Jaro je obdobím žlučníku, jater a celkové očisty organizmu. S teplými slunečními paprsky přichází i léčivá úroda. Například taková pampelišková šťáva prospívá játrům. Stačí si jen utrhnout a připravit zdravý nápoj nebo pokrm.
Je málo tak nepříjemných a dotěrných plevelů, jako je pampeliška. Každý zahrádkář ví, že zbavit se pampelišky je velký problém a pociťuje k ní nenávist. I ten největší odpůrce však musí uznat, že celé naše okolí je nejkrásnější v době, kdy rozkvetou pampelišky, které mají na té nádheře velkou zásluhu. Hustota koberce, který vytvoří, jen těžko nachází v říši rostlin obdobu. Stejná hodnota jako ve vnějším vzhledu, pokud ne ještě větší, se skrývá v léčivé síle pampelišky.
Pampelišky obsahují vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík, vitamin A, skupinu B, C, karotenoidy, chlorofyl a další tělu potřebné látky. Podle studií tato rostlina s přehledem konkuruje, co se týká obsahu minerálů, vitaminů a dalších živin, zelené listové zelenině, a přesto ji mnohdy považujeme za plevel. V ní obsažený inulin je důležitý sacharid pro diabetiky. Proto se z mladých listů, které ho obsahují (a ještě neobsahují mléko), připravuje jarní salát s vysokým obsahem vitaminu C. Pražené kořeny se uvádí jako náhražka kávy, stejně jako kořeny čekanky. Z květů se také připravuje pampeliškové víno nebo med. Mladé rostliny jsou i dobrým krmivem pro domácí hlodavce. Je také zajímavé, že kůže, když je potřísněna mlékem z pampelišky, zhnědne. Všechny uvedené možnosti jen dokazují všestranné využití smetanky lékařské od dávných časů do dneška.
Latinský název pampelišky Taraxacum officinale je odvozen od řeckého taraxos – nemoc, porucha, akos – lék. Vědecké jméno pampelišky pochází od starověkého lékaře a přírodovědce Avicenny, který jejím mlékem léčil zánět očí. Její hořká chuť předurčuje rostlinu k léčení chorob trávicího traktu. Pampeliška je mimořádně cenná univerzální bylinka, kterou je možné použít téměř na všechny choroby, neboť povzbuzuje činnost životně důležitých žláz a tím mobilizuje ohromnou sílu organizmu.
Podporuje činnost jater, žlučníku, ledvin a střev, přispívá k tvorbě červených krvinek, přitom krev čistí. Posiluje činnost slinivky břišní, proto je dobrá při cukrovce. Snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh, čímž zlepšuje činnost srdce. Osvědčila se také při revmatizmu a při žloutence. Její močopudné účinky odlehčují organizmus, pomáhá při obezitě. Pampeliška prospívá při žaludečních a trávicích obtížích a při zvýšené tvorbě trávicích šťáv. Zabraňuje tvorbě a růstu žlučových kamenů. Při bolestech způsobených těmito kameny stačí rozžvýkat pár pampeliškových listů a vysát z nich šťávu (zbytek vyplivnout), brzy nastane úleva. Pro revmatiky je pampeliška jednou z nejlepších bylin.
Denně je možné konzumovat i samotné mladé pampeliškové listy ochucené citronem nejlépe v jarním, ale i podzimním období. Již první lístky je začátkem jara možné přidat do jarních salátů. Z pampelišek se může také vařit čaj nebo je možné vyrábět čerstvou pampeliškovou šťávu. Nejlepší je nápoj z jarních křehkých listů a prvních květů. Čím je rostlina starší, tím bývá více hořká a tuhá. Stonek spolu s listy odřízněte těsně nad zemí u kořene, abyste získali i tu část nad kořenem, ze které se vyvíjejí listy a květ. Protože má pampeliška pozitivní vliv na dobrou činnost jater, tuto jarní šťávu by si měli dopřávat lidé s přetíženou činností jater a onemocněními, která s tímto orgánem úzce souvisí. Bývají to například časté bolesti hlavy, problémy s klouby, vysoký krevní tlak, problémy s očima, pocity stálé únavy atd. Rostlina má schopnost neutralizovat překyselené prostředí organizmu, a napomáhá proto při léčbě virových a zánětlivých procesů v těle – od běžných oparů až po záněty kloubů. Lidé s „citlivým“ zažíváním mohou pampeliškovou šťávu naředit šťávou mrkvovou. Pití takového nápoje, stačí několik doušků denně, by vám mělo, kromě regenerace jater a minimálně zlepšení stavu přidružených nemocí, přinést více životní energie a vitality. Sbírejte však jen pampelišky, u kterých máte jistotu, že neprošly chemickým postřikem, nejsou pod vlivem výfukových plynů nebo jiných škodlivých látek.
Otázka: Kdy je nejlepší pampelišku sbírat a jak ji sušit? Lída Mrázová, Dolní Komořany
Odpověď: pampeliška kvete od května do října. Nasbíraný květ nelze sušit a je třeba ho ihned zpracovat povařením na sirup nebo med. Listy můžeme sbírat kdykoliv zjara, nejlépe před květem. Při sběru upřednostňujeme větší a plnější listy, které následně sušíme v tenké vrstvě a často protřepáváme, aby nezhnědly. Připravujeme z nich čaj (nálev) nebo zpracováváme čerstvé do salátů, polévek, nádivek nebo pomazánek. Také se z nich dělá víno nebo léčivé odvary. Kořen se sbírá na jaře a na podzim. Po omytí jej nakrájíme na kousky a pečlivě sušíme, aby nezplesnivěl. Užívá se vnitřně ve formě čaje nebo kávy. Bylinná čajová směs žlučník sestavená z rostlinných drog užívaných při poruchách trávení a to jak v lidovém léčitelství, tak v oficiálních léčivých přípravcích. Složení: Meduňka nať, řepík nať, třezalka nať, čekanka nať, světlík nať, pampeliška kořen.
V e-shopu www.naturway.cz můžete využít tzv. Mixér bylin a namíchat si svojí vlastní směs bylin.