První měsíce roku jsou časem domácích zabijaček, při kterých se s láskou krmené prasátko mění v e spoustu chuťově zajímavých dobrot. Co ale dělat, když nemáme krmníka k dispozici a ani naši příbuzní na vesnici už zabijačky nepořádají? Pak stačí v řeznictví zakoupit nejdůležitější suroviny a do přípravy tradičních zabijačkových pochoutek se můžeme pustit třeba i v kuchyni paneláku, kde připravíme nejen výborný nedělní oběd…
Ingredience: 1 kg směsi vepřového masa, vnitřností, jazyku, 3 velké cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce sádla, 2 lžičky mleté sladké papriky, pepř, nové koření, sůl, kmín, 2 lžíce hladké mouky, vývar podle potřeby
Postup: na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme na kostky nakrájené osolené maso. Vnitřnosti očistíme, z ledviny odstraníme tuk, odřízneme močovody a důkladně propereme v tekoucí vodě. Maso zaprášíme paprikou, přidáme ostatní koření, zalijeme vepřovým vývarem, přidáme nakrájené vnitřnosti a jazyk. Společně vaříme, za občasného přilévání vývaru, na mírném plamenu do změknutí. V hrníčku rozmícháme mouku s trochou vody, zahustíme omáčku, necháme provařit, přidáme rozetřený česnek, dochutíme a podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Ingredience: 500 g libového vepřového masa, 350 g (ořezy, krkovice, bůček), mletý pepř, utřený česnek, mletý kmín, majoránka, cukr moučka, dusičnan draselný, sůl, špetka muškátového oříšku a sladké mleté papriky, vepřová střeva (namočená a propraná)
Postup: maso zbavíme všech tuhých částí (blan, chrupavek, kůže). Tučné maso nakrájíme na drobné kostičky a libové maso na větší kostičky. Nakrájené maso (odděleně tučné a libové) naložíme do směsi soli a koření (jedlá sůl s 3 % dusičnanu draselného a 3 % moučkového cukru). Pečlivě promíchané maso dáme do smaltových nebo plastových nádob (stále libové a tučné zvlášť), pečlivě umačkáme, přetáhneme fólií a zatížíme. Po 3 dnech můžeme začít s výrobou klobás. Tučné maso dvakrát umeleme na masovém strojku, libové maso umeleme jednou a přidáme k němu pitnou vodu, kterou do něho pořádně zapracujeme. Obě směsi smícháme, plníme klobásy, které necháme do druhého dne v chladu uzrát. Příští den je vkládáme do vyhřáté udírny a udíme asi půl hodiny plamenem a pak doudíme asi 2 hodiny teplým kouřem.
Ingredience: 2 kg vepřové plece, na marinádu: 100 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce mleté papriky, 2 lžičky soli, 8 stroužků česneku, šťáva z půlky citronu
Postup: očištěné maso důkladně potřeme marinádou a necháme do druhého dne v chladu marinovat. Následně ho položíme do pekáčku a lehce ovážeme potravinovým provázkem. Zbylou marinádu naředíme trochou vody a maso podlijeme. Přiklopíme a pečeme v předem vyhřáté troubě při 150 °C pět hodin. Poté odklopíme, podlijeme trochou horké vody a pečeme na 180 °C další hodinu. V této fázi můžeme k masu přidat brambory nebo nakrájenou zeleninu. Po upečení necháme maso aspoň 20 minut odpočívat, teprve pak odstraníme provázek a podáváme.
Přejeme vám dobrou zabijačkovou chuť!