Sponzor rubriky

Znáte zásady správné sklizně a uskladnění brambor na zimu?

Vložil | 17 9, 2018 | Jeden komentář | UŽITKOVÁ ZAHRADA

I když nejsou brambory původní evropskou plodinou, v naší kuchyni se bez nich už asi neobejdeme. Pokud patříme k zahrádkářům, kteří se snaží zásobit vlastní zeleninou a ovocem, jistě se na zahradě najde místo i pro brambory. A jestli je nepěstujeme, na zimu si je ve větším množství s ohledem na výhodné ceny alespoň nakupujeme. I nás se tedy týká problém správného uskladnění.

slkizen za suchaChceme-li v zimě v kuchyni používat pro vaření kvalitní brambory z vlastních zásob, musíme je na uskladnění dobře nachystat. Vybírat bychom měli jen ty, které jsou suché, na povrchu s nepoškozenou slupkou a bez zjevných ran či jizev z předchozího poranění. Jestliže si brambory pěstujeme sami, měli bychom je již při sklizni třídit. Nahnilé nepoužíváme ani k rychlé konzumaci, k té se hodí jen ty, které se nám při dobývání podařilo poranit nebo přepůlit. Ty zpracováváme jako první. Abychom brambory při sklizni nepoškodili, používáme pro jejich dobývání podobně jako u kořenové zeleniny rycí vidle. Pěstujeme-li tuto plodinu na větší ploše, asi budeme mít k dispozici malou mechanizaci, která je k bramborám již sama o sobě poměrně šetrná. Vyorávání tak jejich kvalitu neohrozí.

gggIhned po sklizni, která by měla probíhat za suchého počasí, je třeba nechat brambory tzv. „vydýchat“ (termín pro částečnou ztrátu vlhkosti). Za tímto účelem ukládáme již přetříděné hlízy ve slabých vrstvách na suché a dobře větratelné místo, kde by nemělo být rovněž moc světla. Teplotu v tomto prostoru doporučují bramboráři udržovat v rozmezí 14 – 16oC a brambory zde zůstávají 14 dnů, max. 3 neděle. Za tuto dobu se na jejich povrchu vytvoří silnější slupka, která je pro dobré uskladnění potřebná.

Po vydýchání se dají brambory buď napytlovat a nebo uložit v nižších vrstvách do čistých a vydesinfikovaných bedýnek. Jako stanoviště na zimu volíme tmavý, dobře větratelný sklep nebo studenou, nevytápěnou, garáž. Pokud zvolíme místo pytlů uskladnění v přepravkách, máme větší šanci na to, že se budou hlízy méně a pomaleji kazit! Navíc se zjednodušuje i jejich pravidelná kontrola, která je stejně jako u kořenové zeleniny naprosto nezbytná.

klíčení brambor

Tma je pro skladování brambor zásadní. Necháme-li je na světlém místě, začnou za poměrně krátkou dobu zelenat, což je následek nadměrné tvorby solaninu. Ten je jedovatý a může vyvolávat zažívací obtíže. Brambory tedy skladujeme v přítmí při teplotách kolem 5oC (nejvíce 7oC). Bude-li na stanovišti tepleji, začnou brambory klíčit, vadnout a následně i zahnívat! Nemáme-li k dispozici prostory vyloženě studené, musíme je alespoň pravidelně větrat, čímž se teplota v místě skladování snižuje. Kromě tepla je nutné dát při skladování brambor pozor také na větší zimu. Klesne-li teplota pod bod mrazu, hlízy namrzají a sládnou. Pokud nejsme schopni volbou stanoviště tomuto zabránit, pak je nutné uskladněné brambory přikrýt např. netkanou textilií. Vlhkost vzduchu by měla v místech skladování brambor pohybovat v rozmezí mezi 85 až 90%, vyšší hodnoty již mohou vyvolávat rozvoj plísní.

Brambory se dají při správné volbě stanoviště a při zabezpečení nutných podmínek pro skladování uchovat v nepoškozeném stavu i půl roku. A to je dostatečná doba na to, abychom na jaře nemuseli tuto tradiční českou potravinu dokupovat za výrazně vyšší ceny!

Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický


Mohlo by se vám hodit…

netkaná textiliePro zakrytí brambor při nízkých teplotách je možné použít netkanou textílii.  Ta chrání před mrazem, krupobitím a nárazům větru, dále také před před před teplotními výkyvy. Je též vodopropustná, lehká a je s ní snadná manipulace. V e-shopu si ji můžete objednat za 64 Kč, rozměr 3,2 x 5 metrů. Při zakrývání je ji možné i přeložit a použít ve dvojité vrstvě.

Více informací o produktech na www.raselina.cz

Jeden komentář

  1. Matěj (7 měsícs před)

    ZEMBAG je speciálně navržený pytel k ekologickému skladování brambor. Díky stoprocentním přírodním výtažkům z kmínové silice brání klíčení brambor. Kmínová směs je schovaná v mini pytlíčku uvnitř ZEMBAGu.
    Je navržen tak, aby bylo možné skladovat brambory v podstatě kdekoliv, ať už žijete panelovém domě, v bytě nebo máte dům, ZEMBAG dokáže ochránit vaše brambory po dobu několika měsíců, aniž by došlo ke ztrátě jejich přirozených nutričních a chuťových vlastností. Vnější část ZEMBAGu je vytvořena z přírodních vláken, zejména z dobře prodyšné juty. Vnitřní část je z černé netkané textilie, která zabraňuje prostupu světla a úniku těkavých látek z kmínu, a navíc ji lze snadno vyměnit. Spodní část tvoří nepropustná tkanina pro případ, že by se i přes provedená opatření stala bramborová nehoda. Zásadní součástí je však malý pytlík obsahující přírodní kmínovou silici. Ta je postupně uvolňována v těkavé formě a vyplňuje vnitřní prostor ZEMBAGu s bramborami.

Komentáře