V mimulém článku jsme jahody vysazovali, teď můžeme konzumovat třeby ty, co jsou v lednici. Přinášíme pár receptů, které možná neznáte …
Žmolenkový koláč s tvarohem a jahodami
Těsto: 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200g másla (tuku), 200g moučkového cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr
Náplň: 300ml mléka, 2 vaničky (500g) měkkého tvarohu, 150g pískového cukru, 1 vejce – vše smícháme dohromady
Těsto zpracujeme do podoby žmolenky a na plech, který jsme si předem vyložili pečícím papírem, nasypeme 2/3 těsta. Urovnáme ho a přidáme na něj náplň, na kterou rozložíme nakrájené jahody (můžeme použít i jakékoliv jiné ovoce). Na závěr nasypeme zbylou 1/3 těsta a vložíme do předem rozehřáté trouby. Pečeme 20 – 30 minut při teplotě 180°C.
Letní piškot s jahodami
Těsto: 6 bílků, 6 žloutků, 6 lžic pískového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva
Krém: 1 máslo (1/2 másla + 1/2 tuku), 120g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, puding (1/4 mléka, 1 sáček vanilkového pudingu, 1-2 lžíce cukru – po zchladnutí vmícháme do krému) – vše smícháme dohromady a vytvoříme jemný krém
Želatina: 2 sáčky želé na dorty, příprava dle návodu na sáčku
Žloutky smícháme s cukrem, přidáme mouku, prášek do pečiva a na závěr vmícháme sníh z 6 bílků. Těsto vlijeme na vyšší plech či pekáč, který jsme předem vyložili pečícím papírem. Pečeme cca 10 minut při 180°C. Po zchladnutí nalijeme na piškot krém a na něj naskládáme nakrájené jahody (můžeme použít i jiné ovoce). Na konec vlijeme želatinu a necháme v chladu ztuhnout.
Přejeme vám dobrou chuť a snad i trochu lepší počasí, které dovolí zahradničit…