Je tady doba sklizně rebarbory, upečte si na neděli čerstvý reveňový koláč s drobenkou!

Vložil | 9 5, 2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Reveň rebarbora patří mezi první zeleninu, kterou můžeme na našich zahrádkách sklízet. A kromě marmelády se skvěle hodí také na chutný a zdravý koláč!

V okamžiku, kdy rozmrzne půda, začíná rebarbora růst a nad zemí se objevují nové listy. Ty se vyvíjejí na silných řapících poměrně rychle a koncem dubna, nebo počátkem května, je vhodná doba pro jejich sklizeň. Čas sklizně závisí na tom, kde tuto rostlinu pěstujeme. Na sluníčku dozrávají řapíky rychleji, ve stínu logicky pomaleji. Pro chutné a silné řapíky se tedy doporučuje slunný záhon, i když dosti často najdeme tuto zeleninu „v zapomnění“ někde pod korunami ovocných stromů.

20160430_084113

Samotná sklizeň je dlouhodobějšího charakteru a začíná na přelomu dubna a května. Tak, jak se další listy vyvíjejí, můžeme pokračovat v jejich sběru až do poloviny nebo konce června. Listy z července už dobré nejsou, zvyšuje se v nich totiž obsah kyseliny šťavelové! Z rebarbory můžeme najednou odřezat asi jednu třetinu listů, více ne, rostlina by se zbytečně vysilovala. Během doby sklizně nehnojíme, po sklizni dodáme plná hnojiva s převahou dusíku, která lehce zapravíme do půdy.

Z řapíků si můžeme připravit třeba koláč s drobenkou, kterou ale netradičně vylepšíme na hrubo pomletými liskovými oříšky.

Postup: rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Připravíme si základ na drobenku, kdy smícháme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru a ¾ kostky změklého másla. Jeden hrnek drobenky si dáme stranou a lehce zakápneme rumem, který ji provoní. Do zbytku směsi postupně přidáváme 1 hrnek horkého mléka, 1 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva a smícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe rebarborou a posypeme skořicí. Navrch nasypeme zbylou drobenku. Pečeme v troubě 25-30 minut na 180 oC. Následně vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

20160506_100437 20160506_100601 20160506_102450
Loupání řapíků, krájení na malé kousky a základní namíchání přísad.

20160506_103244  20160506_10354720160506_103432
Lití těsta na pekáč, ukládání rebarborových řapíků a posypání skořicí.

20160506_103700  20160506_103814 20160506_113353
Přidání drobenky, vložení do trouby a vyndání upečeného koláče.

Jak vidíte, upéct rebarborový koláč není nic těžkého, přeji vám dobrou chuť!

Autorka příspěvku: Eva Horová

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close