Hledáte inspiraci na nedělní oběd? Zkuste netradiční ryby!

Vložil | 25 1, 2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Nějak jsme na ně kromě Vánoc v našem jídelníčku zapomněli, zkusme si je tedy připomenout několika zajímavými recepty. A nemusíme zpracovávat jen ty naše tradiční, sladkovodní…

Dorada na rozmarýnu a petrželiDorada na rozmarýnu a petrželi

Ingredience: 1 dorada (300–400 g), čerstvé snítky rozmarýnu, petržel, 7 lžic olivového oleje, citronová šťáva a kůra, mořská sůl

Postup: rybu zbavíme vnitřností (většinou už ji koupíme vykuchanou) a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme utěrkou. Bylinky nasekáme najemno a smícháme je v misce s olivovým olejem, citronovou šťávou a kůrou. Doradu vložíme do misky a vzniklou směsí ji potřeme, a to i zevnitř. Asi 10–15 minut marinujeme. Pak rybu vyjmeme, necháme okapat, prosolíme a vložíme na gril. Grilujeme pozvolna asi 10 minut po každé straně. Vhodnou přílohou jsou brambory, zeleninový salát nebo pečivo.

Losos s bulgurem a česnekovým dipemLosos s bulgurem a česnekovým dipem

Ingredience: 4 porce lososa bez kůže; na marinádu: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička vinného octa, 3 utřené stroužky česneku, sůl, pepř; na bulgur: 150–200 g bulguru, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 400 ml zeleninového bujonu, 1 jarní cibulka, 1 salátová okurka, sůl, citronová šťáva, olivový olej; na dip: 1 zakysaná smetana, 2 utřené stroužky česneku, hrst nasekané petrželky, sůl, pepř

Postup: porce lososa promícháme s marinádou a necháme nejméně 2 hodiny marinovat. Před grilováním necháme okapat z lososa marinádu a grilujeme po obou stranách. Na olivovém oleji si lehce orestujeme na kostky nakrájené papriky, přidáme bulgur a zalijeme zeleninovým vývarem. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Odstavíme a až bulgur zchladne, vmícháme nadrobno pokrájenou jarní cibulku, okurku a dochutíme solí a citronovou šťávou. Česnekový dip připravíme smícháním všech ingrediencí a podáváme společně s lososem.

Přejeme vám krásný kulinářský zážitek, nedělní pohodu a samozřejmě i dobrou chuť.

Komentáře