Skyr je tradiční islandský koncentrovaný mléčný produkt, který se vyznačuje velmi nízkým obsahem tuku. Na Islandu se používá velmi intenzivně jak v přírodní neochucené verzi, tak ochucený (vanilka, ovoce, čokoláda).
Svou konzistencí se velmi podobá jogurtu. Přesto, že se jedná o produkt nízkotučný, má díky svému specifickému zpracování velmi krémovou konzistenci a hustotu. Většinou se řadí mezi řecký jogurt a kysanou smetanu a podle způsobu výroby se postupně můžeme dostat u ochucených variant až k našemu termixu. Skyr můžeme s úspěchem používat i na pečení a vaření (ze skyru vyšel fantastický cheesecake, studená omáčka na těstoviny, pomazánka).
Korpus: 10 celozrnných máslových sušenek, 60 g kokosového oleje, 1 lžíce cukru krystal
Krém: 500 g Skyr natur, 250 ml smetana, 50 g medu, 1 vanilkový lusk, 3 plátky želatiny
Poleva: 4 lžíce borůvkového džemu, 100 g čerstvých borůvek
Postup: rozdrtíme nahrubo sušenky a smícháme je s kokosovým olejem. Dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou formu) a rukama vymačkáme směs rovnoměrně po dně. Formu dáme do mrazáku.
Dopředu dáme želatinu do studené vody. Dále do misky dáme Skyr, med, dřeň z vanilky a dobře vše promícháme. Želatinu přendáme do malého hrnce a na mírném ohni ji mícháme, dokud se nerozpustí. Pozor, nesmí vařit, jinak ztratí želírovací schopnosti! Poté želatinu sundáme z plotny a necháme ji mírně zchladnout. Vmícháme ji do malého množství Skyr krému a poté přidáme jeho zbytek. Díky tomuto postupu v krému nebudou hrudky.
Ušleháme smetanu do hladké pěny a smícháme ji s vyrobeným krémem. Vyndáme z mrazáku formu s korpusem a nalejeme do ní Skyr krém. Poté celý dortík umístíme do ledničky minimálně na čtyři hodiny. Po vychlazení dezertu servírujeme jeho kousky na talířek, potřeme je borůvkovým džemem a posypeme čerstvými borůvkami.
Ingredience: 250 ml Skyr jahoda, 1dl brusinkového džusu, 0,5 dl jablečného džusu, 7 mátových lístků, 6-8 kostek ledu
Postup: Skyr, obě džusové přísady (jablečný i brusinkový) a pět nebo i o trochu více lístků máty dáme do kuchyňského robotu a umixujeme na drink jemné konzistence. Do sklenice přidáme led, zalijeme jej čerstvě vytvořeným shakem a ozdobíme lístky máty, které ponecháváme s ohledem na jejich dekorační funkci celé!
Ingredience: 450 g hladké mouky, 1 čajová lžička jedlé sody, 1/2 čajové lžička soli, 300 ml Skyr natur, 80 ml vody
Postup: předehřejeme troubu na 190°C. Do misky dáme mouku, sůl a jedlou sodu, vše promícháme vidličkou. Směs zalijeme Skyrem, vodou a všechno rychle pečlivě promícháme, dokud nevznikne těsto. V případě potřeby můžeme přisypat trochu mouky pro zpevnění. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a ručně jej valíme asi půl minuty. Pak jej ve tvaru nízkého bochánku dáme na předem vymazaný plech a nožem na jeho povrchu dvakrát zařízneme do tvaru X. Chléb pečeme asi 45 minut, pak jej necháme pár minut zchladnout, zabalíme do mírně vlhké utěrky a počkáme, dokud nevychladne úplně. Pak už jej můžeme krájet na plátky a podávat.
Ingredience: 2 broskve, 60 g třtinového cukru, 250 ml Skyr natur, 1 čajová lžička čerstvé limetkové šťávy
Postup: broskve nakrájíme na menší kousky a dáme je zmrazit. Pak je jemně rozmixujeme se třtinovým cukrem. Přidáme Skyr a limetkovou šťávu, pokračujeme v mixování, dokud nevznikne jemné pyré.
Následně směs dáme do misky a na dvě až tři hodiny uchováme v mrazáku. Poté znovu celý krém mixujeme. Mražená pochoutka je pak připravená k servírování, nebo ji můžete schovat v mrazáku na později.
Přejeme vám dobrou chuť!