Víte co jsou kocmatice? Zkuste je uvařit, třeba i netradičně!

Vložil | 26.5.2015 | 2 komentářů | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY


Když jsem byl malá, bylo to jídlo, které jsme mívali na jaře celkem pravidelně a já i moji bratři jsme ho měli velmi rádi. Myslím si, že generace kuchařek, která vyrůstala ještě před rokem 1989, bude kocmatice určitě znát. A co že to tedy kocmatice
jsou ? Jedná se o květy černého bezu obalené v těstíčku a usmažené jako řízky.

01Vždy, když se květy bezu začaly na jaře rozvíjet, jako děti jsme jich natrhali tašku a nesli domů. Bylo to levné a rychlé jídlo, ale vždy jsme se na něj těšili. A z dnešního pohledu se jedná i o jídlo zdravé a přirozené.

Bez černý je vytrvalý, listnatý keř, který je rozšířen v celé Evropě, v Asii i v jiných zemích světa. Je to velmi nenáročná rostlina, která roste na okrajích lesa, v zanedbaných zahradách, u plotů, u zdí, na rumištích nebo na skládkách. Množí se semeny, která jsou často roznášena ptáky nebo větrem a má široké uplatnění léčitelství i v kuchyni. Ne nadarmo se mu již v minulých dobách říkalo lék na 99 nemocí. Lidé věřili, že bezový keř vysazený u vchodu do domu nepustí do obydlí žádnou nemoc.

Mladé listy se přikládají na místa postižená revmatismem, na znehybněné klouby a na bolestivé záněty kloubů.  Nálev (čaj) z květu popíjíme 2× denně při nachlazení, žaludečních potížích nebo migréně (4 lžičky usušeného sdrhnutého květu zalijeme ½ litrem vařící vody a necháme 10 minut vylouhovat). Teplý odvar (čaj) z květu se stopkami pijeme teplý několikrát denně při začínající chřipce, rýmě a kašli. Studený neslazený čaj pijeme při žaludeč  ních nevolnostech, plynatosti nebo při menstruačních obtížích. Vlažný odvar je možné použít jako kloktadlo při bolestech v krku nebo jako výplach dutiny ústní při zánětu dásní (1 lžíci sušených květů se stopkami povaříme 3 minuty v ½ litru vody a necháme odstát, dokud květ neklesne ke dnu nádoby). Z plodů se vyrábí zavařeniny, šťáva, likéry, povidla a bezinkové víno, recept na ně Vám napíši, až budou bezinky zralé. A jak už jsem uvedla, v kuchyni se využívají i květy, které se obalují a smaží. A  právě tento recept Vám dnes nabídnu.

Suroviny na přípravu kocmatic: několik květů černého bezu (tolik, abyste udělali 4 husté karbanátky), 3 vajíčka, 3 lžíce polohrubé mouky (nebo jáhlové, pohankové rýžové mouky) hrneček vlažného mléka, špetka soli a mletého pepře.

02 03 04

Pracovní postup: růžice květů omyjeme v misce s vodou. Je nutné postupovat opatrně, protože květy jsou křehké. Omyté květy rozložíme na suchou utěrku, necháme okapat a zkrátíme stopku květu na jeden centimetr. Připravíme si do misky těstíčko tak, že dohladka rozmícháme vajíčka s moukou, mlékem solí a pepřem. Když je těstíčko hladké a ne příliš husté, připravíme si květy bezu. Květu bezu nejsou příliš husté a tak je vhodné vložit do sebe 3 až 4 květy, aby květ hodně zhoustl a měl v sobě více rostlinné hmoty. Pak sdružené květy uchopíme za stopky a ponoříme do těstíčka, vyjmeme, necháme trochu okapat a položíme do rozpáleného oleje na pánvičku. Na pánvičce osmažíme karbanátky na mírném ohni po obou stranách dozlatova. Po vyjmutí vložíme osmažené bezové květy na savé ubrousky, abychom osušili přebytečný tuk. Získáme karbanátky o průměru asi 10 cm, které jsou trochu křupavé a nesmírně dobré. Mohou se servírovat s vařeným bramborem a zeleninovou oblohou, ale vzhledem k tomu, že již obsahují mouku, mohou se podávat jednoduše samotné, pouze se salátem.

05 06 07

V den, kdy jsem kocmatice po jedné procházce kolem řeky připravovala, byla u mne na návštěvě kamarádka, jejíž dcera a manžel jsou alergičtí na lepek. Rozhodli jsme se tedy, že pšeničnou mouku potřebnou na přípravu těstíčka nahradíme směsí jáhlové a pohankové mouky a výsledek byl nad očekávání dobrý. Ať už jste alergici nebo ne, doporučuji vyzkoušet i jiné mouky než pšeničnou. Já nemám prokázanou alergii na lepek, ale už jsem si ověřila, že mi pšenice způsobuje zadržování vody v těle a tak, pokud je to možné, vyhýbám se jí. Určitě je možné použít i rýžovou mouku.

Jak vidíte, kocmatice jsou velmi rychlé a ekonomicky nenáročné sezónní jídlo. Pokud ho neznáte, vřele Vám doporučuji vyzkoušet si ho, ale musíte si pospíšit, protože bez pokvete krátce.

Přeji Vám krásné a slunečné dny,  Jana Ciglbauerová (poradkyně pro zdravou výživu)

2 komentářů

  1. monika (7 roky  zpět)

    Skvele, ze mate recept. Cetla jsem o tomto jidle pred mnoha lety v Kajovi Marikovi a vzdy jsem ho chtela vyzkouset, diky!!!!

  2. redakce (8 roky  zpět)

    Dobrý den,

    rádi bychom reagovali na dotazy, které se týkaly názvu prezentovaného pokrmu. I když je pravdou, že na webu ho najdete pod názvem “kosmatice”, na jihu Čech, odkud autorka příspěvku pochází, je název “kocmatice” naprosto běžný. A navíc, toto jídlo některé hospodinky připravují také z květů akátu.

Komentáře