Končí škola, prázdniny začínají a nastává čas jahodových knedlíků. Pamatujete si na babiččinu zahrádku, kde jste jahody trhali rovnou do pusy a z okna voněly jahodové knedlíky k obědu? Zavzpomínejte a uvařte si je! A nebo zkuste i něco jiného, experimentování k létu prostě patří!
Jahodové knedlíky: na cca 2 porce (záleží na velikosti jahod) potřebujeme 250 g tučného tvarohu, cca 100 – 120 g hrubé mouky, 1 vejce a špetku soli. Všechny ingredience smícháme a vzniklé těsto necháme chvíli odležet, díku tomu ještě trochu zhoustne. Do těsta pak balíme po jedné jahody. Vaříme v osolené vodě cca 10 min. Hotové jahodové knedlíky přelijeme rozehřátým máslem nebo zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.
Kromě jahodových knedlíků ale můžete vyčarovat i jiné lahodné pokrmy:
Jahodový cheesecake: 125 g rozpuštěného másla, 200 g Bebe sušenek, 6 plátku želatiny, 400 ml 31 % smetany, 80 g cukru (moučka/krupice), 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie, 300 ml jahodového sirupu
Postup: 125 g rozpuštěného másla a 200 g rozdrobených Bebe sušenek spojíme dohromady a upěchujeme na dno dortové formy. Namočíme 5 plátků želatiny. Než želatina změkne, ohřejeme si cca 200 ml jahodového sirupu, do kterého po zahřátí vložíme želatinu. Tuto směs dále nezahříváme. Ušleháme 400 ml 31 % smetany s 80 g cukru a 250 g Buka/Lučiny/Philadelphie a smícháme s želatinou rozpuštěnou v jahodovém sirupu. Směs necháme ztuhnout. Pak nalijeme do dortové formy na upěchované Bebe sušenky. Zahřejeme dalších 100 ml sirupu, ve kterém rozpustíme 1 plátek želatiny, a po chvíli stydnutí přelijeme na vršek cheesecaku. Hotový dort dáme ještě v dortové formě ztuhnout do lednice na cca 8 – 12 hodin. Poté můžeme cheesecake vyjmout z dortové formy.
Jahodový nanuk nebo zmrzlina: 1 kg jahod (čerstvých/mražených), 200 g cukru, 250 ml převařené vody
Postup: ovoce (pokud použijeme mražené, necháme ho trochu povolit) smícháme s cukrem a povařenou vodou a rozmixujeme. Nalijeme do formiček na nanuky, přidáme dřívka. Ta zastrčíme dostatečně dovnitř ovocného pyré, aby se nám pak nanuky lépe vyndávaly z formy, a dáme zmrazit.
Jahodový sirup pro přípravu lahodné domácí limonády: po zalití perlivou nebo neperlivou vodou v poměru cca 1:10 a přidání listů máty či meduňky získáme domácí jahodovou limonádu. Tento sirup lze také použít na přípravu cheesecaku.
Suroviny: jahody (čerstvé/mražené), cukr (můžeme použít i třtinový), voda
Postup prací: ingredience spolu vaříme v poměru 1:1:1. Pro lepší uvolnění chutí doporučujeme nejprve nechat ve velkém hrnci zkaramelizovat cukr, pak přilít vodu a teprve po rozpuštění zkaramelizovaného cukru ve vodě přidat ovoce a pomalu, ale opravdu pomalu, vařit. Poté necháme vzniklý sirup zchladnout. Komu vadí jahodová semínka, může sirup přecedit přes jemné sítko.
Recepty přinesla pražská rodinná kavárna Králík v Karlíně, autorka příspěvku: Jana Voborská