Chtěli byste letošní Vánoce vyzkoušet něco jiného, než je tradiční řízek v trojobale? Zde je zajímavý recept, který vylehčí štědrovečerní stůl a příjemně omámí naše chuťové pohárky.
Kapr na víně
INGREDIENCE: 1 kapr, 2 stroužky česneku, sůl, 1 lžička tymiánu, šťáva z 1 citronu, hladká mouka, olej, 40 g másla, 50 ml bílého vína, 1 červená a 1 bílá cibule, pepř, 1 vařená mrkev, půlka malé předvařené cukety, 1 citron, petrželka.
POSTUP: kapra zbavíme šupin a hlavy a nasekáme ho na porce. Do každé uděláme dva mělké zářezy, potřeme je česnekem utřeným se solí, posypeme tymiánem, zakápneme šťávou z půlky citronu a necháme půl hodiny rozležet. Pak porce ryby obalíme v hladké mouce a rychle z obou stran opečeme na oleji v pánvi. Zapékací mísu vytřeme máslem, polijeme vínem, posypeme nakrájenou a na másle opečenou cibulí a rozložíme porce ryby. Položíme na ně vločky másla, posypeme pepřem a zakápneme druhou půlkou citronové šťávy. Zapečeme v předehřáté troubě 10-15 minut. Ryby na míse ozdobíme hvězdičkami vykrájenými z uvařené mrkve a cukety, dílky citronu a zelenou petrželkou. Podáváme s restovanými brambory.
Dobrou chuť a krásné, třeba trochu jiné, Vánoce!