Co uvařit o víkendu? Třeba mořské ryby!

Vložil | 21 9, 2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Udělejte dnes nebo zítra něco pro své zdraví a zkuste zapomenout na tradiční nedělní řízky nebo sobotní svíčkovou. Maso z ryb je v obecné rovině zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a u mořských druhů je důležitý také obsah jódu. Ještě v nedávné minulosti bylo k dostání jen „rybí filé“, dnes je nabídka velice pestrá a bohatá. Takže co  zkusit třeba běžně prodávaného lososa, ale netradičně? A možná oslovíte i dospívající ratolesti…

Lososový burger se špenátovým salátemLososový burger se špenátovým salátem

Ingredience: 500 g lososa bez kůže, 1 vejce, 1 rohlík, 100 ml mléka, listový špenát, sůl, bílý pepř, housky nebo bulky.

Rohlík nakrájíme na kostičky, zalijeme ho mlékem, přidáme vejce a promícháme. Lososa umeleme nebo naškrábeme nožem, osolíme, opepříme a spojíme s rozmočeným rohlíkem. Špenát nakrájíme nadrobno a přimícháme k masu. Dochutíme, mokrýma rukama vytváříme bochánky, které smažíme po obou stranách na rozehřátém oleji. Pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky. Pokud je hustá, rozředíme ji mlékem, promícháme a chvíli necháme odležet. Housky podélně rozkrojíme a řeznou stranou je zprudka opečeme na pánvi vytřené olejem. Tyto lososové hamburgery můžeme podávat i s bramborem nebo grilovanou zeleninou.

Grilovaný losos se zeleninovým bulgurem a česnekovým dipemGrilovaný losos se zeleninovým bulgurem a česnekovým dipem

Ingredience na marinádu: 2 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička vinného octa, 3 stroužky česneku utřené, sůl, pepř, 4 porce lososa. Na dip: 1 malá zakysaná smetana, 2 utřené stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, sůl, pepř. Na bulgur: 150 – 200 g bulguru, 400 ml zeleninového bujonu, 1 salátová okurka, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 jarní cibulka, citronová šťáva, olivový olej.

Porce lososa promícháme s marinádou a necháme nejméně 2 hodiny marinovat. Před grilováním necháme okapat z lososa marinádu a grilujeme po obou stranách. Na zeleninovém oleji si lehce orestujeme na kostky nakrájenou papriku, přidáme bulgur a zalijeme zeleninovým vývarem. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Odstavíme a až bulgur zchladne, vmícháme nadrobno pokrájenou jarní cibulku, okurku a dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme s česnekovým dipem.

Slavnostní rösti s uzeným lososemSlavnostní rösti s uzeným lososem

Ingredience: 750 g moučných brambor, 2 malé cibule, sůl, tuk na smažení, 200 g uzeného norského lososa, 200 g krémového sýru typu Lučina, 2 lžíce zakysané smetany, čerstvý kopr, sůl.

Brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě. Necháme je vychladnout, oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Cibuli pokrájíme najemno, přidáme ji k bramborám a vše jemně osolíme. Na pánvi rozehřejeme tuk a na něj klademe malé hrudky z brambor, které následně zploštíme a opečeme i po druhé straně dozlatova. Po upečení necháme okapat na ubrousku. Krémový sýr si rozmícháme se solí, zakysanou smetanou, nasekaným koprem a dochutíme solí. Hotové vychladlé rösti zdobíme koprovým krémem a plátky uzeného lososa.

Přejeme vám dobrou a zdravou chuť! Ryby na váš stůl nejen o Vánocích!

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close