Vypořádejte se s chřipkou pomocí přírodní energie, třeba z ovoce a zeleniny z vaší zahrádky…

Vložil | 15 2, 2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Pořád ještě není konec chřipkové epidemie a my se snažíme všemi možnými způsoby onemocnění předejít. Lehce vás může potkat obyčejné nachlazení způsobené prostydnutím na některé z víkendových procházek nebo klasická chřipka, kterou jste možná chytili v dopravním prostředku plném lidí po cestě do práce. V obou případech spolehlivě pomáhají v boji s těmito nemocemi osvědčené přírodní prostředky plné vitaminů a dalších cenných látek. Tradiční zázvor, skořice, česnek, citron a med ale můžete doplnit o petržel, řapíkatý celer, kurkumu nebo chilli. Fresh či smoothie z několika těchto přírodních životabudičů je navíc vhodné také jako prevence proti chřipce.

K přípravě protichřipkového i jakéhokoli jiného freshe se báječně hodí lis na ovoce a zeleninu, např. Concept LO7065 HOME MADE JUICE. Má velký vstupní otvor o průměru 75 mm, do kterého lze vkládat celé suroviny, využívá moderní technologii dvoufázového procesu odšťavňování a ze zbytků z odšťavňování lze vyrobit placičky, zeleninové karbanátky, zdravé sušené zeleninovo-ovocné chipsy nebo müsli. Kromě freshe ale umí vyrobit i smoothie, studené dezerty a zmrzlinu, zpracovat rybíz a troufne si i na výrobu domácího burákového másla.

FRESH PROTI PŘICHÁZEJÍCÍ CHŘIPCE: 2 tyčky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku a 4 jablka. Vše postupně dáme do lisu a ihned konzumujeme. Podle vlastní chuti můžeme přidat i med.

Česnek obsahuje zhruba 400 různých látek. Kromě vitaminů A, B, C a D a dobře vstřebatelných minerálů je to asi stovka sirných sloučenin, což jsou přírodní antibiotika účinkující proti bakteriím a virům, a dokonce i proti řadě plísní. Česnek dokáže účinně stimulovat naši imunitu a používá se jako prevence proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích. Řapíkatý celer je zdrojem nejen vlákniny a minerálů, ale také vitaminu C, karotenu a vitaminu skupiny B. Jablka mají vysoký obsah vitaminů, ale mezi jejich nejobdivuhodnější schopnost patří to, že dovedou regulovat chod mnoha vnitřních orgánů – posilují hlavně imunitní systém, krevní oběh a cévy. Nejbohatším zdrojem všech látek je slupka, takže jíst i odšťavňovat bychom měli jablka neloupaná.

PETRŽELOVÝ FRESH SE ZÁZVOREM: 4 kořeny petržele nejlépe i se zelenými částmi, 3-5 cm čerstvého zázvoru (množství závisí na Vaší chuti), 2 jablka,  1/2 lžičky kurkumy a 1/4 lžičky muškátového oříšku. Pevné suroviny postupně vložíme do lisu, na závěr přidáme koření a čerstvé konzumujeme.

Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin a také 3krát více vitaminu C než pomeranč. Má velký podíl chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Společně s flavony se podílí na zvyšování okysličení krve a tím i na zvýšení schopnosti detoxikace a léčebných mechanismů. Petržel je jedinečným zdrojem živin a také fantastickým zdrojem kyseliny listové, má močopudné účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Zázvor prohřeje celé tělo a má také relaxační účinky. Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém. Kurkuma má široké spektrum působení. Zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu a celkovou regeneraci. Muškátový oříšek zajišťuje klidné trávení a podporuje chuť k jídlu.

MRKVOVÝ FRESH S CHILLI PAPRIČKOU: 1 citron (pokud je bio, neloupejte a dejte i se slupkou), 7 mrkví, 1 čerstvou chilli papričku, Vše dáme do lisu a ihned podáváme.

Citron je bohatým zdrojem vitaminu C, posiluje tak imunitní systém a obranyschopnost organismu. Zvyšuje ale také výkonnost, a ač je kyselý, pomáhá odkyselovat organismus. Mrkev obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů, stopových prvků a také selen, který je velmi důležitý pro náš imunitní systém. Zvyšuje odolnost organismu a chrání tělo před volnými radikály. Chilli papričky výrazně posilují imunitu, a to díky obsahu vitaminů A, B a C a minerálů. Obsahují také kapsaicin, který působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum, pomáhá při ucpaném nose a je nápomocný i v prevenci chronických zánětů dutin.

Teplý čaj nebo jiný horký nápoj se v zimě hodí více než v jakékoli jiné době. Na jeho přípravu se bude jistě hodit rychlovarná konvice Concept  Má totiž nastavitelnou teplotu ohřevu, takže vodu na přelití jakéhokoli nápoje budete mít vždy v požadované teplotě. Pokud totiž připravujeme například čaj se zázvorem, medem a citrónem nebo mátový čaj, není z důvodu zachování všech přírodních látek dobré používat vodu vřelou, ale pouze teplou. Ostatně rychlovarná konvička s termostatem se bude hodit i při přípravě čaje zeleného, kde je teplota vody mezi 70 a 80 °C úplnou nezbytností.

Nerezová bezspirálová konvice s elegantním designem, objemem 1,7 litru a termoregulací umístěnou přímo na držadle. Teplotu lze po 5 °C snadno nastavit v rozmezí od 50 do 100 °C. Disponuje také funkcí KEEP WARM, která udrží vodu teplou, má podstavec otočný o 360° a díky bezpečnostnímu konektoru Strix se po dovaření vody sama vypne a neuvede se do provozu, pokud v ní není voda.

KURKOMOVO – SKOŘICOVÝ ČAJ: ½ lžičky sušené práškové kurkumy, ¼ lžičky práškové skořice, citrón, med podle vlastní chuti – cca polévkovou lžíci. Z kurkumy, skořice a medu ve větším hrnku smícháním pastu. Tu zalijeme vodou o teplotě cca 60 °C, přidáme citronovou šťávu a teplé pijeme.

Med obsahuje plno vitaminů, minerálů a enzymů. Je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, ničí bakterie a posiluje imunitu.

Autorka příspěvku: Petra Hubálková

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close