Nechce se vám do lesa na brusinky? Udělejte si je z rybízu!

Vložil | 5.8.2015 | 2 komentářů | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Svíčková bez brusinek je u nás skoro nemyslitelná. Ale v lese jich roste málo, a tak sběr vlastními silami ke kýženému cíli nevede. Co ale oprášit recept naší babičky, která je dělala z rybízu? Možná si řeknete, že je to nesmysl! Ale zkuste, ochutnejte a pak teprve kritizujte a nebo chvalte…

1Co budeme potřebovat? Především rybíz, který nám o prázdninách natrhají ochotně naše děti. Na jednu dávku ho musíme mít 2,5 kg. Dále je třeba 1 kg cukru, 2 dcl rumu, 1 sáček vanilkového cukru a 1 pytlíček mleté skořice.

Postup prací je jednoduchý. Do patřičně velkého hrnce, pekáčku nebo kastrolu vsypeme „na sucho“ cukr a necháme ho pomalu rozpouštět, až zkaramelizuje. V momentě, kdy se z něj vytvoří hustá, táhlá a tmavá hmota, přisypeme rybíz a začneme míchat, aby se nepřichytil ke dnu. Když se začne směs vařit, přidáme další důležité ingredience, a sice rum, vanilkový cukr a skořici. V tento moment je možné odměnit děti za jejich namáhavou práci sladkokyselým „cukrkandlem“, který chutná výtečně. Krátce povaříme (celková doba vaření by neměla přesáhnout 10 minut) a plníme do vyvařených skleniček. Zavíčkujeme a dále již nesterilizujeme.  Z uvedené dávky rybízu získáme asi 8 středně velkých skleniček (hodí se ty od majolky) vynikajících „brusinek“.

  34
Základem “brusinek” je červený rybíz, černý se nehodí (obr. vlevo). Vpravo cukr těsně po vysypání do pekáčku. Pozor – nepodléváme!

  55a

Cukr začíná postupně karamelizovat, vlevo počáteční stav, vpravo pekáček těsně před přidáním červeného rybízu…

6    8

Směs rybízu a cukru po smíchání, vpravo prochází varem…

 9  7

Rum, skořice a vanilka dá našim “brusinkám” tu správnou chuť! Vpravo sladký cukrkandl (karamel a ještě nerozvařený rybíz).

10  11

Vzniklou směs opatrně naléváme naběračkou do předem připravených sklenic, které hned uzavíráme!

P. S. Pro milovníky ekologie, bio potravin a přírodního způsobu života přikládáme fotografii zahradní kuchyňky, kde dobrota vznikla.

12
Text a foto: ing. Jan Stropnický

2 komentářů

  1. Václava Slachová (8 roky  zpět)

    Na rybízové “brusinky” mám tento recept, doporučuji vyzkoušet, dlouho vydrží v chladnu. Je bez konzervantů..

    — Opraný a odstopkovaný nepřezrálý červený rybíz / 1 kg/ dám do širšího kastrolu, podliju pitnou vodou a lehce podusím /přejít krátce varem/,
    přidám 1 citron nakrájený na plátky, 5 hřebíčků,
    skořicový cukr + 15 dkg cukr krystal /nebo kousek skořicové kůry + 20 dkg /,
    1 sáček vanilkového cukru /ne vanilinový, má pachuť/.
    Za horka nalít do vypařených skleniček /stačí z myčky/, uzavřít víčky a otočit víčky dolů, do vychladnutí.
    Místo cukru krystalu teď používám sladidlo pro diabetiky /dle zvyku, dávkování dle návodu na sladidle/.
    Stejně můžete použít, pokud máte trochu brusinek a chcete nastavit.
    Také je velmi chutná varianta s přídavkem jablek, nakrájených na malé kousky, půlměsíčky. Používám letní jablka a trochu uberu sladidla /cukru/.
    Přeju dobrou chuť.
    VendyS
    .

Komentáře