Dochází Vám inspirace při přípravě dýní? Králík Vám poradí…

Vložil | 26 10, 2016 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Podzim je v plném proudu a brzy bude Halloween. Níže naleznete recepty z dýně jako inspiraci k podzimnímu vaření. Za případné využití děkujeme.

2kralik-interierKdo nevaří ze sezonních surovin, není v dnešní době zkrátka IN. Podzim je jako stvořený pro sezonní vaření. Nabízí nepřeberné množství chuťově a barevně výrazných surovin. A jednou z nich je právě dýně. Co udělat se zbytky z vydlabané halloweenské dýně? Poradíme vám!

Možná vás překvapí, jak je příprava jednoduchá a jaké variace lze vyzkoušet. Tyto pokrmy mlsají děti i jejich rodiče v rodinné kavárně Králik v rádiu v Praze 10. Jsou prověřeny v praxi a malým strávníkům moc chutnají.

Dýňový gratin – ideální příloha k vepřovému či hovězímu masu:

dyne-se-hodi-nejen-k-vytvareni-masek-pro-halloween-ale-i-na-pripravu-skvelych-pokrmu2 střední dýně Hokkaido (nebo jiné, ale počítejte s tím, že ostatní druhy budete muset oloupat)
1 litr plnotučného mléka
100 g másla
1-2 stroužky česneku (dle chuti)
muškátový oříšek (dle chuti)
hladká mouka na zahuštění, sůl a pepř

Dýni rozkrojte na polovinu a zbavte ji semínek. V robotu ji nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe se vám s dýní bude pracovat, když se vám podaří plátky mít zároveň co největší, aby se snadno kladly do pekáče.

Příprava bešamelu: rozpusťte si v rendlíku máslo a přidejte cca 100 gramů hladké mouky. Promíchejte a krátce ji orestujte. Ihned poté vlijte do hrnce mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované kašovité konzistence. Přidejte muškátový oříšek, sůl  a pepř podle vaší chuti. Pokud chcete mít bešamel s nádechem česneku, stroužek česneku na prkýnku dlaní silou rozdrťte a pokrájejte na drobno. Takto se z něj vyloučí mnohem více vonných silic. Česnek přidejte zároveň s mlékem.

Hlubší pekáč si vyložte pečicím papírem a poklaďte vrstvu dýňových plátků. Následuje vrstva bešamelu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít pekáček plný. Nejsvrchnější vrstva ale musí být bešamel. Vložte do trouby a pečte na 140 stupňů, dokud nebude svrchní bešamel zbarven dozlatova.

dynovy-quiche_lDýňový quiche s kozím nebo modrým sýrem (určeno na formu 24 cm)

Na těsto budete potřebovat: 80 g másla nebo hery, 200 g hladké mouky, 1 lžíci vody, 1 vejce
Na obsah koláče: ½ nebo 1 malou dýni Hokkaido, kozí nebo modrý sýr dle chuti, 200 g sýru gouda,
4 vejce, 300 ml 31% smetany, trochu olivového oleje

Do mixéru vložte jako první změklé máslo, postupně přidávejte mouku. Až budete mít rozmixovanou přibližně polovinu mouky, přidejte lžíci vody a vejce. Následně přisypávejte zbytek mouky. Těsto nechte chvíli v lednici, aby si odpočinulo.

Vymažte si nízkou formu s vroubkovaným okrajem máslem nebo herou a dno formy pokryjte pečicím papírem. Těsto si rozválejte a přesuňte do formy. Prsty dotvarujte až do krajů a propíchejte ho vidličkou. Těsto zakryjte pečicím papírem, který posypete fazolemi. Korpus se takto při pečení nezvedne. Pečte ho na 180 stupňů přibližně 10 minut.

Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na malé kostičky a orestujte na másle nebo olivovém oleji. Orestovanou dýni si dejte do misky. Přidejte smetanu a vejce a důkladně promíchejte. S aromatickými sýry můžete u slaných koláčů naložit dvěma způsoby:
1. sýr zamícháte rozkrájený na kousíčky přímo do směsi
2. pokladete kousky do směsi nahoru

Na dno upečeného korpusu nasypte nastrouhaných 100 gramů sýru gouda či jiného nearomatického sýra. Nalijete směs s dýní a poté nasypte zbylých 100 gramů sýra. Vznikne vám tak křupavá krustička. Pečte na 160 stupňů přibližně 30 minut. Hotový koláč má kompaktní náplň a krustičku zlaté až hnědé barvy.

dynovy-chessecakelDýňový  pečený cheesecake s pomerančovou kůrou

75 g másla + na vymazání
180 g sušenek (např. BeBe)
½ dýně nebo 1 malá dýně
500 g Philadelphie nebo jiného sýru lučinového typu
200 g 31% smetany, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
4 velká vejce
2 lžíce škrobu
lžička vanilkového extraktu, vanilkový lusk nebo cukr
50 g cukru nebo medu
1 citrón
1 klacík skořice

Dýni rozpůlte a vydlabejte všechna semínka. Rozkrájejte ji na kostičky a povařte je ve vodě s citrónovou šťávou, vanilkovým luskem a klacíkem skořice. Vyjměte a rozmixujte na kaši.

Na korpus rozmixujte sušenky a přimíchejte rozpuštěné máslo. Formu na dort si vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a naspod vysypejte sušenkami a důkladně je udusejte.

Dýňovou kaši smíchejte v misce nebo robotu s 500 gramy sýru lučinového typu, pak přidejte smetanu a všechny další ingredience včetně kůry a šťávy z jednoho citrónu.

Hotovou směs nalijte na korpus. Ten si můžete dopředu upéct na 180 stupňů, cca 5 minut, ale není to nezbytně nutné. Pečte 10 minut na 190 stupňů, následně stáhněte teplotu na 110-120 stupňů a pečte přibližně hodinu.

Dýňová polévka zahřeje!

Děti ji milují a možná ji budete muset vařit celý rok. Pro dospělé strávníky můžete zvolit i exotičtější variantu s koriandrem nebo kokosovým mlékem. Jak ji vaří v Králíkovi? Mrkněte se přímo na web.

Dobrou chuť přeje Jana Voborská

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close