Lipové listy místo špenátu? Vyzkoušejte je, přinášíme recept na víkendový oběd a nebo večeři…

Vložil | 12.6.2021 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Nevěříte, opravdu je to možné a navíc i velice chutné a zdravé! 

Milí čtenáři a čtenářky,

jsem přesvědčená, že když zbystříme své smysly, objevíme kolem sebe spoustu rostlin, které nejsou předmětem zájmu obchodníků a které si můžeme snadno opatřit a použít v kuchyni. Již dlouhou dobu instinktivně vyhledávám zelené listy a bylinky, a když trávím čas venku, na louce či v lese, na výletě nebo na procházce, neustále oštipuji nějaké zelení, které vidím kolem sebe a snažím se zjistit, zda by se nedalo nějakým způsobem zapojit do jídelníčku.

Teď v červnu kolem nás všechno roste a má nádhernou žlutozelenou barvu, louky jsou plné lístků, které jsou křehké a sladké. Proč je nesbírat a nekonzumovat? Když si uděláte piknik v přírodě, neváhejte a posbírejte pár lístků a schroupejte je spolu se svačinou nebo po obědě v restauraci! Pamatujete si ještě, když jste jako děti na louce trhali a jedli šťovíky? Jak jsou křehké a lahodné a jak pomáhají trávit. Zkuste si je zase někdy utrhnout, až půjdete ven!

1Při svém ochutnávání zeleného kolem sebe jsem minulý rok „objevila“ listy lípy a byl to pro mě překvapivý objev. Je obecně známo, že je lípa léčivá rostlina. Květ z lipového květu se podává k vyvolání pocení při horečnatých stavech, snižuje plynatost ve střevech, podává se při infekci horních cest dýchacích, protože pomáhá uvolňovat hlen z plic, průdušnic a celého dýchacího systému. Tato fantastická bylina je účinným tonikem pro nervový systém, také je účinná na křeče, snižování krevního tlaku a hladiny cholesterolu, je vynikající proti stresu, bolestem hlavy, úzkosti a ateroskleróze…

Mladý list lípy je velmi křehký a mírně nasládlý e v kuchyni může nahradit salát i špenát. Lípa je u nás velmi hojně se vyskytující strom, a pokud si budete chtít lipové listy v kuchyni vyzkoušet, určitě nebudete mít problém najít ho i nedaleko místa, kde žijete. Hned pod stromem si můžete pár lístků lípy utrhnout a sníst. Když jsem zjistila, jak jsou listy lípy dobré a vhodné k použití v kuchyni, zkoušela jsem je zpracovat nejrůznějšími způsoby: a) ráno ke snídani na chléb nebo do slané kaše nasekané místo petrželky nebo pažitky, b) nasekané do omáčky či polévky, c) ovocný koktejl ze zralých banánů, bylinkového čaje (nebo mléka), lipových listů a lžíce medu, d) upečené na pizze místo špenátu (miluji špenátovou pizzu), e) nasekané do listového salátu nebo samotné jako listový salát ochucené solí, octem a olivovým olejem, f) do těstovin a do rizota místo špenátu.

Níže uvádím dva jednoduché recepty na lehký oběd nebo večeři (uvedená množství jsou pro 4 osoby).

Rizoto z lipových listů

Potřebujete: 250 g rýže (jáhel, pohanky nebo kuskusu), 4 hrsti lipových listů, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového (nebo jiného) oleje, sůl, případně pepř či chilli papričku podle libosti, tvrdý sýr na strouhání nebo parmazán.

Uvařte rýži či jáhly, nebo spařte pohanku či kuskus. Mezitím na pánvičce na oleji velmi krátce orestujte nadrobno nakrájený česnek a přidejte nahrubo nasekané lipové listy. Velmi krátce je orestujte a podlijte malým množstvím horké vody nebo vývaru. Poduste asi 5 minut. Přidejte vařenou rýži (jáhly, pohanku nebo kuskus). Vše dobře promíchejte. Na talíři přidejte nastrouhaný sýr a dochuťte kořením podle libosti.

22    3

Malá obměna: omáčka na těstoviny

Kromě surovin z 1. receptu potřebujete balíček lučiny nebo jiného čerstvého sýra a místo rýže použijte 1 balení těstovin (500 g).

K základu (zpěněný česnek s orestovanými a podušenými lipovými listy) přidejte jeden balíček lučiny nebo jiného čerstvého sýra, důkladně vše promíchejte a prohřejte. Servírujte na vařené těstoviny.

4    5    6

Později v létě se stane lipový list tužším a již není vhodný k přímé konzumaci, ale i tak se dá využívat, například v receptech, kde se jinak používá vinný list. Je tedy možné místo plněných vinných listů připravovat plněné a zapékané lipové listy.

Věřím, že vám budou lipové listy chutnat stejně jako mě a nebojte se experimentovat.

Autor příspěvku: Jana Ciglbauerová

Komentáře