Je tady doba zabijaček a k nim patří bezesporu i voňavé domácí sádlo. Co ale dělat, když doma pašíka nechováme?
Máte-li chuť na tuto tradiční českou pochoutku, využijte toho, že počátkem roku se dá v řeznictvích koupit syrové vepřové sádlo. To pak jednoduše zpracujeme a několik skleniček výborné pochutiny získáme, včetně voňavých škvarečků.
A jak postupovat? Koupené pruhy sádla nakrájíme na kostičky a malinko podlijeme vodou. Následně ho na mírném ohni pomalu vyškvaříme. Nakonec tekuté sádlo přelijeme přes cedník, čímž zachytíme škvarky.
Sádlo nalejeme do vymytých a suchých sklenic ještě horké. Ubrouskem namočeným do slivovice, vodky nebo jablečné pálenky pečlivě omyjeme víčko i okraj sklenice, dobře uzavřeme a dáme vychladit na balkon, terasu nebo na parapet za okno. Vyškvařené sádlo uskladníme v chladu a temnu.
Dobrou chuť!