Tip na nedělní pohoštění ke kávě, v hlavní roli jahody!

Vložil | 21.6.2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Sklizeň jahod je v plném proudu a my jistě přemýšlíme, jak si je připravit. Tradiční mačkané se sladkou smetanou nebo mlékem jsou asi nejrozšířenějším a nejjednodušším způsobem podávání, zajímavé mohou být ale jistě i další varianty. Ty zahrnují nejen nejrůznější ovocné knedlíky, lívanečky nebo koláče, ale také různé experimenty či netradiční recepty…

granitaJahodová granita

Suroviny: 120 g pískového nebo krystalového cukru, 120 ml vody, šťáva z jednoho citrónu, 500 g jahod.

Svařte cukr s vodou a nechte ji zchladnout. Omyté jahody odstopkujte, nakrájejte na malé kousky, nasypte do mixéru, zalijte citrónovou šťávou a zchladlým cukrovým sirupem a dobře rozmixujte. Tekutinu nalijte do nižší plastové misky, zakryjte víčkem, dejte na 3-4 hodiny do mrazničky, pak směs vyndejte a vidličkou nebo lžící načechrejte . Následně ji dejte znovu zmrazit, během mražení jednou až dvakrát načechrejte. Před podáváním vyjměte granitu z mrazáku, nechte asi 5-10 minut povolit, rozdělte do sklenic a posypte nastrouhanou citrónovou kůrou.

želéJahody v želé

Suroviny: 600 g jahod, 2 sáčky extra silného dortového želé, 200 ml jahodového sirupu, 600 ml studené vody, olej, hotový piškotový korpus, jahodový džem, vybrané, vybarvené a zcela zdravé jahody na ozdobu.

Jahody zbavíme stopek, omyjeme a necháme okapat. Oba sáčky dortového želé nasypeme do kastrolu, přidáme sirup, vodu a rozmícháme. Za stálého míchání uvedeme do varu, půl minuty povaříme a pak odstavíme. Ještě asi 5 minut tekutinou mícháme, aby trošku zchladla. Jahody rozložíme do půlkulaté mísy tence potřené olejem a podle potřeby můžeme překrájet na menší kousky. Zalijeme je želatinovou tekutinou a necháme zchladnout a zatuhnout. Pak jahodové želé uvolníme od mísy, vyklopíme na tenký plátek piškotového korpusu potřeného jahodovým džemem a přečnívající okraj odřízneme. Ozdobíme jahodami.

košíčkyJahodové košíčky

Suroviny: 1 balíček listového těsta, pudink z 500 ml mléka a 1 sáčku vanilkového pudinku bez vaření, jahody, cukr.

Listové těsto tence rozválíme, pomocí talířku z něj vykrájíme kola s průměrem asi 20 cm a vyložíme jimi formičky. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Z odřezků těsta vyválíme válečky, které spleteme po dvou. Následně je vytvarujeme do oušek podle velikosti košíčků a také upečeme. Vychladlé košíčky naplníme do dvou třetin pudinkem ušlehaným z mléka a vanilkového pudinku bez vaření. Ten pokryjeme vrstvou jahod, osadíme uchem, pocukrujeme a můžeme ozdobit drobnými jedlými kvítky a lístky, samozřejmě z jahodníku!

Přejeme vám dobrou chuť a klidné posezení v kruhu rodinném, či s přáteli…

Komentáře