O tom, že „Láska prochází žaludkem“ se zmiňuje i staré moudré přísloví. A na svatební hostině tomu nemůže být jinak…
Lososový tatarák
INGREDIENCE: 500 g filetů z lososa, citrónová šťáva, olivový olej, 1 šalotka, kopr (bylinky na dozdobení), 1 malá cuketa, pepř, sůl.
POSTUP: filety z lososa zbavíme kůže a odstraníme kosti, nejlépe pinzetou. Maso nasekáme, zakápneme šťávou z poloviny citrónu a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Cibulku nakrájíme najemno, smícháme s lososem, osolíme, opepříme a uložíme do chladu. Cuketu omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, které spaříme vařící vodou. Pak je lehce osolíme a potřeme olejem. Vhodnou nádobu nebo sklenici vymažeme olejem, naplníme vychlazeným rybím tatarákem a vyklopíme. Kolem každého dáme plátek cukety a dozdobíme koprem nebo bylinkami..
INGREDIENCE: na domácí nudle: 1 vejce, asi 160 g hrubé mouky, lžíce vody, sůl, dále 500 g hovězího předního masa, 1 cibule, ¼ celeru, 2 mrkve, 1 kořenová petržel, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, sůl, hladkolistá petrželka na dozdobení.
POSTUP: do mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a osolíme, přidáme polévkovou lžíci vody a vidličkou postupně zašleháváme. Pak hnětením vytvoříme tužší těsto, které vyválíme na tenkou placku, kterou necháme asi 10 minut vyschnout. Placku rozřežeme na pláty, které dáme na sebe a ostrým nožem krájíme nudličky, které také necháme proschnout.
Maso opláchneme, vložíme do studené vody, přidáme koření a sůl a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a mírným varem vaříme asi 2 a ½ hodiny. Na poslední hodinu varu přidáme k masu zeleninu vcelku a cibuli, na které necháme první slupku a česnek také se slupkou. Během vaření sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Když je maso měkké, polévku přecedíme a zavaříme do ní nudle. Do hotové polévky přidáme nakrájené maso a zeleninu a dozdobíme nasekanou sladkolistou petrželkou.
Svíčková s karlovarským knedlíkem
INGREDIENCE: na knedlík: 800 g bílého pečiva, 5 vajec, 500 ml mléka, 300 g hrubé mouky, 30 g petrželky nať, sůl, muškátový květ, dále 800 g hovězí svíčkové, 50 g špeku, sůl, mletý pepř, lžíce octa, 1 mrkev, ½ celeru, 1 petržel, 1 cibule, 200 g másla, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, šťáva z ½ citrónu, 200 ml šlehačky, hladká mouka na zahuštění, cukr.
POSTUP: pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do trouby lehce opražit. Takto připravené pečivo navlhčíme trochou mléka. Oddělíme si žloutky od bílků, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme těstíčko. Do pečiva přidáme nasekanou petrželku, těstíčko a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs vytvarujeme do tvaru knedlíku, zabalíme do potravinářské fólie, kterou na několika místech opatrně propíchneme vidličkou. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut.
Omyté maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme koření a pokapeme citrónovou šťávou. Zeleninu a cibuli si nakrájíme na kostky, opečeme na másle a vsypeme na maso. Lehce zastříkneme octem a necháme přes noc odležet v lednici. Druhý den maso trochu podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme v troubě do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho, odstraníme koření a provaříme. Můžeme přidat trochu vody nebo mléka, pokud se nám většina šťávy vydusila. Mouku rozmícháme ve vodě, omáčku zahustíme a provaříme. Nakonec přilijeme smetanu a už nevaříme. Omáčku propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme a dochutíme solí nebo octem. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do omáčky.
INGREDIENCE: na korpus: 8 vajec, 240 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, strouhaná kůra z ½ citrónu, 1 lžíce kakaa; na krém: 5 g čiré želatiny (Dr. Oetker), 2 lžíce vody, 1 šlehačku v prášku, 150 ml studeného mléka, 250 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr; 500 g marcipánu, ovoce (jahody, maliny, borůvky), likér Amaretto.
POSTUP: na přípravu korpusu oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme do něj moučkový cukr. Do sněhu opatrně vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Těsto nalijeme do forem a dáme pozvolna péct při teplotě 180°C na 20 – 25 minut. Do jedné z forem přimícháme k těstu kakao. Po upečení necháme korpusy vychladnout. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě, a pak ji rozehřejeme ve vodní lázni. Šlehačku vyšleháme s mlékem a vanilkovým cukrem do tuha. Vmícháme do ní zakysanou smetanu a zchladlou želatinu.
Korpusy rozkrojíme, pokapeme likérem, promažeme krémem a navrstvíme ovoce. Pokryjeme znovu krémem a přiklopíme. Krémem také pomažeme povrchy všech korpusů a potáhneme marcipánem, který jsme si vyváleli přes fólii. Jednotlivé korpusy na sebe vrstvíme pomocí špejlí, které vždy zapíchneme do spodního korpusu. Na závěr dort dozdobíme zbylým krémem.
Přejeme dobrou, sváteční chuť!