Reveň rebarbora patří mezi první zeleninu, kterou můžeme na našich zahrádkách sklízet. A kromě marmelády se skvěle hodí také na chutný a zdravý koláč!
V okamžiku, kdy rozmrzne půda, začíná rebarbora růst a nad zemí se objevují nové listy. Ty se vyvíjejí na silných řapících poměrně rychle a koncem dubna, nebo počátkem května, je vhodná doba pro jejich sklizeň. Čas sklizně závisí na tom, kde tuto rostlinu pěstujeme. Na sluníčku dozrávají řapíky rychleji, ve stínu logicky pomaleji. Pro chutné a silné řapíky se tedy doporučuje slunný záhon, i když dosti často najdeme tuto zeleninu „v zapomnění“ někde pod korunami ovocných stromů.
Samotná sklizeň je dlouhodobějšího charakteru a začíná na přelomu dubna a května. Tak, jak se další listy vyvíjejí, můžeme pokračovat v jejich sběru až do poloviny nebo konce června. Listy z července už dobré nejsou, zvyšuje se v nich totiž obsah kyseliny šťavelové! Z rebarbory můžeme najednou odřezat asi jednu třetinu listů, více ne, rostlina by se zbytečně vysilovala. Během doby sklizně nehnojíme, po sklizni dodáme plná hnojiva s převahou dusíku, která lehce zapravíme do půdy.
Z řapíků si můžeme připravit třeba koláč s drobenkou, kterou ale netradičně vylepšíme na hrubo pomletými liskovými oříšky.
Postup: rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Připravíme si základ na drobenku, kdy smícháme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru a ¾ kostky změklého másla. Jeden hrnek drobenky si dáme stranou a lehce zakápneme rumem, který ji provoní. Do zbytku směsi postupně přidáváme 1 hrnek horkého mléka, 1 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva a smícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe rebarborou a posypeme skořicí. Navrch nasypeme zbylou drobenku. Pečeme v troubě 25-30 minut na 180 oC. Následně vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Loupání řapíků, krájení na malé kousky a základní namíchání přísad.
Lití těsta na pekáč, ukládání rebarborových řapíků a posypání skořicí.
Přidání drobenky, vložení do trouby a vyndání upečeného koláče.
Jak vidíte, upéct rebarborový koláč není nic těžkého, přeji vám dobrou chuť!
Autor příspěvku: redakce ZK