Blíží se doba pečení perníčků! Vyzkoušejte náš osvědčený recept…

Vložil | 23.11.2019 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Na perníčcích si pochutnávali patrně již egyptští faraonové, protože jejich pozůstatky se našly v mnoha jejich hrobkách. Do Čech se dostaly perníčky z Německa a Itálie kolem roku 1320 a první dochované písemné záznamy pocházejí z let 1334 – 1335. Původně se jednalo o malé kulaté placičky, formičky se objevují až později, stejně tak jako nejrůznější motivy zdobení.

Podobně jako receptů na koláče, buchty a nebo velikonoční mazance, i návodů na ty nejlepší perníčky existuje bezpočet. My vám přinášíme recept na perníčky naší pravidelné čtenářky, které jsou jednoduché, samozřejmě dobré a hlavně ne tvrdé!

Co budeme potřebovat: 12 dkg kvalitního medu od včelaře, lžičku jedlé sody, lžičku perníkového koření, 1 ztužený pokrmový tuk, který nastrouháme (třeba Omega), 65 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru a 4 celá vejce, nejlépe z domácího chovu (to kvůli správné barvě).

Pracovní postup: všechny suroviny smícháme v dostatečně velké míse a pečlivě promísíme. Těsto pak v podobě bochánku zabaleného do igelitu necháme v chladu přes noc odpočívat (pokud chvátáme, stačí 2 – 3 hodiny) a druhý den můžeme vykrajovat oblíbené tvary. Po upečení potřeme perníčky rozšlehaným žloutkem, necháme vychladnout a uložíme do krabice. Zdobíme těsně před Vánocemi…

A jak vypadá pečení v reálu, se můžete podívat:

1 2

Nejprve podle receptu smícháme všechny suroviny. Důležitá je velká mísa a kvalitní vařečka!

3 4

Těsto doře prohněteme a následně zabalené v igelitu uložíme do chladničky.

5 6

Při pečení pomáhají rádi děti a nebo jejich kamarádi (na snímku vpravo Karel)

7 8

K vychladnutí perníčků je nejlepší zcela obyčejný dřevěný vál, vpravo uložení do krabice před zdobením.

9 10

Ke zdobení použijeme třeba sady s několika barvami v pružné tubě (Dr. Oetker). Odpadne pracné míchání polevy!

Pošlete nám i vy svůj nejlepší recept na vánoční perníčky. Každý z nich budeme honorovat malým dárkem pod stromeček.

Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický

Komentáře