Už jste kontrolovali zásoby brambor z podzima? A zdá se vám, že jich máte o trochu více než loňský rok? Nevadí, zkuste je zpracovat pomocí netradičních, ale chutných, receptů, které se hodí i jako nedělní oběd!
Bramborové špízy
INGREDIENCE: 400 g menších brambor, 200 g anglické slaniny v celku, sůl, pepř, petrželka na ozdobu, špejle
POSTUP: Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce do poloměkka. Scezené brambory nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme je. Slaninu nakrájíme na silnější plátky. Střídavě napichujeme plátky brambor a slaniny na špejle těsně k sobě, aby se při pečení brambory nerozpadly. Špízy naskládáme do pekáčku a zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut, až je slanina krásně opečená. Tyto špízy jsou také vhodné jako příloha k masu.
Bramborový salát trochu jinak
INGREDIENCE: 500 g menších salátových brambor, 3 stroužky česneku, malá sklenička sušených nakládaných rajčat, 250 ml smetany, lžíce másla, žloutek, čerstvé lístky koriandru, malá cibulka, sůl, pepř.
POSTUP: Brambory uvaříme ve slupce doměkka a scedíme. Zchladlé je nakrájíme, okořeníme a promícháme s nadrobno pokrájenou cibulkou. Mezi tím, co se vaří brambory, si svaříme smetanu (necháme přejít varem) s rozetřenými stroužky česneku a nadrobno pokrájenými sušenými rajčaty, stáhneme a do horké smetany zašleháme žloutek, máslo a vmícháme nasekaný koriandr. Touto směsí brambory zalijeme a ihned vlažné podáváme.
Plněné brambory čím si vzpomenete
INGREDIENCE: 8 ks větších brambor, 300 g krůtí šunky 300 g plísňového sýra (Hermelín, Niva), 1 pórek, 100 g másla, 1 červená paprika, sůl, pepř, bylinky.
POSTUP: Brambory kartáčkem dobře omyjeme a předvaříme v osolené vodě asi 6 minut. Ještě teplé je seřízneme, lžící vydlabeme, dovnitř dáme lžičku másla a naplníme směsí pokrájené šunky, sýra, pórku, papriky a nasekaných bylinek. Brambory naskládáme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě pozvolna asi 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
Pikantní omeleta
INGREDIENCE: (na 1 omeletu) 250 g uvařených brambor, olej, 2–3 naťové cibulky, 200 g rajčat, sůl, pepř, 3 vejce, lžíce dijonské hořčice, 50 g balkánského sýra, olej na pečení.
POSTUP: Studené předem uvařené brambory nakrájíme na kolečka a opečeme je lehce dozlatova na olejem potřené pánvi. Přidáme nakrájené naťové cibulky (trochu necháme stranou na dozdobení) a jen krátce je opečeme, zakryjeme je rajčaty nakrájenými na kolečka, posypeme solí a pepřem a zalijeme směsí rozšlehaných vajec s hořčicí a najemno strouhaným balkánským sýrem. Zakryjeme poklicí a na velmi malém příkonu tepla pečeme, až jsou vejce pevná. Pokud máme pánev s odnímací rukovětí, můžeme ji vložit na dopečení do předehřáté trouby. Hotovou omeletu posypeme nakrájenou zelenou cibulkovou natí.
Bramboráky s kozím sýrem
INGREDIENCE: 1,5 kg brambor, 1 pórek, 2 vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 3 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 100 ml oleje na smažení, čerstvé bylinky (tymián, majoránka, yzop, pažitka) i na ozdobu, 150 g kozího zrajícího sýra – váleček.
POSTUP: Oloupané brambory nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy, okořeňte a vodu dobře vymačkejte. Přidejte vejce, sůl, mouku, najemno nakrájený pórek, nasekané bylinky a česnek. Nakrájejte i kousek zelené části pórku. Vše dobře promíchejte a na oleji smažte bramboráky. Upečené bramboráky nechte okapat na papírovém ubrousku. Kozí sýr nakrájejte na kolečka a nechte ho změknout v troubě pod grilem asi minutu. Horké bramboráky poklademe horkým sýrem a posypeme bylinkami.
Přejeme vám dobrou chuť!