Recepty na jídla z dýní…

Vložil | 11.11.2022 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Halloween, anglosaský lidový svátek, k němuž neodmyslitelně patří černá a oranžová barva je za námi. Slaví se  31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Je to především čas dětí, které se oblékají do co možná nejstrašidelnějších kostýmů a chodí ulicemi, po vesnicích dům od domu, s tradičním pořekadlem „Dejte koledu, nebo vám něco provedu“.  Podobně jako o Velikonocích pak dostávají hlavně sladkosti.

Tento svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, hlavně tedy v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu. Po revoluci se dostává také k nám, i když se „zabydluje“ poměrně pomalu. U nás je Hallowen chápán spíše jako zábava starší mládeže a dospělých, kteří ho slaví po barech a hospůdkách. Ty pak na tento den připravují velmi zajímavá menu. Samotný název tohoto svátku vznikl zkrácením anglického výrazu „All-Hallows-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“.

helloween_4

Mezi tradiční znaky posledního říjnového dne (a dnů kolem) patří nejen vyřezané dýně se svíčkou uvnitř nebo čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, netopýři a sovy. Tento den se neobejde ani bez dýní a všemožných dobrot z nich. V České republice nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si sice před dům symbolicky staví veliké dýně nebo aranžmá z nich, ale řadu z nás nechává Halllowen chladnými. A je to škoda, protože alespoň dýňové pokrmy bychom si uvařit mohli. Jsou totiž nejen zdravé a velice chutné, ale dají se vařit i po skončení tohoto svátku…

Zdravá a chutná večeře se může skládat např. z polévky, hlavního jídla a zákusku. A k pití buď pivo, víno, popř. oranžové míchané nápoje nebo limonády.

dyne_polevkaRecept na dýňovou polévku

Co budeme potřebovat: jednu asi půlkilovou dýni Hokkaido, 2 lžíce olivového oleje, 750 ml vody a jednu středně velkou cibuli.

Pracovní postup: na oleji necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli a následně přidáme nahrubo nasekanou nebo nastrouhanou dýni. Chvíli vše lehce restujeme a mícháme. Pak podlijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka, což trvá asi čtvrt hodiny. Pak dýni rozmixujeme nebo propasírujeme a přidáme 2 – 3 lžíce smetany. Podle chuti dosolíme a lehce opepříme bílým pepřem. Některé hospodyňky do krémové polévky dávají také na kousky nakrájenou vařenou dýni nebo orestovanou (s křupavou kůrčičkou) lehce na olivovém oleji.

dyne_karbanatkyDýňové karbanátky se sýrem

Co budeme potřebovat: asi kilovou dýni, 2 ks vařených brambor, 10 dkg polohrubé mouky, 3 dcl oleje, 10 dkg strouhanky, 20 dkg balkánského sýra, 20 dkg eidamu, 3 vajíčka, sůl a pepř.

Pracovní postup: dýni zbavíme slupky, rozkrájíme na kousky a nahrubo rozmixujeme nebo nasekáme. Následně osolíme a necháme asi půl hodiny stát. Mezitím si v misce rozšleháme vajíčka a dýni, která pustila vodu, přidáme k nim. Směs doplníme nastrouhaným balkánským sýrem a eidamem, strouhankou na zahuštění, nastrouhanými bramborami, osolíme a opepříme. Jiné koření nedáváme. Vše prohněteme a pokud je směs řídká, zaprášíme moukou. Pak už jen děláme menší karbanátky, které smažíme na oleji, až budou mít tradiční zlatavou barvu. Podáváme s kaší nebo pečivem.

dyne_kolacDýňový koláč z Nového Zélandu

Co budeme potřebovat: asi kilovou dýni, 200 g hladké mouky, 12 dkg másla, 25 dkg jablek, 50 g cukru, 2 vejce
lžičku jemného octa, trochu citrónové šťávy, 2 ks hřebíčků (musí se najemno umlít), půl kávové lžičky skořice a 2 lžíce zázvorového džemu (koupíme v prodejně zdravé výživy).

Pracovní postup: do hladké mouky přidáme změklé máslo, 4 lžíce studené vody a vše smícháme. Vypracujeme těsto, které musí alespoň půl hodiny odpočívat. V tuto dobu si můžeme připravit pyré z dýně. Do hrnce nakrájíme dýni, přidáme oloupaná jablka a zalijeme šťávou z citronu. Dolijeme deci vody a dusíme. Až ingredience změknou, vše rozmixujeme. Rozválíme těsto a na pečící papír ho nandáme do předem nachystané formy. Okraje přimáčkneme ke stěně formy a koláč v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Do vychladlého pyré přidáme hřebíček, skořici, zázvorový džem, cukr a vejce a promícháme. Směs nalijeme na těsto a vše pozvolna pečeme asi půl hodiny.

Receptů na dobroty z dýní je nepřeberné množství. Připravit si tak třeba můžeme i slaný kláč, pomazánky nebo marmeládu. A vynikající jsou i opražená dýňová semínka!

dyne_okrasna

Pochlubte se, co z dýně vaříte vy! Pošlete nám vaše recepty na adresu redakce@zahradnickakucharka.cz, vaše příspěvky odměníme malým dárkem 🙂

Komentáře