Zdravý a chutný víkendový oběd s pořádnou porcí zeleniny…

Vložil | 20 3, 2021 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

I když se říká, že v chladných dnech je potřeba vařit hutná a kaloricky vydatná jídla na zahřátí, dnes už to tolik neplatí. I v těchto okamžicích si můžeme pochutnat na  lehkých pokrmech a následně se zahřát třeba šálkem kvalitního čaje nebo dobré kávy.

Při přípravě pokrmů nemusíme brát jako suroviny do práce jenom vepřové nebo hovězí. Vítaná je jak zelenina tak také drůbež nebo ryby…

Lilek s rajčaty a bazalkou

Ingredience: 2 lilky, sůl, olej, 1 cuketa, 500 g rajčat, drcený pepř, čerstvá bazalka, 200 g mozzarelly, 50 g parmezánu, plátky libové slaniny

Postup: středně velké lilky nakrájíme na 1 cm silné plátky, osolíme je a necháme hodinku vypotit. Pak je propláchneme vodou, osušíme a usmažíme z obou stran v pánvi na oleji, nebo potřené olejem upečeme na grilu. Cuketu a rajčata nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu střídavě naskládáme (spíše v tenčí vrstvě) do olejem vytřené zapékací mísy. Posypeme solí, drceným pepřem, nasekanou bazalkou, hrubě nastrouhanou mozzarellou a jemně nastrouhaným parmezánem. Navrch položíme několik tenkých plátků libové slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby nebo pod gril a zapečeme.

Kuřecí řízky v cuketovém kabátku

Ingredience: 1 cuketa, 4 kuřecí řízky, tvrdý sýr, 4 plátky šunky, sůl, růžový pepř, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, vývar na podlití

Postup: středně velkou cuketu nakrájíme podélně na tenké plátky, krátce je spaříme v horké vodě, vychladíme a osušíme. Kuřecí řízky lehce naklepeme a vyřízneme do nich kapsu. Každou kapsu naplníme špalíčkem tvrdého sýra zabaleného do plátku šunky. Řízky osolíme, posypeme růžovým pepřem, obalíme plátky cukety a zajistíme špejlí nebo ovážeme nití. V pánvi rozehřejeme olej a máslo, řízky opečeme z obou stran dozlatova, podlijeme je trochou vývaru a podusíme doměkka (asi 10 minut). Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Rybí karbanátky

Ingredience: 750 g kapra, sůl, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 cibule, 4 vejce, pepř, strouhanka, 1 lžíce škrobové moučky, mandlové lupínky, olej

Postup: kapří maso vložíme do vroucí osolené vody s bobkovým listem, novým kořením a cibulí a povaříme. Uvařené maso vyndáme, vykostíme a umeleme v mlýnku na maso. Přidáme 2 vejce, podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme prosetou strouhankou. Ze směsi uděláme malé placičky. Rozšleháme 2 vejce se škrobovou moučkou a namočíme do nich placičky. Pak je obalíme v mandlových lupíncích a zvolna usmažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a čerstvým zeleninovým salátem.

Přejeme vám příjemně lehkou a dobrou chuť!

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close