Přemýšlíte, jak si vylepšit a zpestřit letní jídelníček? Co takhle vyzkoušet něco z proslulé řecké kuchyně? Tradiční kyperský sýr Halloumi je lehce stravitelný, hodí se k mnoha použitím a často obsahuje i lístky máty, která je typickou ingrediencí a patří k tomuto sýru od nepaměti.
Halloumi je bílý sýr obvykle vyráběný z kozího a ovčího mléka. Má mírně slanou chuť, pevnou konzistenci a strukturu podobnou u nás dobře známé mozzarelle. Ale pozor, při jeho výrobě se do mléka nepřidává kultura mléčného kysání. To způsobuje vysokou teplotu tavnosti a také větší trvanlivost než u ostatních sýrů stejného typu. Právě díky své trvanlivosti byl sýr oblíbenou stravou kočovných kmenů, nakonec však zdomácněl na Kypru, kde na něj v různých úpravách narazíte doslova na každém rohu.
Gastronomicky se jedná o univerzální sýr, který je lehce stravitelný a kromě přípravy jídel se výborně hodí i k dobrému vínu. Často se používá i ke smažení či grilování. Výborný je také v salátech nebo vegetariánských jídlech. V Čechách ho teď můžete ochutnat například v Bageterii Boulevard a to v novém letním CHEF Fit Calories menu od řeckého šéfkuchaře Ioannise Asarlidise.
A protože je Halloumi na gril jako stvořený, dostanete ho v Bageterii Boulevard přesně tak, jak to má být. Dozlatova ogrilovaný s bylinkovým pestem, čerstvými rajčaty a v rozpečeném dýňovém chlebu. Tuhle dobrotu prostě musíte přijít vyzkoušet. A nebo si ji můžete vytvořit i doma při grilování…
Zárukou, že tento pokrm můžete zařadit i do zdravého jídelníčku, je garance a schválení receptu výživovou poradkyní Ivou Veselou. Je totiž Fit, takže s ním uděláte radost jak sobě, tak své linii.
Autorka příspěvku: Ivana Jenerálová, Bageterie Boulevard. Více na www.bb.cz