Pusťte Řecko do kuchyně! Tradiční sýr Halloumi je zdravý a k létu se skvěle hodí…

Vložil | 15 8, 2016 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Přemýšlíte, jak si vylepšit a zpestřit letní jídelníček? Co takhle vyzkoušet něco z proslulé řecké kuchyně? Tradiční kyperský sýr Halloumi je lehce stravitelný, hodí se k mnoha použitím a často obsahuje i lístky máty, která je typickou ingrediencí a patří k tomuto sýru od nepaměti.

fffHalloumi je bílý sýr obvykle vyráběný z kozího a ovčího mléka. Má  mírně slanou chuť, pevnou konzistenci a strukturu podobnou u nás dobře známé mozzarelle. Ale pozor, při jeho výrobě se do mléka nepřidává kultura mléčného kysání. To způsobuje vysokou teplotu tavnosti a také větší trvanlivost než u ostatních sýrů stejného typu. Právě díky své trvanlivosti byl sýr oblíbenou stravou kočovných kmenů, nakonec však zdomácněl na Kypru, kde na něj v různých úpravách narazíte doslova na každém rohu.

Gastronomicky se jedná o univerzální sýr, který je lehce stravitelný a kromě přípravy jídel se výborně hodí i k dobrému vínu. Často se používá i ke smažení či grilování. Výborný je také v salátech nebo vegetariánských jídlech. V Čechách ho teď můžete ochutnat například v Bageterii Boulevard a to v novém letním CHEF Fit Calories menu od řeckého šéfkuchaře Ioannise Asarlidise.

A protože je Halloumi na gril jako stvořený, dostanete ho v Bageterii Boulevard přesně tak, jak to má být. Dozlatova ogrilovaný s bylinkovým pestem, čerstvými rajčaty a v rozpečeném dýňovém chlebu. Tuhle dobrotu prostě musíte přijít vyzkoušet. A nebo si ji můžete vytvořit i doma při grilování…

Zárukou, že tento pokrm můžete zařadit i do zdravého jídelníčku, je garance a schválení receptu výživovou poradkyní Ivou Veselou. Je totiž Fit, takže s ním uděláte radost jak sobě, tak své linii.

Autorka příspěvku: Ivana Jenerálová, Bageterie Boulevard. Více na www.bb.cz

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close