Tři rychlé recepty na velikonoční sekanou. Vyzkoušíte je?

Vložil | 12 4, 2017 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Svátky jara nejsou jen příslibem teplejších dnů a možnosti práce na zahrádce, ale i přehlídkou dovedností našich hospodyněk, které každý rok vymýšlejí stále nové a nové recepty. Pár z nich na tradiční velikonoční tabuli můžete vyzkoušet i vy! Třeba tak trochu jinou sekanou překvapíte nejen rodinu, ale i návštěvu!

Velikonoční sekaná s celými vejciKlasická velikonoční sekaná s vajíčkem

Suroviny: 500 g vepřového masa (krkovice, bůček), 2 rohlíky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce tymiánu, 4 natvrdo uvařená vejce, sůl, pepř, mléko, sádlo na vymazání formy

Maso nakrájíme na kousky a umeleme ho. Rohlíky rovněž nakrájíme, zkropíme mlékem a poté vymačkáme. K umletému masu přidáme sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmočené rohlíky, vejce, mouku a tymián. Masovou hmotu rozprostřeme na silikonové podložce nebo na pečicím papíru (jde to výborně přes potravinovou fólii) a na povrch dáme vedle sebe oloupaná vejce. Roládu zavineme a přeneseme do sádlem vymazané formy. Pečeme při 200 °C asi 40 minut.

Hovězí sekaná s brokolicíVelikonoční sekaná s hovězím masem a netradiční brokolicí

Suroviny: 500 g hovězího mletého masa, 1 brokolice, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 100 ml smetany, 1 obyčejný rohlík, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci sušené šalvěje, 1 mrkev, 20 dkg anglické slaniny, petrželka, pepř, sůl, 1 lžíce octa, sádlo na vymazání formy

Do mletého hovězího masa zapracujeme ocet a necháme přes noc odležet. Brokolici a mrkev si uvaříme v páře do poloměkka. V míse si smícháme vajíčko, smetanu a nakrájený rohlík a mícháme, dokud se nerozmočí. V kuchyňském robotu nebo ručně si nasekáme společně cibuli, česnek, vařenou mrkev a anglickou slaninu a tuto směs přidáme do misky společně s mletým masem. Okořeníme, pořádně prohněteme a pro zjemnění můžeme naředit ještě trochou smetany. Formu na sekanou vymažeme sádlem a dáme první vrstvu masové směsi. Do ní zapícháme vařené růžičky brokolice a přidáme druhou vrstvu. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě 30 – 40 minut. Hotovou sekanou bohatě sypeme petrželkou a podáváme…

Sekaná v kabátkuKřupavá velikonoční sekaná v listovém těstě

Suroviny: 500 g mletého masa (hovězího a vepřového), 2 starší housky, 2 lžíce mléka, 4 stroužky česneku, 4 vejce do směsi + 1 na potření těsta, strouhanka dle potřeby, černý pepř, sůl, čerstvý nebo mražený listový špenát, lžíce másla, 1 balení listového těsta, 1 lžíce sádla na vymazání pekáče

Housky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Smícháme je s mletým masem, 1 vejcem, drceným česnekem, osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Na másle si uděláme míchaná vajíčka se špenátem, které lehce osolíme a opepříme. Masovou směs rozprostřeme na potravinovou fólii, poklademe míchanými vejci, navrch dáme opět trochu masové směsi a pomocí fólie zavineme. Fólii odstraníme a šišku sekané položíme na plát rozváleného těsta, zabalíme a okraje dobře uzavřeme. Přeneseme do vymazaného pekáče švem dolů, ozdobíme odkrojenými proužky těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme pozvolna, zhruba 60 minut, v troubě předehřáté na 200 °C. Před krájením necháme sekanou zhruba 10 minut odpočinout. Hotový pokrm nakrájíme na plátky a podáváme teplý s listovým salátem.

A jak pečete velikonoční sekanou vy? Klasicky a nebo máte také nějaký zajímavý a netradiční recept? Podělte se o něj s námi! Rádi ho zveřejníme, pište na redakce@zahradnickakucharka.cz a získejte jako poděkování za spolupráci malý dárek!

Příjemné prožití Velikonoc a radost z nových kreativních pokrmů přeje redakce

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close