Čím uctít návštěvu na Velikonoce? Vyzkoušejte lety prověřené slané i sladké recepty!

Vložil | 29.3.2024 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Svátky jara jsou spojovány nejen s příchodem teplého počasí, které signalizuje vstup do nové pěstitelské sezóny, ale také s přehlídkou barev, chutí a vůní, které dokáží při přípravě pokrmů vykouzlit naše hospodyňky…

croasanyVelikonoční croissanty

Ingredience: 500 g hladké mouky, 60 g krupicového cukru, 50 ml mléka, 30 g droždí, špetka soli, 250 g vychlazeného másla, 2 vejce, 1 žloutek, 1 vejce s mlékem na potření.

Prosejeme mouku se solí, přidáme cukr, sušené droždí. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přilijeme vlažné mléko. Vše zpracujeme v těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 10 minut odpočinout. Chlazené máslo rozkrájíme na plátky a poprášíme moukou. Odpočaté těsto rozválíme na pomoučené ploše na obdélník. Polovinu těsta poklademe máslem a těsto přeložíme. Jemně rozválíme a znovu přeložíme. Tak to uděláme asi 3x a těsto dáme na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak ho znovu asi 3x rozválíme a přeložíme a znovu ho dáme odpočinout do chladu asi na hodinu. Poté těsto rozválíme, nakrájíme na trojúhelníky, každý zarolujeme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch croissantů potřeme rozšlehaným vejcem v mléce a necháme na teplém místě asi ¾ hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 180 oC a pečeme 15 minut.

velikonoční koláčVelikonoční koláč                                                  

Ingredience: na piškotové těsto: 90 g cukru krupice, 2 lžíce teplé vody, 3 vejce, 150 g polohrubé mouky, na křehké těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 kostka měkkého tvarohu, 100 g cukru moučka, 1 pudinkový prášek, cukrová poleva: 1 lžíce citrónové šťávy, 100 g cukru moučka, 1 lžíce horké vody, marcipán a čokoládová poleva na dozdobení dortu, zavařenina a rum na promazání.

Připravíme si křehké těsto. Do prosáté hladké mouky přidáme moučkový cukr, tuk a vejce. Těsto rychle zpracujeme, zabalíme do fólie a uložíme asi na hodinu do lednice. Mezitím si připravíme piškotové těsto. Ručním šlehačem ušleháme vejce, cukr a vodu. Šleháme asi 8 minut. Nakonec do těsta postupně zamícháváme mouku. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme do vyhřáté trouby péct. Hotové, vychladlé těsto překrojíme napůl, pokapeme rumem, potřeme zavařeninou a dáme na sebe. Tvaroh si rozmícháme s cukrem a pudinkovým práškem. Křehké těsto rozválíme, dáme péct do polovičního pekáčku než piškotové těsto a povrch těsta potřeme ochuceným tvarohem. Hotové, vychladlé dáme na potřené piškotové těsto a odkrojíme okraje. Vodu s citrónovou šťávou nalijeme do misky a postupně zašleháváme cukr, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Tuto polevu nalijeme do středu vychladlého koláče a dozdobíme marcipánem a čokoládovou polevou. Koláč připravíme den dopředu, aby se rozležel.

pečeně s jarním špenátemVelikonoční pečeně s jarním špenátem

Ingredience: 250 g čerstvých špenátových listů, 600 g vepřové pečeně, olej, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 250 g listového těsta.

Vyprané špenátové listy dáme do cedníku, přelijeme je vařící vodou a necháme okapat. Vykostěnou vepřovou pečeni potřeme olejem a ze všech stran dobře opečeme na pánvi, pak ji celou potřeme česnekem utřeným se solí a pepřem. Listové těsto vyválíme na čtverec, do středu dáme polovinu špenátu a na něj maso, které zakryjeme zbylým špenátem a zabalíme do těsta. Položíme do pekáčku, povrch několikrát propíchneme vidličkou a zvolna pečeme asi 40 minut. Podáváme s vařenými brambory.

Velikonoční bramborová roládaVelikonoční bramborová roláda s uzeným masem

Ingredience: 1 200 g brambor, 500 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 400 g vařeného uzeného masa, hrst petrželové natě, 200 g sádla, 4 cibule, 100 g anglické slaniny.

Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl a zpracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na 4 díly a každý rozválíme na plát asi 0,5 cm tlustý. Těsto posypeme na kostičky nakrájeným uzeným masem a nasekanou petrželovou natí. Takto připravené těsto zavineme do rolády a ihned dáváme do vařící osolené vody. Vaříme asi 20 minut, potom opatrně vyndáme. Na sádle osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Hotové rolády nakrájíme na kolečka a podáváme s opečenou cibulkou a slaninou.

Krásné Velikonoce a bohatou pomlázku přeje redakce Zahradnické kuchařky

Komentáře