Dýňová sezona je v plném proudu, a proto pokud ještě nevíte, jak s těmito krásnými oranžovými poklady naložit, přinášíme vám několik tipů na sladké pochutiny! Ano, dýně rozhodně nepatří jen do rizota nebo polévky, ale můžete z ní vykouzlit i chutný dezert plný výživných látek. A pozor, třeba i ke slavnostnímu nedělnímu obědu!
Dýňový koláč, bábovka či sušenky rozhodně zlepší nejeden sychravý den. Navíc si skvěle rozumí s „podzimními surovinami“, jakými jsou ořechy, skořice či muškátový oříšek. Největší klasika, tu po nedělním obědě představuje bábovka. Proč ji ale trochu neozvláštnit? Krásně naoranžovělou barvu získá právě díky dýni. Příprava navíc vůbec není nijak složitá, stačí ji do těsta nastrouhat nebo si dýni nejdříve upéct a následně rozmixovat na pyré. Teď už jen vybrat tu pravou formu na pečení. „K pečení bábovky lze vybírat formy z různých materiálů, třeba ze silikonu či litiny, ale také můžete své hosty okouzlit různými tvary výsledného dezertu. Ať už si vyberete tvar rondo, klasiku nebo třeba hvězdu, nikdy na vyklápění bábovky z formy ven příliš nespěchejte. Nechte ji alespoň deset minut po vytažení z trouby vychladnout a až pak vyklopte. V opačném případě by se kvůli prudké změně teplot mohla bábovka srazit,“ radí Michal Kubíček, majitel portálu Svět cukrářů, kde najdete vše potřebné nejen na sladké pečení.
Oranžová barva dýně ještě více vynikne při pečení koláče, který lze připravit z klasického křehkého těsta. Na náplň pak opět skvěle poslouží dýňové pyré, tentokrát vyšlehané společně s tvarohem a smetanou. Koláč můžete připravit jako klasiku nebo zvolit formu ve tvaru srdce. Na podzimní party se zase budou vyjímat dýňové tartaletky, které vytvoříte pomocí malých koláčových formiček.
Skvělou svačinku s nádechem skořice, muškátového oříšku a vlašáků ztělesňují dýňové muffiny. Současně ale nemusíte mít výčitky svědomí, protože si takto připravíte skutečně zdravé mlsání. Dýně obsahují karoten, ale i minerály jako sodík, měď nebo hořčík a když v receptu použijete místo klasické mouky celozrnnou, fit dezert je na světě. Stačí už si tedy pouze přichystat formu na muffiny a papírové košíčky! Další podzimní alternativu vhodnou nejen pro dospělé, ale také pro děti, pak představují dýňové sušenky, na kterých už nyní vyzkoušíte připravenost formiček na vánoční pečení, využít lze ale také oblíbená dřevěná razítka.
Pokud máte navíc při pečení dezertů ve tvarovaných formách obavy, že se výtvor při vyklápění zničí, máme pro vás vychytávku. Vyzkoušejte olej ve spreji. „Jestliže už vás nebaví zápasit s pečicím papírem, pracně vymazávat a vysypávat formy moukou, olej ve spreji je skvělý pomocník. Využít ho lze nejen na bábovky, tvarované piškoty, ale v podstatě při každém pečení, kdy chcete zabránit napečení potraviny a následnému složitému mytí formy,“ doporučuje Michal Kubíček. V kuchyni se tedy bude hodit například i při zapékání těstovin nebo nákypů.
Pečení dýňových pochoutek můžeme naplánovat třeba hned na tento víkend a přizvat k němu i děti. Bude to taková malá průprava na Vánoce! Trochu pomohou, trochu se zabaví, trochu zazlobí a jistě si užijete pěkné rodinné chvíle. Ty pak mohou vyústit v malé pohoštění…
Klasické recepty najdete nejen ve své domácí kuchařce, ale i mezi kamarádkami hospodyňkami a nebo na internetu…