Přemýšlíte, co vařit o Velikonocích? Poradíme vám!

Vložil | 10 4, 2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Svátky jara s sebou vždy přinášely kromě duchovní podstaty také hodně dobrého jídla a pití. A co zkusit letos kromě tradiční sekanice, bylinkové nádivky a vajíček také pokrmy trochu méně známé? Třeba ty, co vařili naše babičky a prababičky…

Králík se zeleninou

Ingredience: 1 celý králík nebo 4 králičí stehna, 3 mrkve, mražený hrášek, sůl, 5 kuliček pepře, jalovec, bobkový list, nové koření, 0,5 l bílého vína, 150 g slaniny, 100 g másla, olej, mouka na zahuštění omáčky, masový vývar nebo voda na dolévání.

Postup: maso očistíme, osolíme, potřeme olejem a zprudka opečeme v pekáči, ve kterém budeme maso péct v troubě. Stáhneme z ohně a do pekáče přidáme nadrobno pokrájenou slaninu, koření, máslo a bílé víno. Králíka pečeme při 170 °C asi 1,5 hodiny za neustálého podlévání a polévání vypečenou šťávou. Na kostičky nakrájenou mrkev uvaříme v páře do měkka a půl hodiny před koncem pečení přidáme do pekáče k masu. Když je maso hotové, vyjmeme ho, šťávu přecedíme, zaprášíme moukou a provaříme. V hotové omáčce nakonec rozpustíme studené máslo a dochutíme.

Jehněčí pomalu pečené

Ingredience: jehněčí kýta, celá palice česneku + 3 stroužky, 2 snítky rozmarýnu, sůl, pepř, olej, šťáva z půlky citronu.

Postup: kýtu odblaníme. Z oleje, soli, pepře, citronové šťávy, rozmarýnu a 3 rozmačkaných stroužků česneku připravíme marinádu, kterou pořádně vetřeme do masa. Takto připravené maso vložíme do pekáče, spolu se zbytkem marinády, překrojenou palicí česneku a zbylým rozmarýnem. Pečeme 8-9 hodin při 80 °C (klidně přes noc). Po upečení ze šťávy vyjmeme rozmarýn a překrojenou palici česneku, ze které vymačkáme pečené česneky zpět do šťávy. Šťávu můžeme zaprášit moukou a provařit.

věnecVelikonoční věnec z kůzlečího masa

Ingredience: 150 g hladké mouky, 120 g vychlazeného másla, 1 vejce, 1-2 lžíce ledové vody, špetka soli, špetka moučkového cukru, 400 g mletého kůzlečího masa, 200 ml smetany, 1 pórek, 1 větší mrkev, 1 vejce, sůl, pepř, špetka mletého tymiánu, špetka muškátového oříšku, 1 starší rohlík, 50 g másla.

Postup: z mouky, másla, vejce, soli, cukru a vody rychle vypracujeme vláčné těsto, které dáme aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím na másle podusíme nadrobno nakrájený pórek a nahrubo nastrouhanou mrkev. Smetanu smícháme s vejcem a nadrobno pokrájeným rohlíkem. Přidáme jemně mleté maso, okořeníme a řádně několikrát propracujeme, aby se do masa vsákla tekutina. Nakonec přidáme zchladlou podušenou zeleninu. Z masové směsi vytvoříme váleček, který zabalíme do mikrotenové fólie, stočíme do věnce a půl hodiny pošírujeme (vaříme velmi zvolna) ve vodě. Poté maso vyjmeme, necháme vychladnout a mezitím si vyválíme těsto, které nakrájíme na pásky. Vychladlé maso, vyjmeme z fólie a obtočíme těstovými pásky (těsto napojujeme vždy naspodu masové teriny). Pečeme zvolna na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě asi 20 minut, nebo můžeme také použít remosku.

Velikonoční masové pirohy

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 200 ml smetany, 250 g mletého libového vepřového masa, 3 jarní cibulky, 150 g umleté anglické slaniny, pepř, sůl, mletá sladká paprika, 80 g másla, 1 vejce.

Postup: mouku, prášek do pečiva, špetku soli a smetanu smícháme a uhněteme vláčné těsto, které dáme odpočinout na 45 minut do lednice. Mleté maso okořeníme, smícháme s nakrájenou cibulkou a slaninou a tuto masovou směs podusíme na rozehřátém másle. Těsto vyválíme, vykrájíme kolečka a do jejich středu dáme jednu lžíci vychladlé masové směsi. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, přehneme, stiskneme k sobě a celý piroh potřeme znovu vejcem. Pirohy skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 minut do zlatohněda.

Krásné Velikonoce, hodně zdraví a hlavně dobrou chuť!

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close