Zhruba po týdnu se znovu vracíme do areálu na Olešnou abychom se podívali, jak námi sledovaná bio zelenina roste.
Jako první vám ukazujeme saláty, které byly vysazeny zhruba před 10 – 14 dny. Jedná se o Dubáček, Lollo biondo, Říman, Hlávkáč a Lollo rosso. Po vysazení na trvalé stanoviště do fóliovníků neprošly saláty žádnými složitými či náročnými agrotechnickými zásahy. Vzhledem k jejich velikosti a nutnosti kvalitního zakořeňování se neprovádělo ani okopávání ani hnojení, rostliny byly zatím pouze zalévány. A důležité je v tomto nastupujícím teplém počasí také správné větrání fóliovníků!
V dalším z nich, hned vedle salátů, najdeme nám již dobře známou rukolu, která se na produkční plochy sázela 17. a 18. března. To znamená zhruba před 14 dny. Její údržba se v podstatě neliší od péče o saláty, rostliny zatím rostou, okopávka je teprve čeká. A podobně jako u salátů, ani zde hnojit nebudeme.
Další zeleninou, pěstovanou v kvalitě bio, je v Olešné u Písku ředkvička. Ta se vysévala sečkou na přesný výsev 15. března, naše obrázky jsou zhruba 10 – 14 dní staré. To, jak budou rostliny vypadat za dalších 14 dní vám ukážeme v příští reportáži.
V současné době přichází období, kdy je třeba všechnu vysetou a vysazenou zeleninu okopat. Jednak proto, aby se zkypřila půda kolem rostlin a také z toho důvodu, aby se zamezilo bujení plevelných rostlinek. Pokud bychom to neudělali a chtěli kypřit půdu kolem vysazené zeleniny později, je nebezpečí, že hlavně křehké saláty poškodíme.
Žádné hnojení provádět nebudeme saláty, rukola i ředkvičky bez problémů vyjíždí ze zásob živin které jsou v půdě a které tam byly dodány před jejich výsadbou.
Co se týče sklizně, předpokládáme, a počasí nám zatím přeje, že bude probíhat někdy ve třetí dekádě, max. koncem konec dubna.
Při plánování péče o ředkvičku vycházíme z toho, jakým způsobem byla vyseta. Z prezentovaných snímků vidíme že se jedná o tzv. přesný výsev, což znamená že rostliny nemusíme jednotit. Díky způsobu výsevu mají mladé ředkvičky kolem sebe dostatek místa na to, aby vytvořily správně velké bulvy bez deformace.
Z hlediska agrotechnických termínů předpokládáme, že klasická, malá, červená a kulatá ředkvička bude sklízet koncem měsíce dubna.
Podíváme-li se po 14 dnech od výsadby rostlin do skleníku, zjistíme že kopr, jarní cibulka a bylinky které jsou připraveny na hrnkování a prodej na trzích, pěkně rostou a zdárně se vyvíjejí. Ani zde není na programu žádné hnojení, okopávání se provádět bude, a sice pouze tzv. „po řádku“.
Podobně jako saláty a ředkvička, budou i kopr a cibulka sklízeny koncem dubna.
Při pohledu na poslední obrázky naší reportáže, vidíme, že pěstování bio zeleniny je skutečně o hodně velkém množství ruční práce. V současné době připravují pracovníci společnosti Biozelenina Olešná půdu v dalších fóliovnících pro plodovou zeleninu, která se bude vysazovat v měsíci květnu.
Hodně ruční práce bude také při sklizni salátů, které se klasicky odřezávají ostrými noži a podobné je to i ředkvičkami a jarní cibulkou, která se opatrně musí vytrhat a svázat do svazečků. Kopr se pak stříhá ostrými nůžkami…
Pokud se na jarní zeleninu z farmy v Olešné těšíte, stačí navštívit Facebookové stránky, kde se dozvíte, jakým způsobem bude produkce distribuována.
Text a foto: Jan Stropnický
Náš tip pro domácí pěstování zeleniny ve kvalitě bio
Přírodní řada – Vita Natura: výrobky nejvyšší kvality, splňující podmínky pro ekologické pěstování, substráty s vysokým podílem tmavé rašeliny s kvalitním vyhnojením organickými hnojivy, bez kompostů a smáčedel, ucelená řada organických hnojiv a kondiciérů…
Jako základ pro pěstování vaší domácí bio zeleniny vyzkoušejte Přírodní substrát univerzální. Ten je vyroben ze směsi kvalitních rašelin, přírodní jílovité složky a organických hnojiv. Substrát neobsahuje průmyslová hnojiva. Je vhodný pro pěstování zeleniny, ovoce, květin a okrasných dřevin, nehodí se ale pro kyselomilné rostliny. Cena v e-shopu 57 Kč, balení 20 litrů.