Hallowen není jen o strašidlech, v tento den si pochutnáváme také na pokrmech z dýní…

Vložil | 18 10, 2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Blíží se anglosaský lidový svátek, k němuž neodmyslitelně patří černá a oranžová barva. Slaví se  31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Je to především čas dětí, které se oblékají do co možná nejstrašidelnějších kostýmů a chodí ulicemi, po vesnicích dům od domu, s tradičním pořekadlem „Dejte koledu, nebo vám něco provedu“.  Podobně jako o Velikonocích pak dostávají hlavně sladkosti.

Tento svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, hlavně tedy v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu. Po revoluci se dostává také k nám, i když se „zabydluje“ poměrně pomalu. U nás je Hallowen chápán spíše jako zábava starší mládeže a dospělých, kteří ho slaví po barech a hospůdkách. Ty pak na tento den připravují velmi zajímavá menu. Samotný název tohoto svátku vznikl zkrácením anglického výrazu „All-Hallows-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“.

helloween_4

Mezi tradiční znaky posledního říjnového dne (a dnů kolem) patří nejen vyřezané dýně se svíčkou uvnitř nebo čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci, netopýři a sovy. Tento den se neobejde ani bez dýní a všemožných dobrot z nich. V České republice nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si sice před dům symbolicky staví veliké dýně nebo aranžmá z nich, ale řadu z nás nechává Halllowen chladnými. A je to škoda, protože alespoň dýňové pokrmy bychom si uvařit mohli. Jsou totiž nejen zdravé, ale i velice chutné.

Slavnostní večeře se může skládat např. z polévky, hlavního jídla a zákusku. A k pití buď pivo, víno a nebo oranžové míchané nápoje nebo limonády.

dyne_polevkaRecept na dýňovou polévku

Co budeme potřebovat: jednu asi půlkilovou dýni Hokkaido, 2 lžíce olivového oleje, 750 ml vody a jednu středně velkou cibuli.

Pracovní postup: na oleji necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli a následně přidáme nahrubo nasekanou nebo nastrouhanou dýni. Chvíli vše lehce restujeme a mícháme. Pak podlijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka, což trvá asi čtvrt hodiny. Pak dýni rozmixujeme nebo propasírujeme a přidáme 2 – 3 lžíce smetany. Podle chuti dosolíme a lehce opepříme bílým pepřem. Některé hospodyňky do krémové polévky dávají také na kousky nakrájenou vařenou dýni nebo orestovanou (s křupavou kůrčičkou) lehce na olivovém oleji.

dyne_karbanatkyDýňové karbanátky se sýrem

Co budeme potřebovat: asi kilovou dýni, 2 ks vařených brambor, 10 dkg polohrubé mouky, 3 dcl oleje, 10 dkg strouhanky, 20 dkg balkánského sýra, 20 dkg eidamu, 3 vajíčka, sůl a pepř.

Pracovní postup: dýni zbavíme slupky, rozkrájíme na kousky a nahrubo rozmixujeme nebo nasekáme. Následně osolíme a necháme asi půl hodiny stát. Mezitím si v misce rozšleháme vajíčka a dýni, která pustila vodu, přidáme k nim. Směs doplníme nastrouhaným balkánským sýrem a eidamem, strouhankou na zahuštění, nastrouhanými bramborami, osolíme a opepříme. Jiné koření nedáváme. Vše prohněteme a pokud je směs řídká, zaprášíme moukou. Pak už jen děláme menší karbanátky, které smažíme na oleji, až budou mít tradiční zlatavou barvu. Podáváme s kaší nebo pečivem.

dyne_kolacDýňový koláč z Nového Zélandu

Co budeme potřebovat: asi kilovou dýni, 200 g hladké mouky, 12 dkg másla, 25 dkg jablek, 50 g cukru, 2 vejce
lžičku jemného octa, trochu citrónové šťávy, 2 ks hřebíčků (musí se najemno umlít), půl kávové lžičky skořice a 2 lžíce zázvorového džemu (koupíme v prodejně zdravé výživy).

Pracovní postup: do hladké mouky přidáme změklé máslo, 4 lžíce studené vody a vše smícháme. Vypracujeme těsto, které musí alespoň půl hodiny odpočívat. V tuto dobu si můžeme připravit pyré z dýně. Do hrnce nakrájíme dýni, přidáme oloupaná jablka a zalijeme šťávou z citronu. Dolijeme deci vody a dusíme. Až ingredience změknou, vše rozmixujeme. Rozválíme těsto a na pečící papír ho nandáme do předem nachystané formy. Okraje přimáčkneme ke stěně formy a koláč v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Do vychladlého pyré přidáme hřebíček, skořici, zázvorový džem, cukr a vejce a promícháme. Směs nalijeme na těsto a vše pozvolna pečeme asi půl hodiny.

Receptů na dobroty z dýní je nepřeberné množství. Připravit si tak třeba můžeme i slaný kláč, pomazánky nebo marmeládu. A vynikající jsou i opražená dýňová semínky.

dyne_okrasna

Pochlubte se, jak Halloween prožíváte vy! Jaké dýně vyrábíte, co dobrého vaříte. Pošlete nám na adresu redakce@zahradnickakucharka.cz fotografie a nebo recepty, vaše příspěvky odměníme dárkem.

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close