Opět nastává doba, kdy každoročně suším ovoce ze zahrady. Jenže jsem zjistila, že mi zbývá celá jedna sklenice sušených jablek, které jsme nestačili spotřebovat.
Vyhodit je to škoda, sousedi králíky nemají, abych jim to dala a tak jsem z křížal začala vařit čaj. A je to báječná věc.
Do varné konvice dám velkou hrst křížal a zaliji vodou a dám povařit. Pro zvýraznění chuti přidám lžičku mleté skořice a ovocný čaj je na světě. Je velmi chutný nejen teplý, ale v horkých letních dnech osvěží svojí chutí i studený. Jsem moc ráda, že nemusím takovou pracnou lahůdku, jako jsou křížaly, vyhazovat.
Třeba má některá čtenářka přebytky z loňského roku a ráda je využije tímto způsobem.
Vaše Marta Kubicová
Posílejte nám i Vy své oblíbené recepty na redakce@zahradnickakucharka.cz
TIP RAŠELINA a.s.
Při pěstování jabloní nezapomínejte na Hořkou sůl. Ta je nejvhodnějším rychle působícím a bezezbytku rozpustným hnojivem, které odstraňuje nedostatek hořčíku (důležitá živina všech zahradních plodin, tj. zeleniny, ovoce i okrasných rostlin). Používat se může toto hnojivo jak v pevném stavu do půdy, tak i rozpuštěné ve vodě (k zálivce ke kořenům nebo postřiku na list). Hořká sůl je hnojivo, jehož použití není časově omezeno. Hnojivo si můžete zakoupit v e-shopu za 30 Kč, balení 1 kg.