Blíží se doba hlavního vánočního pečení a bez tradiční české vánočky se nejkrásnější svátky v roce prostě neobejdou. Někdo ji kupuje, jiný pravidelně zadělává a lidé s nejrůznějšími alergiemi shání recepty, které by jim pomohly napéct a přitom neuškodit svému zdraví.
Pro ty z vás, kteří trpí alergií na lepek, a nebo dokonce celiakií, má Marie Dvořáková léty prověřený recept, ze kterého se dá upéci nejen vánočka, ale i chutné koláčky.
Co budeme potřebovat: 50 dkg bezlepkové mouky, 1 dcl oleje, špetku soli, 2 žloutky, 1x majolku, 1x vanilkový cukr a citrónovou kůru. Na kvásek pak je zapotřebí: ¼ l mléka, 10 dkg krystalového cukru, kostka droždí.
Postup: suroviny smícháme s kváskem a dobře vypracované těsto necháme vykynout. Po té ho vyválíme a vytvoříme buď prameny pro pletení vánočky nebo plát, ze kterého vykrajujeme koláčky. Ty pomažeme rozšlehaným vajíčkem a plníme buď mákem, tvarohem a nebo ořechy. Nakonec se mohou posypat žmolenkou.
Krásné Vánoce a v Novém roce hodně štěstí na dobré recepty!
Autor příspěvku: Petra Máslová – Dvořáková