Sponzor rubriky

Léto je doba sklízení a také kompostování. Víte jak kompost správně založit?

Vložil | 19 7, 2017 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

 

Chtěli byste mít k dispozici kvalitní kompost, ale nevíte jak na to? Poradíme vám jak začít a ukážeme vám klady, ale i některé zápory stále oblíbenějšího kompostování, které můžete bez problémů provádět i na balkóně.

Komposty si lidé zakládají již mnoho staletí. Před nástupem hnojiv, tak jak je známe dnes a jak si je kupujeme, byl kompost, společně s hnojem a mrvou zvířat a rostlinnými materiály, v podstatě jediným zdrojem živin a celkově obohacoval strukturu půdy.

Co do kompostu patří?

Do kompostu můžeme dávat zbytky organických materiálů, jako jsou: zbytky potravin, listy, posekanou trávu ze sekačky, částečně i trus zvířat (slepice, králíci), kávovou sedlinu a další. Určitě se však nedoporučují nerozložitelné materiály neorganického původu nebo vypletý plevel, který by v kompostu zanechal semena. Ta by se dále šířila při smíchání kompostu se zeminou. Stejně tak se na kompost nehodí trus lidí nebo nemocných zvířat a rostliny s příznaky chorob a infekcí.

Jak s kompostováním začít?

Založení kompostu není složité. Potřebujete jen místo a nádobu či již vyrobený kompostér, do kterých budete ukládat organické zbytky. Na dno kompostéru je vhodné dát písek či štěrk, aby přebytečná vláha mohla odtéci a nebyla zadržována v kompostu. Tím se omezilo činnostem mikroorganismů, které potřebují ke své práci vzduch. Kompost totiž vzniká aerobním procesem (za přístupu vzduchu) a činností mikroorganismů.

Poté přidáme trochu zeminy, na kterou již dáváme organické zbytky. Pro urychlení činnosti můžeme použít i aktivátory kompostu. Vrstvu zalijeme vodou, abychom dosáhli vlhké prostředí. Každý rok je potřeba kompost provzdušnit, a to několikrát. Pokud máme malý kompost, stačí načechrat hmotu třeba vidlemi, pokud však máme kompost velký, je nutné ho přeházet a tím doplnit potřebný vzduch. Spodní vrstvy kompostu můžeme použít dle rychlosti procesů kompostování na konci vegetačního období nebo případně příští rok.

300 300 2
Do kompostu můžeme přidávat posekanou trávu i zbytky potravin.

Jak je to s komposty na balkóně?

Kompostování je vhodné i na balkóny. Zde se využívá přeměny organických zbytků na hnojivo pomocí kalifornských žížal. Žížaly pozřou naše zbytky z kuchyně a přemění je na vermikompost, neboli trus žížal, který má vysokou hodnotu organických živin. Stačí jen kompostér – nádoba, která udrží zeminu, žížaly a zbytky pohromadě. Může to být dřevěná bedna nebo plastová nádoba. Do té vložíme zeminu, násadu žížal (cca. 0,5 kg – obsahuje různé stádia žížal a substrát) a zbytky potravy. Občas zalijeme vodou, aby měli žížaly dostatek vlhkosti, ale při tom nebyli v přemokřeném prostředí.

Jaké kompostéry jsou dnes k mání?

Komposty si buď vybudujeme sami, třeba pomocí dřeva nebo různých plechů a podobně, nebo si můžeme koupit již hotové kompostéry různých velikostí a tvarů. Nejčastěji bývají plastové a umožňují již hotový kompost odebírat ze spodních vrstev.

a6c814a329b3e27a116fb287cd118499--mmf250x250 shopping

Ilustrativní foto (heureka.cz)

Jaké jsou výhody a nevýhody kompostování?

Výhody:
a) poměrně levný materiál pro hnojení a vylepšení půdyzdroj živin, o kterém známe minulost a nemusíme se bát chemických zbytků
b) vznik obnovitelného materiálu pro další pěstování
c) úspora místa v popelnici

Nevýhody:
a) zdroj semen plevelů
b) možný zdroj chorob, pokud vkládáme napadený rostlinný materiál
c) možný zdroj chorob při vkládání trusu zvířat

Autor: ing. Petra Máslová – Dvořáková


TIP RAŠELINA a.s.

rohovina_bilaJako dusíkatý komponent do kompostů se dá skvěle využít Rohovina – organické hnojivo. Vlivem postupného uvolňování dusíku do půdy je při použití Rohoviny zaručeno její působení po celou dobu vegetace. Zároveň dochází ke zvyšování biologické účinnosti půdy. Výrobek si můžete zakoupit v e-shopu za 64 Kč, balení 1 kg.

 

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close