Houby rostou, tak proč toho nevyužít! Přinášíme pár receptů na dobroty z nich…

Vložil | 24 8, 2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Základním jídlem z nalezených a nebo zakoupených hub bývá většinou klasická smaženice, voňavá bramboračka či smetanová omáčka. Co ale zkusit něco jiného, netradičního?

35Koláč se špenátem a houbami

Ingredience: těsto: 350 g mouky, 20 g droždí, 2 dl vlažné vody, sůl; náplň: 250 g listového špenátu, 1 lžíce másla, 2 nakrájené cibule, 250 g žampionů, 200 g zakysané smetany, 2 lžíce oleje, sůl, kmín, pepř

Na vál nasypeme mouku a trochu ji osolíme, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, postupně zalijeme vodou a vypracujeme těsto, které necháme v teple kynout 2 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme, vložíme do olejem vymazané formy a poklademe spařeným, okapaným a pokrájeným špenátem. Na másle podusíme cibulku, přidáme očištěné a nakrájené žampiony, ochutíme kmínem, solí a pepřem. Do hotových hub přidáme smetanu, promícháme a vlijeme na špenát. Několika žampiony pokrájenými na plátky ozdobíme koláč svrchu a pečeme v troubě při 220 °C asi 15 minut.

22Houbové rizoto

Ingredience: 300 g rýže, 300 g směsi lesních hub, 4 lžíce másla, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 750 ml teplého zeleninového vývaru, sůl, pepř, houbové koření, parmezán

V hrnci rozehřejeme 3 lžíce másla a doměkka na něm podusíme cibuli a česnek. Přisypeme rýži a důkladně ji promícháme tak, aby se každé zrníčko obalilo rozpuštěným tukem. Přilijeme 2/3 vývaru a přivedeme k varu. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě vaříme asi 15 minut. Mezitím v pánvi rozpustíme zbývající lžíci másla a očištěné nakrájené houby podusíme. Osolíme, opepříme a dochutíme houbovým kořením. Poté smícháme s rýží a pod pokličkou necháme ještě 10 minut podusit. Na talíři zasypeme strouhaným parmezánem.

10Plněné žampiony na grilu

Ingredience: 8 žampionů, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 2 lžíce bazalky, 1 lžíce petrželky, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, 100 g strouhaného sýru, 2lžíce rozpuštěného másla

Žampiony oloupeme a krátce povaříme v osolené vodě a odřízneme jim nožku. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme na pánvi, přidáme jemně sekanou cibuli, osmahneme, přidáme strouhanku, strouhaný sýr, nasekané nožky, osolíme, opepříme a vše spojíme vejcem. Směsí plníme žampiony, které jsme si potřeli máslem a navrch dáme nasekané bylinky rozmíchané ve zbytku másla. Grilujeme mírně asi 7 minut.

36Nakládané houby, aneb něco do zásoby…

Ingredience: cca 400 g hub, cibule, červená paprika; na nálev: 1 a 3/4 l vody, 1/2 l octa, 20 dkg cukru, 2 lžíce soli, 20 kuliček barevného pepře, 15 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžíce hořčičného semínka

Nejdříve si připravíme nálev svařením všech uvedených ingrediencí, vaříme zhruba 5 minut. Propláchnuté a nakrájené houby povaříme ve vodě a vaříme asi 15–20 minut. Pak houby scedíme, propláchneme ve studené vodě a plníme do sklenic, do kterých společně s houbami vložíme také 3–4 proužky papriky a 4–5 plátků cibule. Poté sklenice zalijeme nálevem a zavaříme.

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close