Volno, prázdniny a letos nejspíš i dovolená na chalupě jsou tu za pár týdnů a k nim patří i spousty dobrého jídla, které je třeba správně okořenit. Aromatické bylinky nejsou jen vynikajícím dochucovadlem, ale i zdrojem minerálů a vitamínů. Navíc majoránka, petrželka, oregano (dobromysl), tymián, šalvěj, máta, bazalka, rozmarýn a další byliny v létě bohatě obrůstají. Někteří milovníci vaření je používají pouze čerstvé, jiní si je suší a schovávají na zimní období.
Chtěla bych vám představit několik receptů na aromatické bylinkové soli. Pokud jde o množství soli a bylinek, je velmi těžké stanovovat poměry. Můžete vycházet z 200 g soli a do ní přidávat sušené bylinky a koření podle libosti. Toto množství se pohodlně vejde do skleněné nádoby o objemu 0,3 l.
Bylinková směs na brambory: na pečené brambory je vynikající rozmarýn. Připravte si tedy bylinkovou sůl pouze na bázi rozmarýnu, který má velmi výraznou chuť a vůni. Všimli jste si někdy, jak intenzivně rozmarýn zavoní, když ho zalijete? Nasušte větvičky rozmarýnu, ze suchých větviček oberte pouze jehličky, nadrťte je a smíchejte se solí. Rozmarýnu můžete dát do směsi opravdu hodně. Až příště budete péci brambory v troubě nebo je opékat na pánvičce, přidejte rozmarýnovou sůl. Uvidíte, že brambory rozmarýn milují.
Bylinková směs na ryby: máte rádi ryby a rádi si je sami připravujete? Následující směs je pro vás. K přípravě potřebujete: 200 g nerafinované soli, sušená kůra ze 2 chemicky neošetřených citrónů nebo ze 4 chemicky neošetřených limetek (není jednoduché je najít, ale dají se sehnat i u nás), sušený tymián zbavený větviček. Rybí filety omyjte, osušte a posolte z obou stran tymiánovo-citrusovou bylinkovou solí, nechejte 5 – 10 minut odpočinout a poté rybu tepelně upravte. Nikdy už si nekoupíte koření na ryby.
Bylinková směs na saláty a zeleninu: k přípravě potřebujete 200 g hrubé nerafinované soli, sušené lístky bazalky, sušené jehličky rozmarýnu, sušený tymián zbavený větviček, sušené lístky máty, sušené lístky oregana. Bylinková směs na saláty a na tepelně upravovanou zeleninu musí být trochu jemnější, aby se chuť zeleniny nepotlačila.
Bylinková sůl na polévky a omáčky: k přípravě potřebujete 200 g velké mořské nerafinované soli, sušené listy šalvěje lékařské, sušené listy vavřínu (bobkového listu), sušené lístky máty peprné, sušené jehličky rozmarýnu, sušená majoránka a tymián zbavené větviček, hořčičná semínka, kuličky růžového, bílého, zeleného a černého pepře.
Text: Ing. Jana Ciglbauerová, foto: archiv