Sponzor rubriky

Zásady správného skladování dýní…

Vložil | 24 9, 2019 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Přivezli jste si z víkendového pobytu na chatě nebo chalupě dýně a marně přemýšlíte na tím, jak je v krátké době zužitkovat? Receptů na jejich přípravu je k dispozici sice dost, ale jíst každý den se přece jen nedají. A tak přichází na řadu skladování, se kterým vám rádi poradíme…

Rostlina, o které mluvíme se v základu správně jmenuje tykev a patří do čeledi tykvovité (Cucurbitaceae). Její druhy či variety se pěstují např. jako dýně, cuketa nebo patizon. Botanicky se jedná o jednoletou popínavou rostlinu původem z Latinské Ameriky, která se do Evropy dostala koncem 15. století v souvislosti s kolumbovskými výpravami.

dyne_4

Dýně je lidový název pro tykev obecnou (latinsky Cucurbita pepo) nebo tykev velkoplodou (Cucurbita maxima). Obě pak patří do stejné čeledi jako již zmiňovaná cuketa nebo patizón, oproti nim však mají větší chuťovou rozmanitost. Lze je zařadit mezi základní potraviny, podobně jako např. všem dobře známé brambory. Z hlediska uplatnění v kuchyni je můžeme používat jako přílohu k masům, výrobě noků, pyré, polévek, omáček, k pečení koláčů, výrobě kompotů aj.

Rozdělení dýní

Dýně dělíme v základu na nejedlé (okrasné) a jedlé (konzumní). Ty se pak podle vzhledu plodů a následného využití rozdělují na špagetové dýně (krémově žlutá, plody cca 2 kg, vhodná k pečení), dýně Hokkaido (oranžová nebo zelená, plod o váze cca 1,5 kg, před úpravou se neloupe, vynikající na polévky), máslové dýně (velké množství kvalitní dužniny, málo semínek), muškátové dýně (nahnědlá barva plodu, náročná na pěstování) a velkoplodé dýně (oranžová barva plodu, hladká slupka, velké rozměry, až 40 kg váha plodu, hodí se na zavařování, džemy aj.)

dyne_6Kdy a jak dýně sklízet?

Správná doba sklizně a správný postup při oddělování od lodyhy jsou základem toho, aby nám jakákoliv dýně dlouho vydržela. Plody určené na uskladnění je potřeba již na rostlině dobře vybírat a následně s nimi opatrně manipulovat. Základem úspěchu je pak stopka ponechaná na plodu. Ta by měla být dlouhá asi 5 cm a pozor musíme dávat i na to, aby se při následné manipulaci nevylomila. Jizva po ní se totiž stává vstupní branou pro houbové choroby, které nekompromisně měkkou dužinu rychle napadají a následně rozkládají!

Dýně sklízíme zásadně za slunného, suchého a teplého dne, ještě před příchodem prvních mrazíků, které plod nenávratně poškozují. Také musíme dbát na to, aby byly naprosto zralé! Další důležitou podmínkou je to, aby byla slupka plodů tvrdá a matná (lesklou mají plody ještě nezralé). A dobrým rozpoznávacím znakem je i to, že se na stonku tvoří malé suché praskliny. Sklizené plody je dobré po dobu několika dnů ještě dosušovat na vzdušném a chráněném místě. Pokud pěstujete dýně na chalupě, rozložte je poblíž kamen, tam doschnou nejlépe. Jsou-li malé, můžete je dát i do trouby a teplotu nastavte na cca 30°C.

dyne_5Jak dýni správně uskladnit?

Aby nám dýně dlouho vydržela a neshnila, potřebuje hlavně sucho. Pokud tuto základní podmínku splníme, vydrží plody bez větších problémů až do jara. Dýně vlhko nesnáší a tak často doporučované skladování ve sklepě nemusí být vzhledem k neupřesněné vlhkosti jako doporučení správné! Nejlepší je suché a dobře větrané místo (např. sklep v paneláku), kde na dřevěném roštu nebo policích plody rozložíme tak, aby se navzájem nedotýkaly. Ideální je teplota kolem 10 – 15 oC, při které následně slupka dýně ztvrdne, čímž dužinu spolehlivě ochrání. Vzdušná vlhkost by se podle doporučení měla pohybovat v rozmezí i 50-65%.

Na takto vybraném a upraveném stanovišti mohou dýně vydržet čerstvé a zdravé až po dobu čtyř měsíců. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

Autor příspěvku: ing. Jan Stropnický

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close