Léto je doba aromatických bylinkových solí. Umíte je připravovat?

Vložil | 20 6, 2018 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Prázdniny a letní pohoda jsou tu doslova za pár týdnů a k nim patří i spousty dobrého jídla, které je třeba správně okořenit. Aromatické bylinky nejsou jen vynikajícím dochucovadlem, ale i zdrojem minerálů a vitamínů. Navíc majoránka, petrželka, oregano (dobromysl), tymián, šalvěj, máta, bazalka, rozmarýn a další byliny v létě bohatě obrůstají. Někteří milovníci vaření je používají pouze čerstvé, jiní si je suší a schovávají na zimní období.

Chtěla bych vám představit několik receptů na aromatické bylinkové soli. Pokud jde o množství soli a bylinek, je velmi těžké stanovovat poměry. Můžete vycházet z 200 g soli a do ní přidávat sušené bylinky a koření podle libosti. Toto množství se pohodlně vejde do skleněné nádoby o objemu 0,3 l.

bylinková sůl 2Bylinková směs na brambory: na pečené brambory je vynikající rozmarýn. Připravte si tedy bylinkovou sůl pouze na bázi rozmarýnu, který má velmi výraznou chuť a vůni. Všimli jste si někdy, jak intenzivně rozmarýn zavoní, když ho zalijete? Nasušte větvičky rozmarýnu, ze suchých větviček oberte pouze jehličky, nadrťte je a smíchejte se solí. Rozmarýnu můžete dát do směsi opravdu hodně. Až příště budete péci brambory v troubě nebo je opékat na pánvičce, přidejte rozmarýnovou sůl. Uvidíte, že brambory rozmarýn milují.

Bylinková směs na ryby: máte rádi ryby a rádi si je sami připravujete? Následující směs je pro vás. K přípravě potřebujete: 200 g nerafinované soli, sušená kůra ze 2 chemicky neošetřených citrónů nebo ze 4 chemicky neošetřených limetek (není jednoduché je najít, ale dají se sehnat i u nás), sušený tymián zbavený větviček. Rybí filety omyjte, osušte a posolte z obou stran tymiánovo-citrusovou bylinkovou solí, nechejte 5 – 10 minut odpočinout a poté rybu tepelně upravte. Nikdy už si nekoupíte koření na ryby.

Bylinková směs na saláty a zeleninu: k přípravě potřebujete 200 g hrubé nerafinované soli, sušené lístky bazalky, sušené jehličky rozmarýnu, sušený tymián zbavený větviček, sušené lístky máty, sušené lístky oregana. Bylinková směs na saláty a na tepelně upravovanou zeleninu musí být trochu jemnější, aby se chuť zeleniny nepotlačila.

Bylinková sůl na polévky a omáčky: k přípravě potřebujete 200 g velké mořské nerafinované soli, sušené listy šalvěje lékařské, sušené listy vavřínu (bobkového listu), sušené lístky máty peprné, sušené jehličky rozmarýnu, sušená majoránka a tymián zbavené větviček, hořčičná semínka, kuličky růžového, bílého, zeleného a černého pepře.

Text: Ing. Jana Ciglbauerová, foto: archiv

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close