Tip na nedělní pohoštění ke kávě, v hlavní roli jahody!

Vložil | 21 6, 2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Sklizeň jahod je v plném proudu a my jistě přemýšlíme, jak si je připravit. Tradiční mačkané se sladkou smetanou nebo mlékem jsou asi nejrozšířenějším a nejjednodušším způsobem podávání, zajímavé mohou být ale jistě i další varianty. Ty zahrnují nejen nejrůznější ovocné knedlíky, lívanečky nebo koláče, ale také různé experimenty či netradiční recepty…

granitaJahodová granita

Suroviny: 120 g pískového nebo krystalového cukru, 120 ml vody, šťáva z jednoho citrónu, 500 g jahod.

Svařte cukr s vodou a nechte ji zchladnout. Omyté jahody odstopkujte, nakrájejte na malé kousky, nasypte do mixéru, zalijte citrónovou šťávou a zchladlým cukrovým sirupem a dobře rozmixujte. Tekutinu nalijte do nižší plastové misky, zakryjte víčkem, dejte na 3-4 hodiny do mrazničky, pak směs vyndejte a vidličkou nebo lžící načechrejte . Následně ji dejte znovu zmrazit, během mražení jednou až dvakrát načechrejte. Před podáváním vyjměte granitu z mrazáku, nechte asi 5-10 minut povolit, rozdělte do sklenic a posypte nastrouhanou citrónovou kůrou.

želéJahody v želé

Suroviny: 600 g jahod, 2 sáčky extra silného dortového želé, 200 ml jahodového sirupu, 600 ml studené vody, olej, hotový piškotový korpus, jahodový džem, vybrané, vybarvené a zcela zdravé jahody na ozdobu.

Jahody zbavíme stopek, omyjeme a necháme okapat. Oba sáčky dortového želé nasypeme do kastrolu, přidáme sirup, vodu a rozmícháme. Za stálého míchání uvedeme do varu, půl minuty povaříme a pak odstavíme. Ještě asi 5 minut tekutinou mícháme, aby trošku zchladla. Jahody rozložíme do půlkulaté mísy tence potřené olejem a podle potřeby můžeme překrájet na menší kousky. Zalijeme je želatinovou tekutinou a necháme zchladnout a zatuhnout. Pak jahodové želé uvolníme od mísy, vyklopíme na tenký plátek piškotového korpusu potřeného jahodovým džemem a přečnívající okraj odřízneme. Ozdobíme jahodami.

košíčkyJahodové košíčky

Suroviny: 1 balíček listového těsta, pudink z 500 ml mléka a 1 sáčku vanilkového pudinku bez vaření, jahody, cukr.

Listové těsto tence rozválíme, pomocí talířku z něj vykrájíme kola s průměrem asi 20 cm a vyložíme jimi formičky. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Z odřezků těsta vyválíme válečky, které spleteme po dvou. Následně je vytvarujeme do oušek podle velikosti košíčků a také upečeme. Vychladlé košíčky naplníme do dvou třetin pudinkem ušlehaným z mléka a vanilkového pudinku bez vaření. Ten pokryjeme vrstvou jahod, osadíme uchem, pocukrujeme a můžeme ozdobit drobnými jedlými kvítky a lístky, samozřejmě z jahodníku!

Přejeme vám dobrou chuť a klidné posezení v kruhu rodinném, či s přáteli…

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close