Hledáte tip na zdravý a chutný víkendový oběd? Uvařte mořské ryby!

Vložil | 13.3.2021 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Udělejte dnes nebo zítra něco pro své zdraví a zkuste zapomenout na tradiční nedělní řízky nebo sobotní svíčkovou. Maso z ryb je v obecné rovině zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a u mořských druhů je důležitý také obsah jódu. Ještě v nedávné minulosti bylo k dostání jen „rybí filé“, dnes je nabídka velice pestrá a bohatá. Takže co  zkusit třeba běžně prodávaného lososa, ale netradičně? A možná oslovíte i dospívající ratolesti…

Lososový burger se špenátovým salátemLososový burger se špenátovým salátem

Ingredience: 500 g lososa bez kůže, 1 vejce, 1 rohlík, 100 ml mléka, listový špenát, sůl, bílý pepř, housky nebo bulky.

Rohlík nakrájíme na kostičky, zalijeme ho mlékem, přidáme vejce a promícháme. Lososa umeleme nebo naškrábeme nožem, osolíme, opepříme a spojíme s rozmočeným rohlíkem. Špenát nakrájíme nadrobno a přimícháme k masu. Dochutíme, mokrýma rukama vytváříme bochánky, které smažíme po obou stranách na rozehřátém oleji. Pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky. Pokud je hustá, rozředíme ji mlékem, promícháme a chvíli necháme odležet. Housky podélně rozkrojíme a řeznou stranou je zprudka opečeme na pánvi vytřené olejem. Tyto lososové hamburgery můžeme podávat i s bramborem nebo grilovanou zeleninou.

Grilovaný losos se zeleninovým bulgurem a česnekovým dipemGrilovaný losos se zeleninovým bulgurem a česnekovým dipem

Ingredience na marinádu: 2 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička vinného octa, 3 stroužky česneku utřené, sůl, pepř, 4 porce lososa. Na dip: 1 malá zakysaná smetana, 2 utřené stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, sůl, pepř. Na bulgur: 150 – 200 g bulguru, 400 ml zeleninového bujonu, 1 salátová okurka, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 1 jarní cibulka, citronová šťáva, olivový olej.

Porce lososa promícháme s marinádou a necháme nejméně 2 hodiny marinovat. Před grilováním necháme okapat z lososa marinádu a grilujeme po obou stranách. Na zeleninovém oleji si lehce orestujeme na kostky nakrájenou papriku, přidáme bulgur a zalijeme zeleninovým vývarem. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Odstavíme a až bulgur zchladne, vmícháme nadrobno pokrájenou jarní cibulku, okurku a dochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme s česnekovým dipem.

Slavnostní rösti s uzeným lososemSlavnostní rösti s uzeným lososem

Ingredience: 750 g moučných brambor, 2 malé cibule, sůl, tuk na smažení, 200 g uzeného norského lososa, 200 g krémového sýru typu Lučina, 2 lžíce zakysané smetany, čerstvý kopr, sůl.

Brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě. Necháme je vychladnout, oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Cibuli pokrájíme najemno, přidáme ji k bramborám a vše jemně osolíme. Na pánvi rozehřejeme tuk a na něj klademe malé hrudky z brambor, které následně zploštíme a opečeme i po druhé straně dozlatova. Po upečení necháme okapat na ubrousku. Krémový sýr si rozmícháme se solí, zakysanou smetanou, nasekaným koprem a dochutíme solí. Hotové vychladlé rösti zdobíme koprovým krémem a plátky uzeného lososa.

Přejeme vám dobrou a zdravou chuť!

Komentáře