Vánoce bez kapra? Proč ne, vyzkoušejte nadívaného krocana!

Vložil | 22.12.2021 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Pokud si rádi pochutnáváte na drůbeži, a ryby naopak nemusíte, možná dáte o Vánocích přednost před kaprem, lososem nebo mořskými druhy ryb dobře vykrmenému krocanovi. A jak ho nejlépe připravit? Nabízíme vám několik receptů…

krocan_pistacieKrocan s pistáciovou nádivkou

INGREDIENCE: krocan (3 kg), 4 lžíce oleje, 125 ml mléka, 250 g toustového chleba, 500 g mletého vepřového masa, 50 g mletých nebo nahrubo nasekaných pistácii, 125 ml šlehačky, mletý černý pepř, muškátový oříšek, sůl

POSTUP: krocana očistíme, omyjeme a osušíme. Zevnitř i zvenku ho osolíme a okořeníme. Připravíme si nádivku. Chléb zalijeme mlékem a smetanou. Srdce a játra z krocana pokrájíme, spojíme s mletým masem a přidáme rozmočený chléb. Promícháme a dochutíme muškátovým oříškem a solí. Nakonec vmícháme pistácie. Touto nádivkou krocana naplníme, zašijeme, celého potřeme olejem, dáme na pekáč, podlijeme vodou a pečeme asi 2,5 hodiny. Pokud nám zbyde nádivka, uděláme z ní koule, kterými obložíme krocana v pekáči, nebo upečeme samostatně. Během pečení maso často podléváme.

Pečený krocan ve vánočním kabátku

INGREDIENCE: Vánoční krocan 3krocan, 2 + 1 lžíce husího sádla, 1 vejce, drůbky, 1 lžička curry, 150 g žampionů, 150 g vlašských ořechů, 150 g kuřecích jater, 1 cibule, 50 g špeku, mléko, 1 houska nebo rohlík, hrst nasekané petrželky, 1 lžíce parmezánu, sůl, pepř

POSTUP: omytého, drůbků zbaveného krocana položíme na záda, opatrně nařízneme kůži, kterou sloupneme. Snažíme se ji moc neporušit, neboť jí budeme na krocana vracet. Maso na prsou po obou stranách seřízneme směrem po kosti, čímž obnažíme kost a pár žeber, které nůžkami na maso odstraníme. Připravíme si nádivku. Vejce utřeme se 2 lžícemi  sádla, přidáme curry, nasekané žampiony, nahrubo nadrcené ořechy, naškrábaná játra, housku rozmočenou v mléce a petrželku. Drůbky si uvaříme, nadrobno pokrájíme a přidáme k nádivce. Cibuli a špek nadrobno pokrájíme, opečeme do zlatova a také přidáme k nádivce. Vše promícháme, přidáme parmezán, sůl a pepř. Touto nádivkou naplníme krocana, na nádivku vrátíme na plátky nakrájená prsa a vše přikryjeme kůží, kterou jsme stáhli. Krocana zašijeme, aby nám nevytekla nádivka, a celého pomažeme lžící sádla. Osolíme a dáme pozvolna péci za stálého podlévání do zlatova.

Vánoční krocan 4

Vánoční krocan s kaštanovou nádivkou

INGREDIENCE: krocan (3-4 kg), sůl, pepř, 200 g másla, 4 vejce, 5 žemlí, 200 ml mléka, sůl, ½ lžičky cukru, 200 g kaštanů, muškátový květ

POSTUP: krocana umyjeme, osušíme a vyjmeme ze stehen šlachy. Zevnitř i zvenku ho osolíme a opepříme. Uvolníme kůži na voleti krocana a vytrháme přebytečný tuk. Na nádivku si utřeme 100 g másla a žloutky s cukrem do pěny, přidáme žemle rozmočené v mléce a okořeníme. Jádra kaštanů povaříme doměkka, nadrobno pokrájíme a přidáme do nádivky. Promícháme, dochutíme, naplníme připravené krocanovo vole a zašijeme. Krocana dáme na pekáč, polijeme rozpuštěným zbytkem másla, podlijeme vodou a pečeme asi 3 hodiny za častého podlévání.

Máte také nějaký zajímavý recept na krocana či krůtu a chcete se o něj podělit s ostatními? Od příštího roku pro Vás chystáme novou rubriku s názvem “Recepty našich čtenářů”, můžete být mezi prvními. Zaslané recepty odměníme malým užitečným dárkem!

Recepty posílejte na: redakce@zahradnickakucharka.cz

Komentáře