Sponzor rubriky

Pojďte s námi pěstovat bio zeleninu, 2. díl

Vložil | 1 4, 2019 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Zhruba po týdnu se znovu vracíme do areálu na Olešnou abychom se podívali, jak námi sledovaná bio zelenina roste.

Jako první vám ukazujeme saláty, které byly vysazeny zhruba před 10 – 14 dny. Jedná se o Dubáček, Lollo biondo, Říman, Hlávkáč a Lollo rosso. Po vysazení na trvalé stanoviště do fóliovníků neprošly saláty žádnými složitými či náročnými agrotechnickými zásahy. Vzhledem k jejich velikosti a nutnosti kvalitního zakořeňování se neprovádělo ani okopávání ani hnojení, rostliny byly zatím pouze zalévány. A důležité je v tomto nastupujícím teplém počasí také správné větrání fóliovníků!

V dalším z nich, hned vedle salátů, najdeme nám již dobře známou rukolu, která se na produkční plochy sázela 17. a 18. března. To znamená zhruba před 14 dny. Její údržba se v podstatě neliší od péče o saláty, rostliny zatím rostou, okopávka je teprve čeká. A podobně jako u salátů, ani zde hnojit nebudeme.

Další zeleninou, pěstovanou v kvalitě bio, je v Olešné u Písku ředkvička. Ta se vysévala sečkou na přesný výsev 15. března, naše obrázky jsou zhruba 10 – 14 dní staré. To, jak budou rostliny vypadat za dalších 14 dní vám ukážeme v příští reportáži.

V současné době přichází období, kdy je třeba všechnu vysetou a vysazenou zeleninu okopat. Jednak proto, aby se zkypřila půda kolem rostlin a také z toho důvodu, aby se zamezilo bujení plevelných rostlinek. Pokud bychom to neudělali a chtěli kypřit půdu kolem vysazené zeleniny později, je nebezpečí, že hlavně křehké saláty poškodíme.

Žádné hnojení provádět nebudeme saláty, rukola i ředkvičky bez problémů vyjíždí ze zásob živin které jsou v půdě a které tam byly dodány před jejich výsadbou.

Co se týče sklizně, předpokládáme, a počasí nám zatím přeje, že bude probíhat někdy ve třetí dekádě, max. koncem konec dubna.

Při plánování péče o ředkvičku vycházíme z toho, jakým způsobem byla vyseta. Z prezentovaných snímků vidíme že se jedná o tzv. přesný výsev, což znamená že rostliny nemusíme jednotit. Díky způsobu výsevu mají mladé ředkvičky kolem sebe dostatek místa na to, aby vytvořily správně velké bulvy bez deformace.

Z hlediska agrotechnických termínů předpokládáme, že klasická, malá, červená a kulatá ředkvička bude sklízet koncem měsíce dubna.

Podíváme-li se po 14 dnech od výsadby rostlin do skleníku, zjistíme že kopr, jarní cibulka a bylinky které jsou připraveny na hrnkování a prodej na trzích, pěkně rostou a zdárně se vyvíjejí. Ani zde není na programu žádné hnojení, okopávání se provádět bude, a sice pouze tzv. „po řádku“.

Podobně jako saláty a ředkvička, budou i kopr a cibulka sklízeny koncem dubna.

  

Při pohledu na poslední obrázky naší reportáže, vidíme, že pěstování bio zeleniny je skutečně o hodně velkém množství ruční práce. V současné době připravují pracovníci společnosti Biozelenina Olešná půdu v dalších fóliovnících pro plodovou zeleninu, která se bude vysazovat v měsíci květnu.

Hodně ruční práce bude také při sklizni salátů, které se klasicky odřezávají ostrými noži a podobné je to i ředkvičkami a jarní cibulkou, která se opatrně musí vytrhat a svázat do svazečků. Kopr se pak stříhá ostrými nůžkami…

Pokud se na jarní zeleninu z farmy v Olešné těšíte, stačí navštívit Facebookové stránky, kde se dozvíte, jakým způsobem bude produkce distribuována.

Text a foto: Jan Stropnický

Náš tip pro domácí pěstování zeleniny ve kvalitě bio


Přírodní řada – Vita Natura: výrobky nejvyšší kvality, splňující podmínky pro ekologické pěstování, substráty s vysokým podílem tmavé rašeliny s kvalitním vyhnojením organickými hnojivy, bez kompostů a smáčedel, ucelená řada organických hnojiv a kondiciérů…

Jako základ pro pěstování vaší domácí bio zeleniny vyzkoušejte Přírodní substrát univerzální. Ten je vyroben ze směsi kvalitních rašelin, přírodní jílovité složky a organických hnojiv. Substrát neobsahuje průmyslová hnojiva. Je vhodný pro pěstování zeleniny, ovoce, květin a okrasných dřevin, nehodí se ale pro kyselomilné rostliny. Cena v e-shopu 57 Kč, balení 20 litrů.

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close