Pokud nás dlouhodobě trápí střevní potíže, bolesti žaludku nebo máme ženské potíže, je jahodník dobrým lékem. Bylinkou, o které mluvíme je lesní jahodník, který velmi dobře známe a nemusíme se bát, že ho nepoznáme.
Chutné lesní jahůdky známe všichni. Rostlinka má dlouhé lodyžky, chlupaté stopky a na nich tři lístky, které ještě složené připomínají jetel. Květ je podobný ostružině. Jahodník kvete sice až do podzimu, ale plodí jen v létě, podle starých bylinkářů obvykle kolem sv. Víta.
Roste divoce v lesích, na loukách, na mýtinách, ale i v zahradách. Pokud si sazeničku přeneseme domů, za čas se pěkně rozmnoží. A sice pomocí drobných lodyžek, které pak zakoření a vytvoří se nová rostlinka. Obzvlášť, pokud jahodník zasadíme třeba na břeh našeho jezírka. A malé jahůdky navíc chutnají náramně. Mnohem více než šlechtěné zahradní odrůdy. Plody ale nejsou jedinou částí byliny, kterou využijeme. Už italský renesanční lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli, který od roku 1554 působil v Praze, ve svém objemném herbáři tvrdil, že pití odvaru jahodníku zastavuje běhavku a měsíčky. Pojídání jahod hasí žízeň a dobře slouží horkému a cholerickému žaludku. A přikládání roztlučeného jahodníkového listí zase hojí spolehlivě měnší rány.
Ani dnešní fyzioterapeuti sílu jahodníku nijak nepodceňují. Doporučují sbírat listy i s řapíkem, nejlépe od května do září. Pro sběr platí obecná pravidla jako pro další jiné rostliny. Sbíráme jen dokonale suché bylinky. Nejlépe dopoledne, kdy už se ztratila rosa. Vybíráme si spíše slunná místa, protože rostlinka obsahuje více zdraví prospěšných látek. Volíme samozřejmě bezprašné prostředí. Rostliny sbíráme nejlépe do košíku, ve kterém se nezapaří. Použít můžeme i papírový sáček. Doma utržené listy ihned rozložíme. Pokud se sušení léčivých rostlin věnujeme častěji, vyplatí se nám zhotovit si z latí a síťoviny prostorná síta. Můžeme je bez problémů různě přenášet a bylinky na nich hlavně bez problémů uschnou.
Natrhané listy jahodníku sušíme ve slabé vrstvě na suchém místě. Teplota by neměla přesáhnout 40 až 45 stupňů. Vhodný je například průvan. Bylinky nesušíme na přímém slunci, mohly by se nám spálit a zhnědnout. Nálev z listů jahodníku pomáhá při čištění organismu, při zahlenění a při zánětu ústní dutiny. Je lahodný a bývá obsažený i v různých komerčních bylinných čajích.
Autor: Stanislava Neradová
Petra (9 roky zpět)
Hezký článek, určite jahodník vyzkouším. Mám ráda bylinky.