Citrusy aneb nastartujte své tělo na jaro s vitaminy a minerály z přírodních zdrojů

Vložil | 21.2.2017 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Bez dostatečného množství čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů či grepů si neumíme představit pořádnou snídani. Citrusové plody jsou nedílnou součástí většiny nejznámějších koktejlů, domácí limonády by bez nich ztratily glanc a kachna na pomerančích by nebyla vyhlášenou lahůdkou…

citrusyDíky vysokému obsahu minerálních látek a vody pomáhají dokonce při kocovině. Tropické ovoce má zkrátka širokou škálu využití nejen v kuchyni, ale třeba i při úklidu domácnosti, protože jeho šťáva skvěle odstraňuje nejrůznější skvrny.

Češi spotřebují v průměru až 12 kilogramů citrusových plodů na osobu ročně. Nejoblíbenější jsou pomeranče, mandarinky a citrony. V zimě se prodá více pomela, v létě naopak osvěžujících limetek. To, že citrusy obsahují vitamin C, ví snad každý. Kromě toho je v nich ale i značné množství vitaminu A, celá řada vitaminů skupiny B a také vápník, draslík, hořčík a fosfor. Protože většinu plodu tvoří voda, přispívají také k dostatečné hydrataci organizmu. Našemu tělu pomáhají v boji proti bakteriím a virům, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu a celkově pročišťují organizmus.

Pokud se rozhodnete dostat z citrusů co nejvíce blahodárné šťávy, určitě se budou hodit pomocníci v podobě šikovných kuchyňských spotřebičů. Většina plodů si totiž poslední kapky šťávy pečlivě střeží a získat je není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo.

CE3510Citrusovač Concept CE3510 Victoria Line s sebou vezmete kamkoli. Je totiž praktický a jednoduchý a díky malým rozměrům navíc skladný. Odšťavňovací kužely, které má citrusovač dva pro různé velikosti plodů, se otáčejí oboustranně a zajistí tak vyždímání do poslední kapky. Nádobka o objemu 600 ml má vyznačené rysky pro sledování množství tekutiny a citrusovač disponuje také protiskluzovými nožkami a ochranným víkem proti prachu.

CE3520Zaútočte na vitaminy s lisem na citrusy Concept CE3520. Pracuje na velmi jednoduchém pákovém principu, takže stačí polovinu citrusu položit na odšťavňovací kužel, stlačit páku a rázem máte plnou sklenici čerstvé šťávy nabité vitaminy. Vše bez cukru a jiných přidaných látek. Lis je vybaven sběrnou nádobou o objemu 750 ml a protiodkapovým uzávěrem Anti Drip, který zamezí odtoku šťávy a jejímu následnému kapání na kuchyňskou linku. Velmi dobře se také rozkládá a čistí, takže ho můžete používat opravdu každý den. Je to opravdu kvalitní pomocník!

LO7065_tri barvyZbavte plody šťávy komfortně a navíc získejte další suroviny s lisem na ovoce a zeleninu Concept LO7065 HOME MADE JUICE. Jeho hlavní předností je využití moderního dvoufázového procesu odšťavňování – v první fázi jsou suroviny rozdrceny a ve druhé lisovány. Výsledkem tohoto procesu je maximální množství šťávy plné vitaminů a minerálů a minimální množství téměř suchého odpadu, který můžete dále zpracovat například na placičky či zeleninové karbanátky. Lis pracuje rychlostí 60 otáček za minutu, takže nedochází ke znehodnocení cenných vitaminů. Jeho nespornou výhodou je i velký vstupní otvor o průměru 75 mm, do nějž lze vkládat celé ovoce a zeleninu bez předchozího krájení. Jde vlastně o přístroj 3 v 1, protože součástí příslušenství je i sítko na smoothie a sítko na studené dezerty. Lehkou ranní snídani nebo zdravou zmrzlinu tak vykouzlíte jedna dvě. S jeho pomocí dokonce připravíte i domácí burákové máslo nebo mandlové mléko. A hodit se bude i v letní sezóně – s rychlostí blesku si totiž poradí s rybízem i bezinkami, popř. s jiným drobným ovocem, které vypěstujete a nebo nasbíráte…

Údržba lisu je velmi snadná. Po použití ho stačí jednoduše prolít vodou a v případě potřeby ještě dočistit pod proudem vody. Lis má protiskluzové nožičky a příjemný je i systém Anti Drip, díky němuž neunikne z nádoby určené na šťávu ani kapička. Jako dárek k lisu dostanete ještě kuchařku s tipy a recepty na skvělé odšťavňování a také samolepky k označení lahví pro každého člena rodiny. Lis můžete mít v bílém, černém nebo nerezovém provedení.

citrusy_na_zdravi

Autor článku: Petra Hubálková

Komentáře