Už víte, jak budete letos připravovat štědrovečerního kapra? Pokud ne, přinášíme pár netradičních receptů…

Vložil | 22.12.2017 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

O tom, že tradiční kapr na vánoční stůl v Čechách a na Moravě prostě patří, nikdo asi nepochybuje. Ale musí být vždy jen smažený v trojobalu a s bramborovým salátem? My si mylíme že ne, a rádi bychom vás o tom přesvědčili!

Zapečený kapr s ořechy

Ingredience: 6 ks filetů z kapra (nejlépe čerstvé), 100 g nahrubo sekaných vlašských ořechů, 250 ml zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, mletý bílý pepř, 1 lžička kari koření, sekaná čerstvá petrželka.

Postup: do nevymaštěné zapékací misky či do pekáčku vyskládáme rybí filety a zasypeme je sekanými ořechy. Smícháme obě smetany, okořeníme je podle chuti pepřem, kari a sekanou petrželkou, osolíme pouze ve velmi malém množství. Touto směsí přelijeme filety a dáme zapéct asi na 15-20 minut do předehřáté trouby. Když je ryba zapečená, můžeme ji ještě překrýt plátkovým sýrem a nechat ho povolit. Podáváme s těstovinami nebo brambory.

Kapr zapečený s ořechy  Kapr s restovanou zeleninou

Na obrázku vlevo je kapr pečený s ořechy, na fotografii vpravo pak ryba s restovanou zeleninou.

Kapr s restovanou zeleninou

Ingredience: 600 g čerstvého kapra bez kůže a dlouhých kostí, sůl, bílý pepř, 40 g másla, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 mrkve, 1 pórek, 2 mladé cibulky, 200 g brokolice, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 200 g thajských hub šitake (houževnatec jedlý), 100 ml zeleninového vývaru.

Postup: porce kapra osolíme a opepříme. Položíme je na čtverce pečicího papíru nebo alobalu, na každou porci dáme plátek másla a zabalíme. Balíčky dáme na plech a v předehřáté troubě zvolna pečeme 20 minut. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky, mrkev na nudličky, pórek na čtverečky, cibulky na kolečka, brokolici rozebereme na růžičky a česnek drobně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme olej a lehce na něm opečeme nakrájené houby šitake. Pak postupně přidáme zeleninu, lehce ji orestujeme, podlijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Zeleninu rozdělíme na talíře a přidáme upečené porce kapra.

Kapr pečený v těstěKapr pečený v těstě

Ingredience: na těsto: 400 g hladké mouky, 1 lžíce škrobové moučky, 100 g rostlinného tuku, 1 vejce, 1 lžička soli, 120 ml vody; 1 sladkovodní ryba (kapr, candát, lín apod.), citrónová šťáva, sůl, pepř, 1 citron, snítky rozmarýnu, vejce, směs semínek nebo vločky.

Postup: prosátou mouku, škrobovou moučku, tuk, vejce, sůl a vodu zpracujeme do těsta, které zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout. Rybu vykucháme, očistíme, zbavíme ploutví a ocasu, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme krátce rozležet. Pak břišní dutinu naplníme plátky citronu a snítkami rozmarýnu. Těsto vyválíme, rybu do něj zabalíme, okraje těsta odřízneme podle tvaru ryby a dobře je přitiskneme. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, směsí semínek nebo vločkami. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Můžeme podávat s bramborem, někomu ale stačí jen pečená krusta z těsta.

Přejeme vám dobrou chuť a klidné prožití slavnostní večeře u štedrovečerního stolu.

Komentáře