Už máte zazimované jezírko s japonskými kapry Koi? Pokud ne poradíme vám jak na to!

Vložil | 25.11.2022 | Žádné komentáře | VODA V ZAHRADĚ

Veškerá péče o japonské Nishikigoi se na podzim odvíjí od teploty vody, důležitá je doba, kdy klesá pod 18 oC. V tomto čase už by za sebou měly mít ryby fázi, kdy byly přikrmovány krmivy bohatšími na tuk a vitamíny. Cíl tohoto opatření je jednoduchý: před zimou se musí ryby dostatečně zásobit energií pro klidové měsíce.

P1010675Filtrace a technologie čištění: v době, kdy začíná intenzivně padat listí ze stromů a voda se znečišťuje, musíme tyto nečistoty mechanicky odstraňovat. Před samotnou zimou můžeme volit ze dvou možností, jak se o rybníček a kapry v něm postarat. První znamená jezírko úplně zazimovat, což uděláme tak, že odstavíme čerpadlo, vypneme UV zářič a rybníček necháme zchladnout. Provedeme to ale až v období, kdy teplota vody klesá trvale pod cca 5 oC, což může být až třeba ve třetí dekádě listopadu. Druhá možnost je ta, že v systému vyměníme ještě před příchodem zimy čerpadla a jinak ho necháme plně funkční. Výměnou rozumíme to, že čerpadlo, které zajišťovalo oběh vody během vegetační sezony, vyměníme za typově stejné, ale méně kapacitní, zhruba o 5x nižším výkonu. V podstatě jde o to, aby se nám voda nevyměňovala tak jako v letní sezoně zhruba za 2 hodiny, ale asi za 10–12 hodin, tzn. pomaleji. Při této variantě provozu musíme mít samozřejmě odpovídajícím způsobem zajištěny rozvody proti zamrzání.

P10100601Ohřev vody: aktivní zimování se nedá dělat u malých rybníčků. Můžeme ho aplikovat na jezírka o obsahu zhruba od 20 m3, protože cirkulací vody v malé nádrži by se tato příliš ochlazovala. Pokud teplota vody i ve větším jezírku díky činnosti filtračního systému přece jen klesne pod 3 oC, je třeba vodu ohřívat nebo systém filtrace a oběhu vody prostě vypnout! Ohřívání se provádí pomocí elektrických ohřívacích tělísek (výkon 300–600 W), která plují na hladině, rozpařují led a ohřívají vodu.

Zimování malých jezírek: pokud máme malé, například 5–10 m3 veliké jezírko, je lepší ho ve správnou dobu před příchodem zimy vyčistit od organických nečistot a po vypnutí filtračního systému nechat být. Zimní kontrola je ale nutná. Po vypnutí filtrace (kolem 5 oC teploty vody) voda hned nezamrzne a ryby jsou ještě po nějakou dobu aktivní. Po zámrzu hladiny se Koi ukládají do nejteplejšího místa v jezírku, seskupí se k sobě a pomalu, tak jak se voda ochlazuje, upadají do letargického stavu, kdy se minimalizuje metabolismus. V tomto klidovém stádiu by se ryby neměly rušit, je samozřejmě dobré, když na ně vidíme a můžeme je kontrolovat. Potravu v této době Koi nepřijímají. I přes zimu je nutné sledovat kvalitu vody. Výše pH nebývá problémem, mimo udané normy se však může pohybovat hodnota rozpuštěného kyslíku ve vodě.

P10600321Zimování Koi ve sklenících: pro japonské Nishikigoi je v zimě samozřejmě nejlepší, pokud jim dopřejeme pobyt na „teplé vodě“. Ideální je vybudovat v podstatě klasický skleník s nádrží v zemi, kterou zakopeme do hloubky cca 2 m. Při tom využíváme tepelnou energii země a tady si jistě vzpomenete na větu „v létě chladí, v zimě hřeje“. Protože v tomto případě neděláme klasickou tepelnou izolaci stěn nádrže, docílíme toho, že v zimě teplo z masy země prostupuje do vody a tuto ohřívá. Ideální teplota vody pro zimování kaprů Koi (to platí hlavně pro ryby importované z Japonska) je 18–20 oC, protože při těchto hodnotách funguje nejlépe imunitní systém ryb. Tuto teplotu ale samozřejmě nedocílíme bez přitápění. Nezbývá nám tedy nic jiného než vodu ohřívat, nejlépe průtokovým ohřívačem. Kromě vody v nádrži je zcela přirozené, že budeme topit i v samotném skleníku. Pokud bychom topili pouze ve vodě a neohřívali vzduch ve skleníku, dojde k tomu, že se v prostoru kolem nádrže vytvoří mlha a všechno se díky vysoké vzdušné vlhkosti bude rosit. Velikost nádrže může být třeba i pouhý 1 m3, prostor kolem ale musí být větší!

