Netradiční vánoční pochoutky jako doplněk k vosím hnízdům…

Vložil | 14 12, 2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Vánočky v mnoha variantách a léty prověřené linecké nebo vosí hnízda jsou na štědrovečerním stole neodmyslitelnou tradicí. Je ale i mnoho jiných zajímavých dobrot, které stojí zato vyzkoušet. A my vám pro inspiraci přinášíme recepty na několik z nich…

Vánoční pudinkVánoční pudink

Ingredience: 300 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky), 25 g kandované citronové kůry, 1 malé jablko nahrubo nastrouhané a povařené, kůra z 1 pomeranče, ½ pomeranče, ½ citronu, 4 lžíce brandy + na polití, 50 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, lžička skořice, špetka mletého hřebíčku, koriandru, zázvoru, muškátového ořechu a nového koření, 100 g hovězího loje nebo másla, 110 g hnědého cukru, 100 g strouhanky, 25 g sekaných mandlí, 2 vejce.

Postup: smícháme si sušené ovoce, koření, kůry, jablko, citron a pomeranč nakrájený na malé kostičky a vše zalijeme brandy. Necháme přes noc marinovat.  Pak smícháme mouku, kypřicí prášek, koření, přidáme tuk, cukr, mandle, strouhanku a nakonec vmícháme marinované ovoce. Přidáme vejce a řádně vše promícháme. Formu vymažeme a vložíme směs, kterou překryjeme pečicím papírem. Pudink vaříme buď v páře asi sedm až osm hodin, nebo v tlakovém hrnci dvě a půl hodiny. Po uvaření můžeme tento pudink skladovat na chladném a suchém místě skoro měsíc.

Vánoční štola se sušeným ovocemVánoční štola se sušeným ovocem

Ingredience: 400 g hladké mouky, 150 g másla + na potření, 120 g cukru krupice, 1,5 sáčku kypřicího prášku, 1 tvaroh, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, sušené ovoce (rozinky, brusinky, jahody, višně, kandovaná kůra), moučkový cukr na obalení, rum na namočení ovoce.

Postup: v míse smícháme všechny sypké ingredience. Přidáme sušené ovoce, které jsme si den předem namočili do rumu, pak vejce a tvaroh. Pokud se nám těsto zdá příliš tuhé, můžeme ho zředit kapkou mléka. Zpracované těsto rozválíme na placku, přehneme protilehlé okraje a srolujeme jako roládu. Dáme na pečicí papír do předehřáté trouby péct na 190 °C asi 30 minut (ničím nepotíráme).

Ihned po vyndání z trouby horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem se lžící rumu a obalíme v moučkovém cukru.

Vánoční cupcakyVánoční cupcaky (malé sladké dortíky s krémem nebo polevou)

Ingredience: 300 g hladké mouky, ½ sáčku kypřicího prášku, 3 lžičky koření do perníku, 100 g nadrcených vlašských ořechů, 100 g třtinového cukru, 150 g marcipánu, 2 vejce, 300 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla, moučkový cukr na polevu, kandované brusinky nebo višně a lístky cesmíny na ozdobu.

Postup: mouku promícháme s kypřícím práškem, kořením, ořechy a cukrem, přidáme 1 vejce a jeden žloutek, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Zlehka promícháme a plníme vymazané formy na muffiny. Z marcipánu vytvoříme asi 12 malých kuliček, každou dáme do středu těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 18-20 minut dozlatova. V míse si smícháme bílek, s takovým množstvím moučkového cukru, aby vznikla kašovitá hmota, kterou nalijeme na vychladlé cupcaky. Dozdobíme dekorací.

Vánoční brusinkový chlebíčekVánoční brusinkový chlebíček

Ingredience: 150 g hladké mouky, hrst sušených brusinek, šťáva a kůra z ½ citronu, ½ sáčku kypřicího prášku, špetka soli, 1 vejce, ½ skleničky medu, ¼ skleničky oleje, 20 g mandlí na plátky, 3/4 skleničky vlažného mléka.

Postup: smícháme sypké ingredience, přidáme šťávu a kůru z citronu, vejce, olej, sůl, med a vlažné mléko. Dobře promícháme a přisypeme mandle a brusinky, které můžeme nakrájet na drobno. Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15-20 minut. Ještě teplý chlebíček vyklopíme a pocukrujeme nebo jinak dozdobíme.

Krásné, spokojené a pokojné Vánoce přeje Rašelina a.s.

Komentáře