Italské recepty hotové za 20 minut – tip na rychlý nedělní oběd!

Vložil | 1 2, 2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Nestíháte o víkendu stát delší dobu “u plotny”? Nevadí, vyzkoušejte některý z receptů, které vám ušetří spoustu času a navíc budou báječně chutnat! A  třeba mohou být také inspirací pro plánování letní dovolené…

Dnes bych vás ráda naučila několik cenově nenáročných těstovinových receptů, velmi jednoduchých na přípravu a přesto chuťově skvělých. Jejich příprava vám nezabere více než 15 až 20 minut. Recepty, které uvedu, neobsahují maso, protože kromě omáčky ragú se v Itálii těstoviny s masem nepodávají. Nejsou chápány jako příloha. Představují samostatné jídlo, které se servíruje místo naší polévky.

TěstovinyJaké suroviny budete potřebovat? Jedná se o ty, které máte většinou doma: olivový olej a těstoviny, a pak suroviny, které jsou v létě snadno dostupné, ať už pocházejí z vlastní zahrádky nebo z obchodu. Potřebujete šalvěj, bazalku a listovou petrželku (ne kudrnatou!), tedy středomořské aromatické bylinky, bez kterých se italská kuchyně prostě neobejde, a dále cibuli a česnek. Dalšími surovinami, které budete potřebovat do některých receptů, je sezónní zelenina jako jsou rajče, mrkev a cuketa. Dále lučina, která je mojí oblíbenou alternativou ke smetaně, a samozřejmě nastrouhaný parmazán, nebo sýr podobného typu. Nic se však nestane, když použijete na posypání těstovin klasický tvrdý sýr, který je u nás běžně k dostání v dostupné cenové relaci. Ke všem uvedeným receptům se výborně hodí lehké bílé víno.
Pokud jde o těstoviny, lidé se mě často ptají, jaké si kupuji a zda mám nějakou oblíbenou značku. Nemám a ani se tím příliš netrápím. U těstovin je především důležité, aby se správně uvařily, tedy nerozvařily, to znamená slít je hned, když cítíte, že jsou vařené „al dente“ (na skus), a pak je nutné okamžitě je podávat. Proto vždy těstoviny vařím těsně před konzumací, případně teprve tehdy, až hosté přijdou. Množství uvedená v receptech jsou pro 4 osoby.

Těstoviny se šalvějovým máslemTěstoviny - šalvěj

Ingredience: 400 g širokých nudlí, 200 g másla, hrst (20 – 25 omytých listů) šalvěje, nastrouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýr, případně 100 g lučiny, sůl.

Postup: dejte vařit široké nudle do slané vody a mezitím nechte na pánvičce rozpustit na mírném ohni máslo a přidejte nahrubo nakrájené lístky šalvěje. Šalvěj vmíchejte do horkého másla a sundejte z vařiče. Šalvěj se v horkém másle mírně osmaží, ale nezhnědne. Hotové a slité nudle vysypte na pánev do másla se šalvějí. Vše dobře promíchejte a servírujte na připravené talíře. Dochuťte nastrouhaným sýrem.

Alternativa: do másla se šalvějí přidejte lučinu, rozpusťte ji a získanou omáčku prohřejte. Pak přidejte vařené nudle a vše promíchejte. Ihned podávejte.

Těstoviny s česnekem a s chilli papričkou

Těstoviny - chiliTento recept je zcela určitě ten nejjednodušší z italské kuchyně, ale nesmírně oblíbený. Aby byl opravdu chutný, nesmí se připálit česnek.

Ingredience: 400 g špaget, 2 větší stroužky česneku, 2 pálivé chilli papričky, nastrouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýr, případně 100 g lučiny, 100 ml oleje, sůl.

Postup: dejte vařit těstoviny do slané vody a mezitím ohřejte na mírném ohni na pánvi olej. Když je olej horký, přidejte utřený česnek a najemno nasekané papričky zbavené jadýrek. Vše míchejte na mírném ohni několik minut, dokud česnek lehce nezežloutne, pak oheň vypněte, nebo sundejte z vařiče. Hotové a slité špagety nasypte do pánvičky a asi 30 sekund je nadhazujte, aby se vše propojilo. Servírujte ihned na předem připravené talíře. Dochuťte nastrouhaným sýrem.

Alternativa: i v tomto případě je možné přidat do pikantního ohřátého oleje lučinu. Rozpusťte ji a získanou omáčku prohřejte.

Těstoviny s omáčkou z čerstvých cherry rajčátekTěstoviny - cherry

Ingredience: 400 g špaget, 350 g cherry rajčátek, 1 stroužek česneku, 6 až 7 lístků bazalky, 4 lžíce olivového oleje, nastrouhaný parmazán nebo jiný sýr, případně 100 g lučiny, sůl.

Postup: nakrájejte umytá rajčátka (stačí rozkrojit na polovinu). Na mírném ohni ohřejte na pánvi olej. Když je olej horký, přidejte utřený česnek, zamíchejte ho a hned přidejte nakrájená rajčátka. Přidejte trochu soli a na mírném ohni nechte přikryté podusit 15 až 20 minut. Na konci varu přidejte najemno nakrájené lísky bazalky a vše promíchejte. Mezitím uvařte ve slané vodě špagety. Když jsou hotové, slijte je a servírujte na talíř. Přidejte hotovou omáčku a talíř můžete ozdobit celými lísky bazalky. Dochuťte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s mrkví a cuketouTěstoviny - cukety

Ingredience: 1 větší mrkev (nebo 2 menší), 1 cuketu o velikosti asi 20 cm, půlku cibule, 1 stroužek česneku, hrstičku čerstvé petrželky (ne kudrnaté!), sůl, 4 lžíce olivového oleje, nastrouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýr, případně 100 g lučiny, sůl.

Postup: nakrájejte mrkev a cuketu na tyčinky dlouhé 5 až 10 cm a cibuli na měsíčky. Na mírném ohni ohřejte na pánvi olej. Když je olej horký, přidejte utřený česnek a najemno nakrájenou petrželku. Zamíchejte a přidejte nakrájenou zeleninu. Promíchejte a nechte přikryté několik minut podusit. Poté trochu podlijte asi 50 ml horké vody nebo vývaru a nechte podusit na mírném ohni dalších 10 minut. Zelenina se nesmí rozvařit, tyčky si musí zachovat pevnou formu. Mezitím uvařte ve slané vodě špagety, když jsou hotové, slijte je a nasypte do pánve se zeleninou. Asi 30 sekund nadhazujte, aby se vše propojilo. Servírujte ihned na předem připravené talíře. Dochuťte nastrouhaným sýrem.

Alternativa: opět je možné na konci dušení zeleniny přidat lučinu a dochutit šafránem či kurkumou. Jak vidíte, uvedené recepty jsou velmi jednoduché a dávají prostor pro vlastí fantazii. Přeji vám, abyste prožili krásné léto, snad už se počasí umoudří. Těstoviny s mrkví a cuketou Jeden malý trik. Máte rádi italské pesto (omáčka z piniových oříšků, bazalky, česneku a olivového oleje)?

Pokud nahradíte piniové oříšky, které nejsou vždy dostupné a jsou poměrně drahé, z 1/2 arašídy a z 1/2 slunečnicovými semínky, výsledek bude prakticky stejný za výrazně nižší cenu.

Autorka příspěvku: Jana Ciglbauerová

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close