Zimování v garáži: v tomto případě využíváme skutečnosti, že garáže u obytných domů jsou vytápěny na určitou teplotu, která našim záměrům na přezimování Koi bohatě postačuje. Na vhodné místo stačí umístit patřičně velkou nadzemní nádrž svařenou z plastů a připojit filtraci. Důležité je hlavně to, abychom rybám, které v těchto prostorách zimujeme, přisvětlovali, protože při teplotách, které v garáži panují, jsou mírně aktivní.

Zastřešování zahradních jezírek: pokud nám to umožní umístění jezírka v okrasné zahradě, je možné toto buď trvale, nebo jen dočasně na zimu zastřešit. V jednodušším případě to můžeme provést tak, že nad jezírko umístíme oblouky např. z ocelových prutů a na ně podobným způsobem, jako když stavíme fóliovník, natáhneme plachtu nebo ohebné polykarbonátové desky. Kryt je důležitý proto, že uzavřený prostor, který se při každém, byť sebemenším objevení sluníčka ohřívá, zároveň otepluje i vodu. V tomto případě voda zahradní nádrže nezamrzá (je kolem 5-7 oC). Při tomto způsobu zimování musíme mít samozřejmě zapnutou filtraci, u které pouze výměnou čerpadla snížíme její výkonnost.
P7140601Stěhování ryb do zimoviště: na tomto místě se ještě jednou vrátíme k podzimní kontrole ryb. Pokud na sobě kapři mají viditelné příznaky parazitárních nebo bakteriálních chorob, je dobré je odlovit a přes zimu nechat pro jistotu v nějaké karanténní nádrži. Není–li choroba v rozvinutém stádiu, je možné rybu i rychle přeléčit a vrátit zpět do vodní nádrže. V době transportu kaprů Koi ze zahradního jezírka do zimní nádrže je potřeba, aby byly vyrovnány teploty vody v obou prostředích, jinak se to může negativně projevit na zdravotním stavu chovaných ryb. Pokud nemůžeme z nějakého důvodu ryby přenášet v ideálních teplotách (15 oC venku i v zimovišti), musíme použít velkou, alespoň pětisetlitrovou nádrž, která slouží jako prostředí k vyrovnávání teplot. U velkých ryb by tato fáze měla trvat alespoň ½ hodiny, u malých kaprů by to mělo být déle. Základem všeho je při stěhování rybu šetrně, rychle a bezpečně chytit. K tomu se používají speciální kesery, které mají velký průměr a hluboký výplet. Rybu si přitáhneme k sobě a přenosným návlekem (ideální je ten, co málo propouští vodu) přenášíme rybu i s vodou jako ochranným prostředím na zimní stanoviště. Transport v ruce nebo ve kbelíku se nedoporučuje, velké ryby se snadno poraní.

1Pokud zimujeme kapry Koi ve vytápěném skleníku v nádrži s teplotou vody kolem 18–20 oC, krmíme je normálním způsobem jako v letním období. Ke krmení používáme granulované směsi s nižším obsahem tuku a ostatní složky potravy zůstávají stejné. Je-li teplota 10–15 oC, krmíme ryby 1x až 2x týdně a vyšší pozornost věnujeme sledování zdravotního stavu. Výše zmiňovaná teplota není totiž pro ryby optimální, ideální je zato pro rozvoj nejrůznějších bakterióz a parazitů. Daleko lepší než v tomto teplotně kritickém režimu je zimovat Nishikigoi při teplotách 8–10 oC, kdy jsou ryby mírně aktivní, a my máme možnost je kontrolovat, protože nejsou zamrzlé pod ledem. Je to v podstatě stejné, jako když zimujeme v zastřešeném venkovním jezírku.

Autor příspěvku: ing. Luděk Štěch

Komentáře