Nedělní oběd z jedlého bambusu! Nevěříte? Vyzkoušejte!

Vložil | 23 5, 2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Květen je měsíc, na který se každý milovník bambusů moc těší. Většina rostlin totiž tvoří nová stébla, která i v našich podmínkách rostou velmi rychle, a to až 21 cm za den u druhů, které tvoří tyčovinu.

Keřovité Fargesie vyhánějí mnoho stébel, jež se podle druhu olistí buď v tomto roce (Fargesia rufa , Fargesia robusta) nebo na jaře dalšího roku (Fargesia nitida). V tomto období neděláme z hlediska potřebné péče o bambusy v podstatě nic, necháváme je růst a pozorujeme je. A je fajn, pokud se do zahrady dostanete i několikrát denně!

FB_IMG_1459750976397 FB_IMG_1459750883333 FB_IMG_1459750994795
Nově rostoucí bambusová stébla jsou mnohdy fascinující!

Pokud jste ale majitelé jedlého druhu bambusu, můžete si sami z vlastní rostliny sklidit bambusové výhonky, kterými si obohatíte V jídelníček o řadu prospěšných látek (např. vitamíny E a další minerály). Mezi jedlé druhy patří: Arundinaria gigantea, Phyllostachys angusta, Phyllostachys aureosulcata, Phyllostachys nuda, Phyllostachys parviflora, Phyllostachys propinqua, Phyllostachys rubromarginata, Sasa kurilensis nebo Sasa veitchii.

Mějte však na paměti, že každým sklizeným výhonkem přicházíte o stéblo (tyč)!

Pohodu a klid nejen u bambusů přeje Jan Kocourek, www.bambusy.cz


Bambusové výhonky s vejciNÁŠ TIP …

Bambusové výhonky s vejci: máte-li sklizené výhonky, jistě přemýšlíte, co s nimi. Do klasické číny je zkoušel přidávat asi každý, ale co vyzkoušet něco úplně jednoduchého?

Postup: bambusové výhonky omyjte a nechte odkapat. Následně je nakrájejte na úzké proužky podle vlastní volby. Jarní cibulky podélně překrojte a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Na pánvi rozehřejte olej a na něm orestujte česnek dozlatova, přidejte k němu bambusové výhonky, cibulku, rybí nebo ústřicovou omáčku a cukr a restujte cca 3 minuty. Zeleninu posuňte na jednu stranu pánve, na volné místo rozklepněte 2 vejce a smažte je až ztuhnou. Smíchejte vše dohromady a případně dochuťte rybí či ústřicovou omáčkou. Podávejte s chili omáčkou s koriandrem.

Poznámka: tento recept byl převzat ze stránek www.labuznik.cz

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close