Možná už máte masa a omáček dost a tak přemýšlíte, co dobrého, ale lehkého, o víkendu uvařit. Pár receptů známe a rádi vás budeme inspirovat!
Při přípravě pokrmů nemusíme brát jako suroviny do práce jenom vepřové nebo hovězí. Vítaná je jak zelenina, tak také drůbež nebo ryby…
LILEK S RAJČATY A BAZALKOU
Ingredience: 2 lilky, sůl, olej, 1 cuketa, 500 g rajčat, drcený pepř, čerstvá bazalka, 200 g mozzarelly, 50 g parmezánu, plátky libové slaniny
Postup: středně velké lilky nakrájíme na 1 cm silné plátky, osolíme je a necháme hodinku vypotit. Pak je propláchneme vodou, osušíme a usmažíme z obou stran v pánvi na oleji, nebo potřené olejem upečeme na grilu. Cuketu a rajčata nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu střídavě naskládáme (spíše v tenčí vrstvě) do olejem vytřené zapékací mísy. Posypeme solí, drceným pepřem, nasekanou bazalkou, hrubě nastrouhanou mozzarellou a jemně nastrouhaným parmezánem. Navrch položíme několik tenkých plátků libové slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby nebo pod gril a zapečeme.
KUŘECÍ ŘÍZKY V CUKETOVÉM KABÁTKU
Ingredience: 1 cuketa, 4 kuřecí řízky, tvrdý sýr, 4 plátky šunky, sůl, růžový pepř, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, vývar na podlití
Postup: středně velkou cuketu nakrájíme podélně na tenké plátky, krátce je spaříme v horké vodě, vychladíme a osušíme. Kuřecí řízky lehce naklepeme a vyřízneme do nich kapsu. Každou kapsu naplníme špalíčkem tvrdého sýra zabaleného do plátku šunky. Řízky osolíme, posypeme růžovým pepřem, obalíme plátky cukety a zajistíme špejlí nebo ovážeme nití. V pánvi rozehřejeme olej a máslo, řízky opečeme z obou stran dozlatova, podlijeme je trochou vývaru a podusíme doměkka (asi 10 minut). Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Ingredience: 750 g kapra, sůl, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 cibule, 4 vejce, pepř, strouhanka, 1 lžíce škrobové moučky, mandlové lupínky, olej
Postup: kapří maso vložíme do vroucí osolené vody s bobkovým listem, novým kořením a cibulí a povaříme. Uvařené maso vyndáme, vykostíme a umeleme v mlýnku na maso. Přidáme 2 vejce, podle chuti osolíme, opepříme a zahustíme prosetou strouhankou. Ze směsi uděláme malé placičky. Rozšleháme 2 vejce se škrobovou moučkou a namočíme do nich placičky. Pak je obalíme v mandlových lupíncích a zvolna usmažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a čerstvým zeleninovým salátem.
Přejeme vám příjemně lehkou a dobrou, sváteční chuť!