Sponzor rubriky

Zásady správné sklizně a uskladnění brambor na zimu

Vložil | 16 9, 2020 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

I když nejsou brambory původní evropskou plodinou, v naší kuchyni se bez nich už asi neobejdeme. Pokud patříme k zahrádkářům, kteří se snaží zásobit vlastní zeleninou a ovocem, jistě se na zahradě najde místo i pro brambory. A jestli je nepěstujeme, na zimu si je ve větším množství s ohledem na výhodné ceny alespoň nakupujeme. I nás se tedy týká problém správného uskladnění.

slkizen za suchaChceme-li v zimě v kuchyni používat pro vaření kvalitní brambory z vlastních zásob, musíme je na uskladnění dobře nachystat. Vybírat bychom měli jen ty, které jsou suché, na povrchu s nepoškozenou slupkou a bez zjevných ran či jizev z předchozího poranění. Jestliže si brambory pěstujeme sami, měli bychom je již při sklizni třídit. Nahnilé nepoužíváme ani k rychlé konzumaci, k té se hodí jen ty, které se nám při dobývání podařilo poranit nebo přepůlit. Ty zpracováváme jako první. Abychom brambory při sklizni nepoškodili, používáme pro jejich dobývání podobně jako u kořenové zeleniny rycí vidle. Pěstujeme-li tuto plodinu na větší ploše, asi budeme mít k dispozici malou mechanizaci, která je k bramborám již sama o sobě poměrně šetrná. Vyorávání tak jejich kvalitu neohrozí.

gggIhned po sklizni, která by měla probíhat za suchého počasí, je třeba nechat brambory tzv. „vydýchat“ (termín pro částečnou ztrátu vlhkosti). Za tímto účelem ukládáme již přetříděné hlízy ve slabých vrstvách na suché a dobře větratelné místo, kde by nemělo být rovněž moc světla. Teplotu v tomto prostoru doporučují bramboráři udržovat v rozmezí 14 – 16oC a brambory zde zůstávají 14 dnů, max. 3 neděle. Za tuto dobu se na jejich povrchu vytvoří silnější slupka, která je pro dobré uskladnění potřebná.

Po vydýchání se dají brambory buď napytlovat a nebo uložit v nižších vrstvách do čistých a vydesinfikovaných bedýnek. Jako stanoviště na zimu volíme tmavý, dobře větratelný sklep nebo studenou, nevytápěnou, garáž. Pokud zvolíme místo pytlů uskladnění v přepravkách, máme větší šanci na to, že se budou hlízy méně a pomaleji kazit! Navíc se zjednodušuje i jejich pravidelná kontrola, která je stejně jako u kořenové zeleniny naprosto nezbytná.

klíčení brambor

Tma je pro skladování brambor zásadní. Necháme-li je na světlém místě, začnou za poměrně krátkou dobu zelenat, což je následek nadměrné tvorby solaninu. Ten je jedovatý a může vyvolávat zažívací obtíže. Brambory tedy skladujeme v přítmí při teplotách kolem 5oC (nejvíce 7oC). Bude-li na stanovišti tepleji, začnou brambory klíčit, vadnout a následně i zahnívat! Nemáme-li k dispozici prostory vyloženě studené, musíme je alespoň pravidelně větrat, čímž se teplota v místě skladování snižuje. Kromě tepla je nutné dát při skladování brambor pozor také na větší zimu. Klesne-li teplota pod bod mrazu, hlízy namrzají a sládnou. Pokud nejsme schopni volbou stanoviště tomuto zabránit, pak je nutné uskladněné brambory přikrýt např. netkanou textilií. Vlhkost vzduchu by měla v místech skladování brambor pohybovat v rozmezí mezi 85 až 90%, vyšší hodnoty již mohou vyvolávat rozvoj plísní.

Brambory se dají při správné volbě stanoviště a při zabezpečení nutných podmínek pro skladování uchovat v nepoškozeném stavu i půl roku. A to je dostatečná doba na to, abychom na jaře nemuseli tuto tradiční českou potravinu dokupovat za výrazně vyšší ceny!

Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický


Mohlo by se vám hodit…

netkaná textiliePro zakrytí brambor při nízkých teplotách je možné použít netkanou textílii.  Ta chrání před mrazem, krupobitím a nárazům větru, dále také před před před teplotními výkyvy. Je též vodopropustná, lehká a je s ní snadná manipulace. V e-shopu si ji můžete objednat za 69 Kč, rozměr 3,2 x 5 metrů. Při zakrývání je ji možné i přeložit a použít ve dvojité vrstvě.

Nejen při podzimní sklizni brambor vám pomohou výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav. S celou nabídkou se můžete seznámit třeba v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz, podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam cestovat, využijte eshop.raselina.cz ….

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close