Blíží se doba pečení perníčků! Vyzkoušejte náš osvědčený recept…

Vložil | 23 11, 2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Na perníčcích si pochutnávali patrně již egyptští faraonové, protože jejich pozůstatky se našly v mnoha jejich hrobkách. Do Čech se dostaly perníčky z Německa a Itálie kolem roku 1320 a první dochované písemné záznamy pocházejí z let 1334 – 1335. Původně se jednalo o malé kulaté placičky, formičky se objevují až později, stejně tak jako nejrůznější motivy zdobení.

Podobně jako receptů na koláče, buchty a nebo velikonoční mazance, i návodů na ty nejlepší perníčky existuje bezpočet. My vám přinášíme recept na perníčky naší pravidelné čtenářky, které jsou jednoduché, samozřejmě dobré a hlavně ne tvrdé!

Co budeme potřebovat: 12 dkg kvalitního medu od včelaře, lžičku jedlé sody, lžičku perníkového koření, 1 ztužený pokrmový tuk, který nastrouháme (třeba Omega), 65 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru a 4 celá vejce, nejlépe z domácího chovu (to kvůli správné barvě).

Pracovní postup: všechny suroviny smícháme v dostatečně velké míse a pečlivě promísíme. Těsto pak v podobě bochánku zabaleného do igelitu necháme v chladu přes noc odpočívat (pokud chvátáme, stačí 2 – 3 hodiny) a druhý den můžeme vykrajovat oblíbené tvary. Po upečení potřeme perníčky rozšlehaným žloutkem, necháme vychladnout a uložíme do krabice. Zdobíme těsně před Vánocemi…

A jak vypadá pečení v reálu, se můžete podívat:

1 2

Nejprve podle receptu smícháme všechny suroviny. Důležitá je velká mísa a kvalitní vařečka!

3 4

Těsto doře prohněteme a následně zabalené v igelitu uložíme do chladničky.

5 6

Při pečení pomáhají rádi děti a nebo jejich kamarádi (na snímku vpravo Karel)

7 8

K vychladnutí perníčků je nejlepší zcela obyčejný dřevěný vál, vpravo uložení do krabice před zdobením.

9 10

Ke zdobení použijeme třeba sady s několika barvami v pružné tubě (Dr. Oetker). Odpadne pracné míchání polevy!

Pošlete nám i vy svůj nejlepší recept na vánoční perníčky. Každý z nich budeme honorovat malým dárkem pod stromeček.

Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close