Letní recepty – lehké pro vás i vaši peněženku

Vložil | 12.9.2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Letní inspirace není nikdy dost – tentokrát přinášíme svěží recepty, které jsou jednoduché, rychlé, lehké a levné. Čekáte na výplatu nebo jste začátečník v kuchyni? Nevadí, tyhle dobroty si můžete dopřát kdykoli – a zvládne je doslova každý. Tipy na levné a rychlé recepty přináší Vendula z kuchyňských studií Gorenje.

Cuketa kam se podíváš

Cukety v létě bodují – a pokud milujete cuketu, pak není co řešit. Co takhle dát si cuketové rizoto? Vykouzlíte ho snadno a téměř bez práce. Stačí osmahnout cibuli, přidat na kostky nakrájenou cuketu a nakonec propláchnutou rýži. Suroviny podlijte troškou zeleninového vývaru, přiveďte k varu a nakonec dochucenou směs přemístěte do zapékací mísy nebo pekáče. Zakryté cuketové rizoto pečte v troubě podle typu rýže maximálně hodinu. Podávejte zasypané sýrem nebo zkaramelizovanou cibulkou. Zkrátka tak, jak to máte rádi.

TIP: Cuketové rizoto můžete připravit také s kuřecím masem nebo další zeleninou, kterou najdete v kuchyni. Využijte, co dům dal.

Pro milovníky těstovin

Milujete těstoviny? Také příznivci italské kuchyně jistě ocení další recept – snadný, levný a nesmírně chutný. Řeč je o špagetách pomodoro, které milují malí i velcí. Potřebujete totiž jen špetku ingrediencí a pár minut v kuchyni. Jak na ně? Spařená a oloupaná rajčata nakrájejte na kousky. Na rozehřáté pánvi s olivovým olejem nechte rozvonět česnek a přidejte rajčata. Směs okořeňte solí a pepřem, poduste a na závěr přidejte čerstvou bazalku. Nakonec smíchejte s uvařenými špagetami. A nejdražší ingredience? Parmezán na posyp, který pokrmu dodá ten pravý italský šarm.

Rychlý kus kus

Krupice z pšenice, ječmene nebo prosa vyniká lahodnou chutí a jednoduchou přípravou. Kus kus totiž většinou stačí zalít vroucí vodou a nechat odpočinout. Dá se podávat v podstatě k čemukoli. Náš recept je vynikající také v létě. Zatímco si připravíte v misce kus kus, nachystejte si pánev. Na kapce olivového oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte fazole z plechovky a lžíci rajčatového protlaku. Směs můžete okořenit dle chuti. Krátce povařte a servírujte na talíři nebo v misce. Na fazole přijde kus kus. Poslední vrstvou je čerstvá zelenina – rajčata, okurek, ledový salát. Na závěr už jen ozdobte balkánským sýrem.

TIP: Nejlepší jídla? To jsou přece ta, která dávají prostor fantazii. Co takhle vymyslet vlastní eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce? Použijte to, co už doma máte. Jídla z jednoho hrnce jsou nenáročná a přitom tak výborná. Vyzkoušíte?

Prosté, ale lahodné

A na řadu přicházejí brambory. Prosté jídlo může být poměrně lehké a levné – přitom si pochutná celá rodina. Na drobno nakrájené brambory krátce povařte a následně osmahněte na pánvi na másle nebo tuku. Mezitím si připravte tvaroh. Smíchejte tvaroh s bylinkami a solí. Můžete přidat také jarní cibulku a pohanku. A to je vlastně vše – svěží letní brambůrky podávejte s kyškou, kefírem nebo okurkovým salátkem. Ale pozor… jsou vysoce návykové! A navíc pokud přihodíte trochu vařené zeleniny ze zahrádky – provence kuchyně jak vyšitá je na světě. Tak dobrou chuť!

Komentáře