Možná je ještě máte ve sklepě a nebo v chladné garáži a tak nějak nevíte, co s nimi. Níže uvedené recepty z dýně berte jako inspiraci třeba k víkendovému vaření…
Zpracování této oblíbené zeleniny je jednoduché, jen je třeba pečlivě prozkoumat, aby nebyly nahnilé! Takové ihned bez milosti likvidujeme. Variací pokrmů je bezpočet, jen se nebojte experimentování…
Dýňový gratin – ideální příloha k vepřovému či hovězímu masu:
2 střední dýně Hokkaido (nebo jiné, ale počítejte s tím, že ostatní druhy budete muset oloupat)
1 litr plnotučného mléka
100 g másla
1-2 stroužky česneku (dle chuti)
muškátový oříšek (dle chuti)
hladká mouka na zahuštění, sůl a pepř
Dýni rozkrojte na polovinu a zbavte ji semínek. V robotu ji nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe se vám s dýní bude pracovat, když se vám podaří plátky mít zároveň co největší, aby se snadno kladly do pekáče.
Příprava bešamelu: rozpusťte si v rendlíku máslo a přidejte cca 100 gramů hladké mouky. Promíchejte a krátce ji orestujte. Ihned poté vlijte do hrnce mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované kašovité konzistence. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle vaší chuti. Pokud chcete mít bešamel s nádechem česneku, stroužek česneku na prkýnku dlaní silou rozdrťte a pokrájejte nadrobno. Takto se z něj vyloučí mnohem více vonných silic. Česnek přidejte zároveň s mlékem.
Hlubší pekáč si vyložte pečicím papírem a poklaďte vrstvu dýňových plátků. Následuje vrstva bešamelu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít pekáček plný. Nejsvrchnější vrstva ale musí být bešamel. Vložte do trouby a pečte na 140 stupňů, dokud nebude svrchní bešamel zbarven dozlatova.
Dýňový quiche s kozím nebo modrým sýrem (určeno na formu 24 cm)
Na těsto budete potřebovat: 80 g másla nebo hery, 200 g hladké mouky, 1 lžíci vody, 1 vejce
Na obsah koláče: ½ nebo 1 malou dýni Hokkaido, kozí nebo modrý sýr dle chuti, 200 g sýru gouda,
4 vejce, 300 ml 31% smetany, trochu olivového oleje
Do mixéru vložte jako první změklé máslo, postupně přidávejte mouku. Až budete mít rozmixovanou přibližně polovinu mouky, přidejte lžíci vody a vejce. Následně přisypávejte zbytek mouky. Těsto nechte chvíli v lednici, aby si odpočinulo.
Vymažte si nízkou formu s vroubkovaným okrajem máslem nebo herou a dno formy pokryjte pečicím papírem. Těsto si rozválejte a přesuňte do formy. Prsty dotvarujte až do krajů a propíchejte ho vidličkou. Těsto zakryjte pečicím papírem, který posypete fazolemi. Korpus se takto při pečení nezvedne. Pečte ho na 180 stupňů přibližně 10 minut.
Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na malé kostičky a orestujte na másle nebo olivovém oleji. Orestovanou dýni si dejte do misky. Přidejte smetanu a vejce a důkladně promíchejte. S aromatickými sýry můžete u slaných koláčů naložit dvěma způsoby:
1. sýr zamícháte rozkrájený na kousíčky přímo do směsi
2. pokladete kousky do směsi nahoru
Na dno upečeného korpusu nasypte nastrouhaných 100 gramů sýru gouda či jiného nearomatického sýra. Nalijete směs s dýní a poté nasypte zbylých 100 gramů sýra. Vznikne vám tak křupavá krustička. Pečte na 160 stupňů přibližně 30 minut. Hotový koláč má kompaktní náplň a krustičku zlaté až hnědé barvy.
Dýňový pečený cheesecake s pomerančovou kůrou
75 g másla + na vymazání
180 g sušenek (např. BeBe)
½ dýně nebo 1 malá dýně
500 g Philadelphie nebo jiného sýru lučinového typu
200 g 31% smetany, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
4 velká vejce
2 lžíce škrobu
lžička vanilkového extraktu, vanilkový lusk nebo cukr
50 g cukru nebo medu
1 citrón
1 klacík skořice
Dýni rozpůlte a vydlabejte všechna semínka. Rozkrájejte ji na kostičky a povařte je ve vodě s citrónovou šťávou, vanilkovým luskem a klacíkem skořice. Vyjměte a rozmixujte na kaši.
Na korpus rozmixujte sušenky a přimíchejte rozpuštěné máslo. Formu na dort si vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a naspod vysypejte sušenkami a důkladně je udusejte.
Dýňovou kaši smíchejte v misce nebo robotu s 500 gramy sýru lučinového typu, pak přidejte smetanu a všechny další ingredience včetně kůry a šťávy z jednoho citrónu.
Hotovou směs nalijte na korpus. Ten si můžete dopředu upéct na 180 stupňů, cca 5 minut, ale není to nezbytně nutné. Pečte 10 minut na 190 stupňů, následně stáhněte teplotu na 110-120 stupňů a pečte přibližně hodinu.
Dýňová polévka zahřeje!
Děti ji milují a možná ji budete muset vařit celý rok. Pro dospělé strávníky můžete zvolit i exotičtější variantu s koriandrem nebo kokosovým mlékem.
Dobrou chuť přeje Jana Voborská